BizRemote by certSIGN Interviuri

Ambasadorul Coreei de Sud: efectul asupra economiei este fără precedent și global

14 apr. 2020 5 min

Ambasadorul Coreei de Sud: efectul asupra economiei este fără precedent și global

Reading Time: 5 minute

 Coreea de Sud este țara care a reușit să facă față cu brio actualei crize, fără să închidă economia. Am vrut să aflăm cum putem învăța de la această țară pentru a relaxa cât mai repede măsurile de izolare. 

Ambasadorul Coreei în țara noastră, Kim Yong-Ho, a acordat un interviu exclusiv Biz pentru a detalia viziunea țării sale legate de coronacriza și de cum poate Coreea de Sud să ajute România.

Cum acționează Ambasada la ceea ce se întâmplă în acest momente?

Ambasada face eforturi excepționale, cu ajutorul site-ului și a paginii de Facebook, pentru a  ne asigura că toți coreeni care locuiesc în România sunt informați în permanență despre situația actuală și despre măsurile pe care autoritățile române le iau, astfel încât coreenii să le cunoască și să se conformeze.

Pe de altă parte, cooperăm îndeaproape cu autoritățile române pentru a face față acestei situații, inclusiv prin a pune la dispoziția României know how-ul și experiența guvernului sud-coreean.

Date fiind procedurile restrictive de intrare în țară și cele de la frontieră, multe dintre activitățile economice sunt oprite, deoarece trăim într-o lume interconectată.

În această privință, ambasada a subliniat autorităților române relevante importanța asigurării mobilității oamenilor de afaceri, cel puțin prin a face excepții pentru cei care dețin un certificat oficial de sănătate că pot circula. Activitățile economice esențiale trebuie să continue pentru a preveni o recesiune economică globală.  

Ce indicații ați primit de la guvernul dumneavoastră?

Guvernul coreean subliniază importanța asigurării mobilității cel puțin a oamenilor de afaceri, pentru a ajuta la funcționarea economiei globale. Fără a exista o interdicție de intrare totală pentru cei care vin în vizită din alte țări afectate, guvernul nostru a blocat efectiv afluxul de infecții în țară prin măsuri de carantină foarte stricte. Astfel, guvernul coreean speră ca măsurile care interferează cu mobilitatea internațională a mărfurilor și a oamenilor să fie proporționată, de scurtă durată și reconsiderat în mod regulat pe măsură ce situația evoluează.

În această privință, Ambasada a cerut autorităților relevante române să ia în considerare unele excepții pentru a permite călătoriile de afaceri pentru țările non-UE în anumite condiții.

Ce măsuri credeți că ar trebui să ia România pentru a putea trece cu bine peste această pandemie?

Am o foarte mare apreciere pentru guvernul român și pentru rolul său activ în lupta cu pandemia în această perioadă. Vreau să mă folosesc de acest interviu și să vă împărtășesc experiența Coreei de Sud.

Țara mea are avantajul sistemului de sănătate performant și a adoptat măsuri pe baza principiilor de deschidere, transparență și pentru a menține publicul tot timpul informat. Sigur că este o diferență în capabilitățile de diagnostic și de transparență cu care guvernele se luptă cu acest virus.

Iată câteva dintre măsurile principale adoptate de Coreea, referințe de unde se poate inspira și România și le poate adapta situației și capabilităților sale.

În primul rând, guvernul coreean a considerat că este important ca publicul să aibă acces la informații în mod deschis și transparent. Informațiile legate de modul de apărare a cetățenilor împotriva pandemiei au fost elaborate în mod transparent și rapid.

De exemplu, istoricul de călătorie al pacienților confirmați este făcut public, iar acest istoric a fost identificat cu ajutorul tranzacțiilor realizate pe baza cardului de credit, a imaginilor de la camerele publice de securitate și a datelor GPS din telefoanele mobile.

Conferințele de presă au loc de două ori pe zi, și implică multe informații privind numărul cazurilor confirmate și cele suspecte, numărul de teste realizate, distribuția regională și ale informațiilor epidemiologice.

În al doilea rând, am gândit soluții creative, folosindu-ne din plin de produsele și serviciile digitale. Acestea includ stații de testare drive-thru, investigații epidemiologice asistate de datele GPS, aplicații mobile speciale – cum ar fi o aplicație de protecție care permite guvernului să monitorizeze simptomele persoanelor care sunt în auto izolare la domiciliu și să fie alertat dacă respectivele persoane încalcă regulile carantinei. Acest lucru ne-a permis să minimalizăm timpul și riscul de transmisie prin realizarea de teste diagnostic pentru a pentru a menține societatea deschisă în timp ce a prevenit și am împiedicat răspândirea bolii.

În al treilea rând, testarea a fost punctul central al tuturor eforturilor noastre, care a condus la detecție devreme, a minimalizat riscul extinderii și a permis tratament rapid pentru cei depistați. Coreea este capabilă să proceseze în jur de 15.000 de teste pe zi, iar numărul total de teste au fost în jur de 400.000 până la 30 martie. Avem peste 600 de laboratoare de testare la nivelul întregii țări și metode inovatoare precum laboratoare drive-thru sau walking-thru.

Care credeți că sunt segmentele cele mai afectate ale economiei și ce măsuri ar trebui luate pentru a ajuta aceste companii?

Cele mai vulnerabile sectoare sunt transportul, în special liniile aeriene, turismul și restaurantele, dar, de fapt, toate sectoarele economiei suferă foarte mult din cazua efectului negativ indus de răspândirea virusului.

Coronavirusul a adus șocuri simultane asupra ofertei și cererii și a afectat atât economia reală, cât și piețele financiare. Efectul său asupra economiei este fără precedent și global și, prin urmare, este foarte posibil ca impactul său să dureze o perioadă lungă de timp. În această privință, un efort comun de solidaritate globală pentru a învinge COVID-19 și pentru a minimiza efectul acesteia asupra economiilor sunt foarte importante.

Guvernul coreean a adoptat o abordare pe două direcții încă din faza inițială, care separă prevenirea și economia. După cum a subliniat dl. președinte Moon Jae-in la conferința video G20 organizată pe 26 martie, este important să se mențină schimburi economice internaționale, vitale pentru a minimiza impactul global al virusului asupra economiei globale. Călătoriile „esențiale” pot include mobilitatea oamenilor de afaceri, a oamenilor de știință și a personalului medical în scopul de a nu interfera cu capabilitățile țărilor respective de a preveni și controla boala.

De asemenea, în timp ce țările respective desfășoară politici macroeconomice în expansiune, ceea ce ne oferă cele mai bune resurse disponibile, societatea globală ar trebui să se alăture acestei mișcări pentru a consolida plasa de siguranță financiară globală și a ajuta la stabilizarea economiilor din țările mai puțin dezvoltate și vulnerabile.

În acest sens, IMM-urile coreene și comunitatea coreeană din România sunt, de asemenea, grav afectate din cauza răspândirii COVID-19. Sper ca măsurile economice de sprijin să fie implementate cât mai curând posibil, iar efectul acestora să se reflecte până la toate nivelurile.  

Ce lecții putem învăța din strategiile adoptate de țara dvs. pentru susținerea mediului de afaceri?

Adecvarea sau eficacitatea măsurilor depinde de situația și capacitatea fiecărei țări. Scopul comun este reducerea impactului negativ al virusului asupra economiei și menținerea funcționării acesteia, astfel încât consumul și activitățile industriale să poată fi revitalizate într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Guvernul coreean a luat măsuri îndrăznețe pentru actuala situație și pentru a nu se încetini consumul, investițiile și activitățile economice industriale – a alocat o sumă totală echivalentă a 100 de miliarde de dolari pentru politicile macroeconomice și monetare în expansiune.

Pentru a elabora mai detaliat, guvernul a pregătit un pachet echivalent cu 26 de miliarde USD pentru a sprijini sectoarele de afaceri cele mai afectate – cum ar fi turismul, hotelurile, transportul, IMM-uri și persoanele fizice autorizate. Acesta include sprijin financiar pentru cheltuielile cu chiria și forța de muncă, fonduri speciale pentru a ajuta la stabilizarea managementului și păstrarea locurilor de muncă și măsuri pentru a ușura sarcinile fiscale (de exemplu, prelungirea termenului de plată a impozitului). În plus, guvernul a pregătit un fond de urgență echivalent a 80 de miliarde de dolari pentru companiile care se confruntă cu dificultăți din cauza lipsei de lichiditate.

„Atenuare” sau „Suprimare” – este greu de ales, dar nu putem să nu subliniem importanța menținerii funcționării economiei.

Cum poate Ambasada să ajute România?

Știrile recente cu privire la îmbrăcămintea de protecție și kiturile de test COVID-19, care sunt exportate din Coreea în România, au căpătat o atenție deosebită atât din partea presei coreene, cât și a presei românești. De atunci, ambasada mea a primit o mulțime de solicitări din partea autorităților locale, a spitalelor și a ONG-urilor, solicitând asistență în multe aspecte. Guvernul coreean este dispus să împărtășească know-how-ul său și să ofere asistență tehnică necesară combaterii COVID-19 cu societatea globală, iar ambasada este dispusă să furnizeze informații utile și să servească drept canal eficient pentru a comunica nevoile autorităților/instituțiilor române către guvernul coreean. În timp ce cererea internațională este ridicată pentru asistență referitoare la COVID-19 sub toate aspectele, Ambasada mea face tot posibilul pentru a menține această cooperare în toate felurile posibile.

Credit foto: Vali Mirea

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: