Analiză Metabeta: Lipsa unui proces bine pus la punct de raportare a startup-urilor – o problemă pentru 42% dintre acceleratoare
Reading Time: 3 minutePotrivit unei analize interne realizate de către Metabeta, o platformă data-driven din Europa Centrală și de Est pentru gestionarea investițiilor în startup-uri, 42% dintre acceleratoarele din toată lumea se confruntă cu probleme legate de activitatea de raportare a startup-urilor. Aceeași analiză arată că 2 din 3 acceleratoare au o dificultate majoră în a-și asigura un flux constant de aplicații.
Analiza derulată de Metabeta constă într-un chestionar aplicat pe 126 de acceleratoare din toată lumea – inclusiv din Europa Centrală și de Est –, precum și dintr-o serie de 50 de interviuri în profunzime, toate realizate în ultimii doi ani.
Asigurarea unui flux constant de aplicații, activitatea de raportare a startup-urilor și calitatea mentoratului: cele mai mari provocări ale industriei
Una dintre cele mai mari provocări pe care acceleratoarele le întâmpină în prezent se referă la fluxul de oferte de investiții și propuneri de business primite. 59% dintre acceleratoare primesc aplicații slabe calitativ, în timp ce 31% primesc aplicații insuficiente. 26% dintre acceleratoarele din analiza Metabeta primesc atât un număr prea mic de aplicații, cât și unele insuficient de calitative și relevante.
Ca răspuns la această provocare, strategia cel mai des folosită este specializarea. 61% dintre acceleratoarele analizate au un focus – fie pe o anumită industrie, fie pe o disciplină anume –, însă analiza arată că această nișare nu duce și la rezolvarea provocării legate de numărul de aplicații primite. Calitatea lor crește odată cu specializarea, însă volumul rămâne în continuare o problemă.
În ce privește activitatea de raportare a startup-urilor pe care aproape jumătate dintre acceleratoare au identificat-o ca provocare, 30% dintre acestea se confruntă cu ea la finalul programului de accelerare, în timp ce 28% dintre ele trebuie să o gestioneze atât pe parcursul programului, cât și la terminarea acestuia.
Motivele care stau la baza acestei provocări sunt: lipsa disciplinei fondatorilor startup-urilor (46%), lipsa unui sistem intern bine pus la punct pentru a colecta indicatorii necesari (22%), respectiv cunoașterea insuficientă a indicatorilor care trebuie raportați conform cu stadiul de dezvoltare și modelul de business al fiecărui startup (12%).
În ce privește aspectul mentoratului, conform analizei Metabeta, cele mai des întâlnite provocări cu care se confruntă acceleratoarele sunt: o bună potrivire între startup-uri și mentori (26%), calitatea mentorilor (22%), respectarea angajamentului acestora pe parcursul programului de accelerare (16%) și, în cele din urmă, disponibilitatea lor (10%).
Provocările investitorilor: lipsa unei soluții mature pentru identificarea cât mai bună a ofertelor de investiții, filtrarea eficientă a acestora și procese dezorganizate
Pe de altă parte, conform datelor interne Metabeta, există provocări similare și în tabăra investitorilor și a fondurilor de investiții, cu precădere referitoare la volumul ofertelor de investiții ce trebuie filtrate, procesele ineficiente și operațiunile haotice din jurul unei decizii de investiție.
Analizele derulate de Metabeta în rândul fondurilor de investiții au arătat și lipsa unei abordări bazate pe date, care ar putea economisi timp, resurse și efort în luarea celor mai bune decizii de investiții în startup-uri.
„Credem că întreaga piață de investiții în startup-uri poate să beneficieze mai mult de automatizarea celor mai importante operațiuni și de posibilitatea de a lua decizii mult mai orientate pe performanță și merit. Fie că vorbim despre o analiză mai bună a fondatorilor, descoperirea încă dintr-o etapă incipientă a celor mai bune idei de business, automatizarea fluxului de oferte de investiții sau managementul datelor, Metabeta este o soluție care poate fi folosită pentru toate aceste activități din universul startup-urilor și al investitorilor. Provocările identificate de noi se reflectă foarte bine și în realitatea locală și regională”, a explicat Marius Ursache, CEO și Co-fondator Metabeta.
Metabeta: instrumentul folosit de peste 6.000 de startup-uri, investitori și acceleratoare din CEE pentru a-și gestiona provocările
Metabeta este o platformă data-driven din Europa Centrală și de Est pentru gestionarea investițiilor în startup-uri, care soluționează provocări ca cele pe care acceleratoarele și investitorii le-au exprimat în analizele de mai sus.
Prin intermediul soluției digitale puse la dispoziție de Metabeta, investitorii, acceleratoarele și startup-urile din toată lumea pot să colaboreze mai bine și mai eficient.
După ce a atras o primă rundă de investiții în valoare de 500.000 de euro la jumătatea acestui an, Metabeta a ajuns deja la peste 6.000 de utilizatori, atât startup-uri, cât și acceleratoare și investitori.
Planurile de dezvoltare ale businessului pentru 2022 includ transformarea lui într-un marketplace care să aducă împreună investitorii și startup-urile și să facă un matching eficient între aceștia, bazat pe date transparente.
Photo 215344129 / Business © Phira Phonruewiangphing | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz