Americanii au plătit răscumpărarea de 4,4 milioane de dolari, în urma atacului la conductele de petrol
Reading Time: 2 minuteAtacurile de tip ransomware sunt cele care au un singur scop, estocarea de bani de la companii, în schimbul datelor furate de hackeri de la aceste companii. În cadrul unui atac de tip ransomware, hackerii descoperă vulnerabilități
în infrastructura electronică a companiilor, o atacă și blochează astfel accesul la resursele digitale ale respectivelor companii. În funcție de cum este construită și cât de bine este securizată rețeaua companiei, atacurile pot bloca anumite date sau chiar toată rețeaua, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite
Colonial Pipeline a plătit 4.4 milioane de dolari pentru a recupera rețeaua de transport combustibil
Compania Colonial Pipeline a confirmat că a plătit o recompensă de 4,4 milioane de dolari hackerilor care au blocat cea mai mare conductă petrolieră din SUA în urma unui atac cibernetic, relatează BBC.
Joseph Blount, directorul companiei, a declarat pentru Wall Street Journal că a autorizat plata pe 7 mai, chiar în ziua în care a avut loc atacul cibernetic, din cauza incertitudinii privind momentul în care ar putea fi deblocate sistemele informatice și când ar putea fi reluat transportul combustiblului prin conductă.
„Știu că este o decizie extrem de controversată”, a spus Blount în primul interviu acordat după atacul cibernetic de tip ransomware.
Conducta are o lungime de 8.900 de kilometri și transportă 2,5 milioane de barili pe zi. Atacul cibernetic a dus la o criză de benzină și motorină pe toată coasta de est a Statelor Unite, în condițiile în care prin această conductă se face 45% din aprovizionarea cu motorină, benzină și combustibil pentru avioane din această zonă.
Firma a plătit, fiind consiliată de experți
Blount a explicat că firma a decis să plătească recompensa după discuțiile cu experți care s-au mai confruntat cu DarkSide, gruparea de hackeri din spatele atacului.
„Nu am luat ușor decizia. Recunosc că nu m-am simțit confortabil când am văzut cum pleacă banii spre astfel de oameni. Dar era ceea ce trebuia făcut pentru țară”, a spus el.
Guvernul american a recomandat în trecut companiilor să nu plătească hackerii, motivând că acest lucru i-ar încuraja să comită mai multe atacuri de tip ransomware.
În schimbul plății făcute în Bitcoin, compania a primit un instrument de decriptare, astfel încât să poată debloca sistemele compromise de hackeri, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a reporni sistemele imediat, ceea ce a dus la o criză de combustibil.
Operațiunile de livrare prin conductă au fost reluate săptămâna trecută, dar criza de combustibil nu a dispărut încă în state precum Carolina de Nord și Georgia.
Blount a adăugat că va dura câteva luni până când vor fi recuperate toate sistemele și a estimat că atacul va costa în cele din urmă compania zeci de milioane de dolari.
Photo 218802386 © Darryl Brooks | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz