ANALIZĂ: Războiul din Ucraina a accelerat producția de energie verde
Reading Time: < 1 minutPresiunea pusă de gazele rusești pe economia europeană a accelerat producția de energie verde, astfel încât din 24 februarie și până acum 25% din totalul producției de energie electrică din UE s-a realizat cu ajutorul eolianelor și panourilor solare. Concluzia este trasă într-o amplă analiză E3G și Ember.
La nivelul UE s-au cheltuit aproximativ 82 de miliarde de euro pentru producția de combustibil fosil necesar furnizării a 20% din necesarul de energie electrică. În același timp, accelerarea producției de energie verde a adus economii de 11 miliarde de euro pentru factura gazelor cumpărate pentru producția de electricitate.
Din luna martie, Polonia este țara cu cel mai mare procent de creștere anuală a producției de energie electrică eoliană și solară (+48,5% față de 2021), în timp ce Spania a înregistrat cea mai mare creștere a capacităților în termeni absoluți.
România, la coada clasamentului UE la energia solară și eoliană
O altă analiză, publicată în septembrie de Biz, arăta că România se clasează pe unul din ultimele locuri între țările UE în ceea ce privește energia solară și eoliană pe cap de locuitor, deși Executivul european insistă pentru accelerarea trecerii la energie curată pentru a reduce dependența de Rusia și de combustibilii fosili și a îndeplini țintele climatice, conform unei analize a Asociației Bankwatch România.
Astfel, România este pe locul patru din coadă, cu 0,229 KW instalat per capita, după țara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), cu un potențial mult mai redus în acest domeniu.
Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz