BizRemote by certSIGN

Andrei Moanță, Prima Development Group: „În următorii ani vrem să ajungem în top trei dezvoltatori imobiliari din Capitală”

Reading Time: 7 minute

La începutul lunii trecute, Prima Development Group a anunțat finalizarea Boemia Apartments, un proiect de 8,5 milioane de euro care, în prezent, este vândut integral și predat proprietarilor.

Andrei Moanță, CEO Prima Development Group ne-a vorbit despre proiectul Boemia Apartments și despre viitoarele investiții din București, dar și despre piața imobiliară din Oradea și principalele diferențe dintre aceasta și cea din Capitală.  

Ați anunțat de curând intenția de a vă consolida poziția pe piața imobiliară din București. Către ce fel de investiții se uită Prima Development Group și pe ce nișă a acestui segment vă poziționați?

Așa este, pentru anul 2021 ne-am propus să continuăm investițiile atât în Oradea, acolo unde compania are o tradiție de 15 ani pe piața locală, cât și în Capitală. Ne propunem să ajungem să livrăm aproximativ 500 de apartamente pe an și asfel să ne consolidăm poziția de dezvoltator și constructor de apartamente durabile. Suntem în căutare de terenuri mari, în zone bune ale orașului, iar la finalul acestui an și începutul anului viitor vom demara încă trei proiecte importante în București, ce vor însuma peste 2.500 de apartamente. În prezent am livrat în Capitală proiectul Boemia Apartments, un ansamblu de tip boutique cu regim redus de înălțime și 75 de apartamente, și suntem în plin proces de dezvoltare cu proiectul Core Timpuri, un proiect amplu cu 240 de apartamente localizat în apropierea noului pol de business de la Timpuri Noi, pe care îl vom finaliza la sfârșitul acestui an.

Avem o viziune complexă despre ce înseamnă o locuință și o echipă internă de constructori, astfel că suntem mai mult decât antreprenori în dezvoltarea de proiecte imobiliare. Suntem cel mai mare dezvoltator din Oradea, acolo unde am livrat până acum peste 3.000 de apartamente și am contribuit la schimbarea în bine a acestui oraș. Extinderea pe piața din București este un pas fiersc în etapa de evoluție în care se află compania, știm să construim locuințe durabile, sănătoase, integrăm tehnologii smart și mizăm pe fiabilitatea unui apartament. Știm că pentru majoritatea clienților noștri, achiziția unei locuințe este probabil cea mai însemnată  pe care o vor face pe parcursul vieții, de aceea este important să oferim garanția lucrului construit corect, iar clienții noștri să știe că acea locuință se va comporta bine în timp. Ne adresăm unui segment de public medium și medium high, în funcție de proiect. 

Cât de mult vă veți extinde în București? Aveți deja terenuri cumpărate pe care urmează să construiți?

În următorii ani vrem să ajungem în top 3 dezvoltatori imobiliari din Capitală, după numărul de apartamente livrate. Avem experiență și o echipă de profesioniști în construcții, precum și o viziune clară despre cum să îmbunătățim stilul de viață al românilor. În prezent suntem în curs de autorizare cu un proiect rezidențial de anvergură în zona Sisești, pe un teren achiziționat în anii trecuți. Purtăm permanent discuții pentru achiziția de noi terenuri și, cum spuneam, ne uităm către terenuri mari în București. Credem că e destul de greu să mai găsești terenuri mici la prețuri competitive, în vreme ce terenurile mari nu sunt accesibile tuturor dezvoltatorilor, iar noi mai degrabă către acestea ne orientăm, dacă se încadrează în bugetul nostru.

Intenționați să construiți și în alte orașe?

Momentan proiectele pe care le avem în desfășurare – 10 la număr – se află în Oradea și București. Cel puțin pentru anul acesta strategia noastră de business se va concentra pe aceste două orașe. În Oradea suntem cunoscuți și apreciați pentru calitatea imobilelor pe care le-am construit, unele dintre ele în mai multe faze pentru că am avut cerere. În Oradea am construit și contruim pentru că oamenii vor locuințe semnate de Prima. Bucureștiul este o piață foarte ofertantă, iar nevoia pentru spațiile de locuit crește odată cu urbanizarea anumitor zone. Există cerere, iar oamenii au învățat să aprecieze calitatea. Într-un sector în care pandemia nu a avut efecte negative per total, așa cum este cel imobiliar, cred că diferența o vor face calitatea clădirilor, zona în care sunt amplasate, tehnologiile integrate, conceptul de locuire oferit.

Ați menționat mai devreme ideea de casă fiabilă. Este un termen folosit mai degrabă pentru mașini. La ce vă referiți?

Este poate unul dintre elementele care ne diferențiază pe piață și tocmai din piața auto ne-am inspirat cu termenul de fiabilitate. Atunci când proiectăm și construim, ne uităm cu mare atenție nu doar la calitatea materialelor de finisaj sau la componente de smart home, ci privim și în viitor și la cum se va comporta acea locuință în următorii ani. Când vorbim de fiabilitate, vorbim de 2 componente: felul în care „îmbătrânește” clădirea pe masură ce trece timpul  și problemele care pot apărea pe perioada exploatării locuinței. Vedem clădiri construite în urmă cu doar 10 ani care s-au degradat, care nu mai arată atât de bine astăzi ca atunci când au fost finalizate. În ceea ce privește componenta ce ține de problemele care apar atunci când îți cumperi un apartament, există situații în care în primii 3-5 ani apar probleme cu instalațiile sanitare și termice, infiltrații, igrasie etc. Toate acestea fac ca valoarea unui apartament să scadă în timp , în loc să își aprecieze valoarea. Faptul că avem o echipă internă de specialiști în construcții, cu care proiectăm, construim, implementăm soluții și apoi vindem ne face să privim locuințele și din această perspectivă: cum se vor comporta ele peste cinci sau peste zece ani, sa spunem? De aceea petrecem foarte mult timp și investim constant în a identifica detalii de execuție și soluții care să elimine aceste probleme în exploatarea locuințelor și care să ducă la o comportare cât mai bună în timp a clădirii, astfel încât valoarea locuințelor construite de noi să se aprecieze în timp. Așa că da, noi vorbim de fiabilitatea locuințelor și nu doar de design. Câți oameni știu cât de fiabilă este locuința lor?

La ce să se uite un cumpărător atunci când alege o locuință? Ce sfaturi aveți?

În primul rând, cred că este important să se uite la cine dezvoltă și cine construiește acea locuință. Experiența dezvoltatorului și a constructorului sunt cel mai important factor în încercarea de a obține o locuință de calitate. Sunt foarte multe proiecte care arată foarte bine în randări, au un marketing de calitate, însă fără o experiență reală în proiecte similare a dezvoltatorului și a constructorului care face execuția, există posibilitatea ca locuințele să aibă de suferit la capitolul calitate.

Pentru că vorbeam mai devreme de piața auto, un aspect important legat de achiziția unei locuințe este acela că, pentru majoritatea oamenilor, aceasta este cea mai importantă pe care o fac pe parcursul vieții. Mulți dintre clienții noștri fac această achiziție o singură dată în viață, având în vedere că multe locuințe sunt cumpărate cu credite care se intind pe perioade foarte mari de timp. De aceea, la fel cum achiziția unei mașini se face de la un poducător cu experiență, care a dovedit în timp capacitatea de a face un produs de calitate, așa ar trebui privită și achiziția unei locuințe.

În ceea ce privește locuințele vechi versurs cele noi, nu există termen de comparație din punctul de vedere al materialelor folosite și al durabilității în timp. Fie că vorbim de structura de rezistență, de conductele de canalizare, detaliile tâmplăriilor exterioare, termoizolații, izolație fonică, toate materialele și detaliile de proiectare din prezent sunt cu mult superioare față de cele folosite în clădirile de locuințe construite înainte de 1990. Din punctul de vedere al investiției, în timp ce o clădire nouă, bine construită, se va aprecia valoric în timp, clădirile vechi se apropie deja în următorii ani de vechimea de 50 de ani, care reprezintă conform normativelor durata totală de viață a unei construcții. Dincolo de acest moment este de așteptat faptul că într-o clădire veche vor fi necesare investiții semnificative pentru a păstra un standard normal de locuire.

Cum ați resimțit pandemia?

Dacă la începutul stării de urgență neprevăzutul era pe buzele tuturor, iar noi credeam că interesul românilor pentru locuințe va stagna, anul ce a trecut ne-a demonstrat contrariul. Oamenii vor locuințe de calitate, vor un cămin confortabil, care să le ofere tehnologii ce le facilitează activitățile de zi cu zi, vor să aibă case în zone bine conectate și cu spații verzi. Noi am vândut integral proiectul Boemia Apartments din zona bulevardul Mărășești, cu 75 de apartamente, cu 2 și 3 camere, dar și duplexuri. Iar pentru proiectul Core Timpuri noi, am tranzacționat deja peste 50% din apartamente, în mai puțin de un an.

Ați anunțat că veți continua proiectele imobiliare și în Oradea. Mai e loc de construit acolo, mai există cerere?

Oradea este orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții din România, așa că avem în continuare o cerere ridicată de locuințe. Acest oraș atrage anual noi locuitori, care sunt cuceriți de modul în care arată el astăzi, de ușurinta cu care își pot găsi un loc de munca și care vor să își întemeieze o familie aici.

Avem în plan peste 3.000 de locuințe noi în următorii 5 ani in Oradea, suntem cunoscuți în piața de aici ca un dezvoltator care și-a respectat întotdeuna angajamentele în ceea ce privește calitatea locuințelor și termenele de predare, astfel că suntem prima alegere pentru majoritatea celor care vor să achiziționeze o locuință nouă în Oradea.

Prin ce se deosebește piața imobiliară din București de cea din Oradea?

În primul rând cred că este vorba de plaja mare de preț între locuințele noi disponibile la vânzare. În timp ce în Oradea diferența între cele mai accesibile locuințe și cele construite în zonele bune ale orașului este de nivelul sutelor de euro, în București locuințele din zonele centrale ajung să fie chiar și de 2-3 ori mai scumpe decât cele din zonele de la periferie. Asta înseamnă că în Oradea cerințele clienților sunt mai omogene, nu există diferențe majore între diferitele zone ale orașului, pe când în București produsele trebuie să fie foarte bine calibrate pe cerințele clientului, în funcție de zona în care este dezvoltat proiectul.

Care este profilul cumpărătorului Prima Development Group?

Pentru proiectele pe care le-am dezvoltat până acum în București, fiind amplasate în zone centrale clienții noștri au fost în general antreprenori, tineri cu profesii liberale sau middle manageri în companii de dimensiuni cel puțin medii. În Oradea am dezvoltat proiecte în cam toate zonele orașului, astfel încât este greu să facem o profilare foarte precisă a clientului care să ne spună altceva decât faptul că este un client atent la reputația noastră și cu cerințe clare în privința calității proiectelor.

Avand in vedere plaja largă de clienți pe care o vom avea și pentru locuințele dezvoltate în viitor în București, în loc să încercăm să profilăm cât mai bine clientul nostru de până acum, investim mult în cercetarea nevoilor cumpărătorilor din toate categoriile, în încercarea de a avea o imagine cât mai clară a cerințelor pentru clienții din toate categoriile.

De când timp faceți parte din echipa Prima Development Group și ce background aveți?

Am devenit partener Prima Development Group în 2017, odata cu intrarea companiei pe piața din București. Sunt inginer constructor și până în 2017 am construit unul dintre cele mai mari birouri de proiectare pentru structuri de rezistență din București, din punctul de vedere al numărului de metri pătrați proiectați anual

Ovidiu Neagoe

View Comments

  • Buna,
    Stiu ca pare frumos de la departare dar trebuie sa te apropii ca sa vezi putreziciunea si va jur ca experienta mai urata decat cea prin care am trecut cu acest dezvoltator nu mi-a fost dat sa traiesc pana acum.
    In 2020 am achizitionat prin antecontract in complexul Core un apartament, un loc de parcare si o boxa, fericitasi increzatoare ca este un dezvoltator care da dovada de profesionalism sau cel putin asa scria presa.(Nu a trecut mult timp pana am realizat ca nu a fost nebun cine a zis ca "ca pomul laudat sa nu te duci cu sacul")
    La livrare, in dec 2021(data pana la care nimeni din partea dezvoltatorului nu a luat legatura cu noi)am avut cele mai neplacute surprize:
    ->in loc de Boxa contractata, imobil reglementat conform normativelor in vigoare, dezvoltatorul a construit niste tarcuri carora le-a zis "parcare de biciclete". Am sesizat aspectul si ni s-a raspuns ca din punctul lor de vedere nu a fost vorba niciodata ca aceste spatii vor fi inchise cu gips-carton, intrucat aceste prevederi privitoare la securitatea la incendiu le erau cunoscute inca de la inceput si au fost luate in calcul la realizarea compartimentarii subsolului, dar totusi in contractul semnat cu noi nu au avut niciun impediment sa isi asume ca ne vand o boxa (avand evident intentia clara de a ne induce in eroare si insela)
    ->in loc de balcon delimitat de geam am primit un balcon delimitat de un zid de aprox 30 cm grosime
    Cireasa de pe tort a venit dupa intabularea la OCPI cand, verificand documentatia cadastrala, am observat ca boxa noastra care numai boxa nu le-a iesit, nu mai era in locul in care o aveam noi trecuta in contract...acelasi nume dar in alta parte. Le-am sesizat eroarea imediat si am solicitat corectia documentatiei dar, ca raspuns, ne-au informat ca in spatiul in care trebuia sa fie boxa/parcarea noastra de biciclete, este de fapt alta boxa/parcare de biciclete (pentru ca ei au schimbat intre timp documentatia proiectului, bineinteles fara sa ne anunte)pe care au vandut-o deja altcuiva si ei nu mai au ce face si nu avem decat sa acceptam asa cum e acum, ca nu avem nici un temei legal sa ii obligam sa repare ce au stricat.
    In concluzie, acest dezvoltator, are minus 5 stele oriune o sa am ocazia sa imi spun povestea si va recomand cu caldura, ca daca nu vreti sa treceti prin ce am trecut eu, sa fugiti de el ca dracu de tamaie...
    Sincer..nu mi-a fost dat sa vad mai multa incompetenta, lipsa de etica si neprofesionalism pe metrul patrat pana sa intalnesc acesti oameni.
    De asemenea, calitatea lucrarilor lasa de dorit...si acest lucru va poate fi confirmat de alti cumparatori care au devenit din pacate, intre timp si proprietari.
    Sper sa va ajute acest review si sa nu va lasati pacaliti de imaginea poleita a dezvoltatorului.

Recent Posts

Micii producători artizanali vin în premieră la FoodService & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS

Producătorii artizanali vin în premieră la Foodservice & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS/Asociația Lanțului Alimentar Scurt, la un stand…

6 ore ago

Studiu Reveal Marketing Research: Pauza de la mediul online și tehnologie câștigă teren

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle mai multe detalii despre modul în care românii percep și…

6 ore ago

NEXXT Summit: AI în acțiune – pregătim generațiile care schimbă viitorul

NEXXT Summit 2024 s-a încheiat cu succes, demonstrând încă o dată că România are potențialul de a deveni un centru…

6 ore ago

București, pe locul 5 în topul destinațiilor de Craciun din Europa

Platforma de influencer marketing Heepsy a realizat un research pentru a identifica care sunt capitalele europene cu cele mai multe…

6 ore ago

Limitless Agency – vânzări record de 100 milioane euro de Black Friday 2024

Limitless Agency, una dintre cele mai mari agenții de marketing digital din România, a înregistrat vânzări record de Black Friday…

8 ore ago

Târgul de Crăciun din Sibiu se deschide pe 15 noiembrie

Sibiu redevine Capitala Crăciunului vineri, 15 noiembrie, de la ora 18:30, când luminile festive vor străluci în bradul de Crăciun…

10 ore ago