Interviuri Special

Ambasadorul Roelof van Ees despre dinamismul unei relații istorice

3 mart. 2020 4 min

Ambasadorul Roelof van Ees despre dinamismul unei relații istorice

Reading Time: 4 minute

Apropierea și cooperarea foarte bună sunt atributele principale ale relației dintre România și Olanda. Roelof van Ees, ambasadorul Olandei în România, vorbește despre această relație specială. Interviul în limba engleză aici

Ambasador Olanda m
Roelof van Ees, ambasadorul Olandei în România

Cum vedeți relația bilaterală dintre Olanda și România?

Aș califica relația dintre țările noastre ca una dinamică, acoperind o gamă largă de interese reciproce. Unele dintre aceste beneficii sunt probabil cunoscute de poporul român, cum ar fi relațiile noastre puternice de comerț și investiții, care au ca rezultat, printre altele, un număr consi­derabil de locuri de muncă și schimb intens de expertiză. Este posibil ca alte beneficii să fie mai puțin vizibile pentru pu­blic, de exemplu coope­ra­rea noastră militară sau coopera­rea poliției împotriva criminalității transfrontaliere. De fapt, există o implicare mult mai complexă decât vede ochiul public. În toate domeniile cooperării noastre, indiferent că este vorba de politică internațională, apărare, crimi­na­li­tate transfrontalieră, securitate ci­bernetică, comerț și agri­cultură, oficialii guvernamentali și liderii de afaceri au, în final, un obiectiv comun sau, dacă vreți, conduc la efecte comune: prosperitatea și bunăstarea po­poarelor noastre și promovarea obiectivelor cheie internaționale.

O relație eficientă nu este statică, ci evoluează și se dezvoltă în timp. În urmă cu nu mai puțin de 140 de ani, în 1880, Regatul Țărilor de Jos și România au stabilit legături di­plomatice. Relația noastră s-a dezvoltat de atunci, iar în prezent ne modelăm împreună viitorul comun ca parteneri apropiați în Uniunea Europeană, NATO și în alte organizații cheie multilaterale. Deși s-au obținut multe în ultimii 140 de ani, există încă un potențial conside­rabil de atins. Sunt încântat să vă spun, de exemplu, că România și Olanda întreprind în prezent un “exercițiu de cartografiere”, menit să identifice cele mai promițătoare domenii pentru o cooperare aprofundată, în domeniul cooperării europene, justiției internaționale, securității, științei sau comerțului. De această abordare vor beneficia nu doar țările noastre, ci s-ar consolida și coeziunea în cadrul UE și al cooperării internaționale, pentru a face față provocărilor actuale, mai ales în domeniul climei și securității.

“România și Olanda întreprind în prezent un exercițiu de cartografiere, menit să identifice cele mai promițătoare domenii pentru o cooperare aprofundată, în domeniul cooperării europene, justiției internaționale, securității, științei sau comerțului.” – Roelof van Ees, ambasadorul Olandei în România

Cum vedeți cooperarea economică dintre țările noastre și cum poate fi îmbunătățită?

Olanda este un investitor cheie în România și un puternic avocat al cooperării, al schimbului de informații și al comerțului. Implicarea noastră economică în România este o sursă de satisfacție, nu de automulțumire, dar în același timp implică și responsabilități considerabile. Companiile olandeze prezente în România se consideră adevărați ambasadori ai Olandei, atât în afaceri, cât și în ceea ce înseamnă promovarea culturii noastre de business. În general, acestea își doresc un standard înalt al activității economice, contribuind pozitiv la mediul de afa­ceri și social din România. Coope­rarea economică cu România este în prezent într-o fază dinamică, schimburile comerciale anuale au ajuns la peste 5 mili­arde de euro, crescând în fiecare an cu aproximativ 10%. Ca unul dintre principalii parteneri comerciali ai României, colaborăm îndeaproape cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Camera Română de Comerț și Industrie, Ambasada României de la Haga, NRCC și diverse alte organizații pentru a reduce deficitul comercial a­nual de aproximativ 1,5 mi­liarde de euro înregistrat de România.

Cum vede comunitatea de business olandeză România?

Are în general o atitudine pozitivă față de țara dumneavoastră. După Revoluție, companiile și investitorii olandezi au fost printre primii care au intrat pe piața locală și astfel au contribuit la dezvoltarea economiei de piață. Atunci când discutăm cu antreprenori olandezi, ei prețuiesc forța de muncă românească și implicarea acesteia. De asemenea, găsesc aici par­teneri de afaceri serioși. Atunci când este nevoie, ambasada oferă asistență companiilor olandeze pentru a identifica potențiali parteneri de business români. Legat de provocările pieței locale de afaceri, antreprenorii olandezi se referă la criza forței de muncă, la întârzierea transpunerilor legislației UE și la o birocrație excesivă. O altă provocare menționată este infrastructura slabă, la nivel național și în marile orașe. Ambasada se implică în furnizarea unor soluții pentru decongestionarea traficului, de exemplu în zona Pipera, unde se află ambasada, dar și prin implicarea unor experți pentru evenimente legate de promovarea orașelor smart. Promovăm și soluții alternative de mobilitate, precum ciclismul și crearea unei infrastructuri adecvate pentru biciclete. Ca o țară a bicicletelor, suntem bucuroși să împărtășim expertiza noastră cu privire la ciclism în România.

Care sunt elementele cheie ale mandatului dvs. în România?

Aș spune că deja acest interviu a oferit o perspectivă asupra diverselor priorități ale Ambasadei Olandei în România în următorii ani. În încheiere, aș dori să împărtășesc cititorilor atașamentul meu față de artă și cultură, indiferent că vorbim de muzică, literatură, pictură sau arhitectură. Arta ca o sursă specială de divertisment, dar și ca vehicul care permite oamenilor din diferite culturi să comunice între ei prin imagini, sunete și povești. România are multe de oferit în ceea ce privește moștenirea culturală și etnologică, și mă refer la muzică clasică și modernă, muzee etnologice și arhitectură diversă. De când am ajuns, în septembrie anul trecut, mi-a plăcut mult să particip la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere din Iași, unde romancierul olandez Herman Koch a citit din romanul său tradus recent în română, să o ascult pe scriitoarea olandeză Hanna Bervoets într-un dialog despre literatură cu studenți români din cadrul departamentului de limbă și cultură olandeză al Universității București sau găzduind orchestra Concertgebouw, care a oferit două spectacole minunate în cadrul Festivalului Enescu de anul trecut. Printre evenimentele pe care le așteptăm cu nerăbdare în acest an se numără concertele Orchestrei Olandeze de Tineret programate în august. Ce mod mai bun de a sărbători cei 140 de ani de relații diplomatice?

 

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 340 (20 februarie – 15 martie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Credit foto: Vali Mirea

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: