Amenintarea Rusiei
Reading Time: 4 minuteDe cateva luni traim un nou Razboi Rece, care tine lumea in sah. Rusia este actorul principal in acest joc, iar la mijloc este Ucraina, motivul care a declansat acest razboi al declaratiilor, care a modificat deja granitele Europei.
Referendumul din Crimeea pentru apartenenta la Rusia si dorinta Ucrainei de integrare europeana au scos la iveala o Rusie care parea cumva linistita. Avem de-a face cu noi demonstratii de forta din partea acestei tari si cu un presedinte care manifesta tot mai mult tendinte totalitare si autoritare. Cele doua tari, Rusia si Ucraina, sunt in conflict dupa ce fostul presedinte prorus Viktor Ianukovici a fost destituit, in februarie, printr-o revolta violenta a protestatarilor care doresc apropierea de Uniunea Europeana. Rusia a reactionat prin ocuparea si anexarea Peninsulei Crimeea, regiune cu o populatie majoritar rusa, care totodata gazduieste, in portul Sevastopol, cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra. Tensiunile au generat cea mai grava criza de la Razboiul Rece intre Rusia si Vest.
Chiar daca in acest moment situatia din Crimeea pare calma, lucrurile nu sunt deloc asa de linistite precum par, avand in vedere ca Rusia face in continuare amenintari voalate la adresa Ucrainei. Comandantul NATO in Europa, care a fost insarcinat sa prezinte contramasuri fata de amenintarile militare ruse la adresa Ucrainei, a spus ca acestea pot include desfasurarea de trupe americane in state est-europene membre ale Aliantei care se simt amenintate. Generalul Philip Breedlove, din cadrul fortelor aeriene americane, a declarat ca nu va “exclude implicarea niciunei natiuni, inclusiv a Statelor Unite”.
La finalul unei conferinte NATO la Paris, Breedlove a furnizat fotografii realizate de un satelit comercial in care, afirma el, apar avioane de razboi, elicoptere de lupta, blindate, artilerie si o brigada aeropurtata sau din cadrul fortelor speciale, in locuri situate la est de frontiera dintre Ucraina si Rusia, inclusiv de-a lungul coastelor, la Marea Azov. Activele ruse in zona includ aeronave, artilerie, spitale de campanie, echipamente de comunicatii si bruiaj, dar obiectivele Kremlinului raman neclare, a declarat comandantul NATO.
Forta ar putea ramane pe loc doar pentru a intimida Ucraina prin prezenta ei, ar putea porni spre sud pentru a crea un pod terestru cu Crimeea, ar putea avansa de-a lungul coastei Marii Negre catre portul ucrainean Odesa si enclava separatista moldoveana Transnistria sau ar putea invada estul Ucrainei, unde etnicii rusi cer unirea cu Rusia. Breedlove a mai declarat ca a primit suficiente angajamente in domeniul maritim din partea statelor membre ale NATO cat sa fie efectuate manevre maritime in forta pana la sfarsitul anului. Partea oferirii unor asigurari terestre este dificila, “deoarece aceste masuri, cele mai costisitoare daca nu sunt efectuate corect, ar putea sa para provocatoare”, a declarat generalul, subliniind ca toate operatiunile aeriene, terestre si pe mare sunt de natura defensiva.
Arma energetica
Cea mai mare batalie este legata de gazele naturale, motiv pentru care Rusia isi incordeaza muschii catre toate tarile din UE si din regiune. Gazul rusesc acopera aproximativ o treime din necesarul Uniunii Europene. Aproximativ 40% din gazul natural exportat de Rusia catre Europa tranziteaza Ucraina, restul fiind livrat in Germania prin gazoductul Nord Stream din Marea Baltica si prin gazoductul Yamal, care tranziteaza Belarusul si Polonia. In acelasi timp, Ucraina cauta surse suplimentare de import de gaze. Asigurarea unei surse de aprovizionare cu gaze naturale la un pret rezonabil a devenit o urgenta pentru noul guvern de la Kiev, dupa ce Rusia a renuntat la tarifele de discount practicate in cazul exporturilor catre Ucraina si a crescut recent cu aproximativ 80% pretul perceput acestei tari. Rusia a majorat pretul gazului pentru Ucraina la 485 dolari/1.000 metri cubi, nivel apropiat de tarifele percepute de Gazprom altor state din Europa Centrala. Discountul practicat pana in luna martie de Rusia a facut parte dintr-un pachet de sprijin economic promis fostului presedinte Ianukovici pentru a mentine Ucraina in sfera de influenta a Moscovei.
Aportul Romaniei
Deocamdata, Romania ar putea sa beneficieze de aceasta criza si sa joace un rol mai important in politica regionala. In primul rand, poate beneficia economic, avand in vedere ca suntem vecini cu Ucraina si tara noastra poate ajuta acest stat prin intarirea relatiilor bilaterale. Ucraina traverseaza o criza economica puternica si am putea sa exportam produse si servicii la preturi rezonabile, de care sa beneficieze Ucraina.
Din punct de vedere politic, Romania deja a atras atentia Rusiei, pentru ca sprijinim intentia Republicii Moldovei de a se integra in clubul european, dar si pentru ca au fost facute declaratii antiruse de catre presedintele Basescu, potrivit ministerului rus de externe. “Liderul roman a acuzat Rusia de comiterea unei «agresiuni impotriva Ucrainei» la ceremoniile de aniversare a 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO”, precizeaza Ministerul de Externe rus, adaugand ca seful diplomatiei romane, Titus Corlateanu, a respins aceasta declaratie. “Se poate ghici in spatele acestor atacuri intentia clara a Bucurestiului de a ignora adevaratele cauze ale crizei din Ucraina. Aceasta retorica antirusa la nivelul conducerii statului roman nu este in interesul nimanui”, a adaugat diplomatia rusa.
MAE roman a luat nota cu surprindere de comentariile purtatorului de cuvant al MAE rus in legatura cu unele declaratii ale partii romane. “Romania a sustinut si sustine in continuare, impreuna cu partenerii sai din UE si NATO si in termeni intru totul similari, necesitatea respectarii independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este pozitia principiala a Romaniei, sustinuta consecvent si in alte contexte similare, in care frontierele recunoscute international au fost modificate unilateral sau puse sub semnul intrebarii, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului international”, precizeaza purtatorul de cuvant al Ministerului roman de Externe, Brandusa Predescu. Aceasta afirma ca “tentatia MAE rus de a transfera criza grava pe care Federatia Rusa o traverseaza, in prezent, in relatia sa cu comunitatea europeana si euroatlantica in zona relatiilor bilaterale cu Romania este nefundamentata si constituie o greseala”.
Romania a denuntat, in martie, agresiunea rusa in Crimeea si referendumul ilegal” care a condus la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. Presedintele Traian Basescu a pledat pentru repozitionarea fortelor NATO in Europa. Basescu a declarat in Parlament, la aniversarea a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO, ca ineficienta diplomatica si mentinerea regiunilor gri reprezinta un risc consistent la adresa securitatii regionale.
Presedintele a aratat ca actualul context regional, marcat de amenintarile asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regionala, o relatie complexa cu Rusia, incalcari ale dreptului international care se suprapun peste provocarile din Afganistan confirma analiza Romaniei cu privire la pericolul din aceasta zona. “Pentru a avea stabilitate in Romania, trebuie sa evitam zonele gri si ambiguitatile in abordare. Ce soliditate avem in abordarea problemei transnistrene? De 21 de ani, un format 5+2 nu a dus la solutionarea problemei. Mai mult, un format international pe care, ori de cate ori vrem sa scapam de problema, il evocam nu a facut decat sa creeze timp pentru consolidarea statalitatii unei asa-numite tari independente, care poarta numele de Transnistria”, a spus Basescu.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz