Analiza finala… de business
Reading Time: 2 minuteAdina Luca este de circa sapte ani in Marea Britanie si de doi ani este antreprenor. Face analiza de business pentru firme englezesti si s-a integrat foarte bine in sistemul anglo-saxon. In Romania a construit o firma pe care a vandut-o.
A vandut in 2006 firma de training Interact Romania, infiintata in 1997, cu scopul precis de a emigra in Marea Britanie. “Am vrut sa ajung de fapt intr-o tara cu o cultura si un sistem complet diferite de cele romanesti”, spune Adina Luca, actionar al firmei englezesti Stillae. Ajunsa in Anglia, a lucrat o perioada la Gallup, ca si consultant independent de management cross-cultural.
Dupa primii doi ani si-a dat seama ca n-a fost cea mai fericita alegere din punctul de vedere al usurintei adaptarii, pentru ca Marea Britanie, spune ea, este Europa “veche” si, desi are multe facilitati pentru emigranti, nu are deschiderea sociala pentru integrare completa. “Gandesc viata si munca in mobilitate permanenta. Am vrut sa traiesc in anonimitatea asigurata de o metropola”, adauga ea. Infiintarea propriei firme a fost un impuls de moment, dar si ca urmare a gasirii unui partener englez. Cu experienta antreprenoriala romaneasca, Adina recunoaste acum ca diferenta in privinta atitudinii fata de antreprenori este uriasa.
Atitudinea bancii, a contabililor si a furnizorilor de birou a fost pozitiva. “Am fost invitata sa folosesc resurse si suport pentru firma pe gratis, de la sfaturi de infiintare la mentori pentru afacere”, spune Luca. Una din facilitati este, spre exemplu, pretul chiriei, care este raportat la veniturile si incasarile de la clienti. “Chiria pentru birou in Covent Garden (echivalentul zonei Piata Victoriei), cu toate cheltuielile incluse (curatenie la birou in fiecare zi, receptie asigurata de proprietar), este de 1.300 de lire pe luna fara TVA”, explica antreprenoarea.
Chiria este practic echivalentul unei zile de consultanta incasata de la clienti. Adina Luca recunoaste ca timpul de lucru pentru probleme birocratice era in Romania 40%, pe cand in Anglia el este de maximum 5%. Investitia initiala a fost zero, pentru ca avea deja un client platitor. In Marea Britanie poti sa facturezi ca persoana fizica inainte de infiintarea firmei. “Am inceput cu un client din Anglia si unul din Romania. Infiintarea firmei a durat doua saptamani. Am dat pasapoartele si 400 de lire contabililor si mi-au trimis certificatul de infiintare prin posta.
Eu n-am facut nimic.” Firma Stillae a fost infiintata de Adina Luca si partenerul britanic in decembrie 2010. Planul este sa ajunga la primul milion de lire in urmatorii trei ani (acum preconizeaza circa 300.000 de lire cifra de afaceri pe 2012) si o echipa de sase consultanti. Ceea ce ofera Luca, respectiv business analytics, este un serviciu de consultanta pe baza analizelor de date din firme. “Incepem cu o analiza care rezolva o problema imediata a clientului si care poate sa fie de numai doua-trei zile si pe baza a ceea ce reiese continuam pe alte date in proiecte mai lungi, mai scurte sau chiar continuu. Avem un client cu care lucram de 15 luni”, explica aceasta modul de lucru al firmei sale. Un lucru foarte dificil este atragerea de clienti noi, pentru ca trebuie sa le castigi increderea si trebuie sa te recomande rezultatele anterioare
Citeste si:
Pregatiri pentru un asalt transatlantic
Cum se traduce cultura in profit
Proiecte de design la scara mondiala
Gene romanesti in Marea Britanie
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz