Interviuri

Andreea Strugaru, KADRA: „Nu credem că 2023 va fi un an cu mai puține provocări decât cel care se încheie”

21 dec. 2022 4 min

Andreea Strugaru, KADRA: „Nu credem că 2023 va fi un an cu mai puține provocări decât cel care se încheie”

Reading Time: 4 minute

În 2022, KADRA a avut proiecte cu o valoare cu 40% mai mare comparativ cu anii anteriori, iar în primul semestru a avut venituri cu 25% mai mare decât în perioada similară din 2021.

Andreea Strugaru, Co-Owner și Marketing Manager, KADRA ne-a oferit mai multe informații despre proiectele companiei din anul 2022, dar și despre planurile pentru anul viitor.

Cum a fost anul 2022 pentru KADRA?

2022 a fost un an în care am simțit mai accentuat întoarcerea la o normalitate relativă, deși nu a fost deloc lipsit de provocări. Să ne gândim doar că „permacrisis” a fost ales drept cuvântul anului de Collins Dictionary, tocmai pentru a descrie caracteristica timpurilor pe care le trăim: un cumul de crize, de la inflație și instabilitate politică, la război. În acest context complicat, ne-a prins bine că ne-am însușit lecțiile pandemiei, iar unele dintre acestea se referă la flexibilitate în decizii și adaptabilitate.

Așadar, KADRA a început anul cu proiecte cu o valoare cu 40% mai mare comparativ cu anii anteriori, iar în primul semestru a avut o cifră de afaceri cu 25% mai mare decât în perioada similară din 2021. Activitatea a rămas la aceeași intensitate ca înainte de pandemie, însă resimțim creșterea prețului la combustibil și energie, cu atât mai mult cu cât nu am inclus aceste costuri în prețurile către clienții noștri.

Cu ce gânduri întâmpinați 2023? Credeți că va fi un an cu mai puține provocări pentru mediul de afaceri decât cel care se încheie?

Fiecare început de an este însoțit cumva de speranța că lucrurile vor merge bine. Este emoția proprie fiecărui început, o manifestare subiectivă, de altfel. Ne-am dori ca în 2023 cuvântul permacrisis să dispară din dicționar la fel de brusc cum a apărut! Însă, rațiunea ne spune că și în 2023 vom trăi sub amenințarea recesiunii economice – mai pronunțat ca în acest an. Iar dacă aceasta nu se va concretiza, ritmul de creștere va fi oricum mult încetinit. Așadar, nu credem că 2023 va fi un an cu mai puține provocări decât cel care se încheie. Sperăm să demonstrăm ca și până acum reziliență și o adaptare rapidă la orice tip de provocări am întâmpina.

Cum credeți că va arăta anul 2023 pentru piața sistemelor automate de acces?

Deși contextul este complicat, conform estimărilor INS, piața sistemelor automate de acces este pe un trend ascendent, care se va menține în următorii 2 ani, chiar dacă ritmul de creștere va fi încetinit față de perioada anterioară. Astfel, se estimează că valoarea ei va ajunge la 459 milioane de lei, înregistrând o creștere de 37%. Așadar, oportunități există, este nevoie de sisteme automate de acces performante, inovatoare, care să optimizeze calitatea vieții. KADRA are în portofoliul ei o varietate de astfel de soluții – de la cele care conferă mai multă siguranță și protecție în spitale, la soluții de ventilație automată, care scad concentrația de radon și reduc factura la energie cu până la 40%.

Care este soluția KADRA pentru a scădea costurile facturii la energie electrică.  Vorbiți-ne pe scurt despre aceasta.

Mă refer în primul rând la automatizarea ușilor și ferestrelor. În acest moment, dezideratul clădirilor sustenabile este provocarea numărul 1 pe lista arhitecților, proiectanților și constructorilor, iar KADRA are în portofoliu soluția potrivită pentru aceasta. Sunt studii realizate încă de acum 20 de ani – unul dintre ele chiar de prestigiosul Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite (MIT) – care atestă că ușile rotative facilitează scăderea costurilor de întreținere a clădirilor. Un experiment de acest gen a fost realizat de curând de către Ministerul Economiei din Olanda, care a monitorizat facturile la energie la o clădire prevăzută cu o ușă manuală, apoi au instalat una automată și au comparat consumul pentru cele două perioade similare de timp. A rezultat o economie de energie electrică de 43%. Dacă la aceasta adăugăm și soluții de automatizare a ferestrelor vor avea de câștigat și bugetul și sănătatea celor care muncesc sau învață în astfel de clădiri.

Cum acționează soluțiile de automatizare a ușilor și ferestrelor asupra calității aerului din interior?

Soluțiile de automatizare a ușilor și ferestrelor asigură ventilația naturală zilnică, lucru foarte important pentru sănătate. Spre exemplu, un studiu realizat de fundația Hume în școlile din regiunea Marche, Italia, din septembrie 2021 până în ianuarie 2022 arată că infecțiile cu coronavirus au scăzut proporțional cu frecvența împrospătării aerului. Astfel, la o ventilare completă de 2.4 ori/oră infectările cu coronavirus au fost reduse cu 40%, cu 66.8% în cazul în care aerul era reîmprospătat de 4 ori/oră și cu 82.5% acolo unde ventilarea se realiza de 6 ori/oră.

Pe lângă ventilație zilnică naturală, automatizarea ferestrelor ajută la reducerea consumului de energie destinat climatizării și are rol important în protecția la incendiu. Dacă sunt conforme cu standardele naționale (P118) și cu normele europene (EN12101) precum cele din portofoliul KADRA, ferestrele automatizate pot avea și funcție de evacuare a fumului și gazelor fierbinți în caz de incendiu.

Sistemele inteligente de ventilație automată sunt o soluție și pentru limitarea concentrației de radon?

Este o întrebare bună, pentru că din 2023 administratorii clădirilor cu acces public vor fi obligați printr-o reglementare a Ministerului Dezvoltării, care urmează legislația europeană, să limiteze expunerea la radon a populației. Vor fi necesare soluții, iar sistemele inteligente de ventilație automată oferă și acest avantaj important, de limitare a concentrației de radon prin ventilație naturală, pentru că, așa cum se știe, concentrația ridicată de radon este principala cauză a cancerului pulmonar în rândul nefumătorilor.

Ce proiecte v-ați dori să demarați în 2023?

Așteptăm cu nerăbdare să înceapă construcția de spitale noi, domeniu în care avem o expertiză importantă. Suntem cel mai mare și mai vechi furnizor de soluții integrate de acces din România, cu 3 decenii de experiență în domeniu. Avem în palmares aproape 100 de intervenții în spitale de stat și private din toate regiunile țării și peste 5000 de soluții de acces instalate. Am introdus în România prima ușă batantă de salon, special proiectată să prevină infecțiile intraspitalicești, pe lângă multe alte soluții inovatoare. Nu în ultimul rând, le-am demonstrat managerilor de spitale că gestionarea automată a parcărilor se poate transforma în sursă de venit consistentă pentru instituții. Dar nu ne limităm la acest domeniu. Așteptăm să se modernizeze aeroporturile, să se construiască săli de spectacole, să avem școli care să ofere copiilor un mediu sigur și sănătos în care să învețe. KADRA oferă soluții inovatoare și performante pentru toate aceste tipuri de proiecte.

Ce doriți să vă aducă noul an în plan profesional și personal?

Cum un an mai lin, cu mai puține provocări în plan profesional este ceva aproape irealizabil, îmi doresc creativitate și putere de muncă, iar personal, în afară de sănătate pentru toată lumea, vreau să merg în cât mai multe călătorii, bucurii ale sufletului și minții!

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: