Stiri

Ambasada Germaniei și Code for Romania / Commit Global au prezentat proiectul „Infrastructura digitală de asistență umanitară”

29 mai 2024 5 min

Ambasada Germaniei și Code for Romania / Commit Global au prezentat proiectul „Infrastructura digitală de asistență umanitară”

Reading Time: 5 minute

Accesul rapid la ajutorul umanitar este crucial într-o situație de criză. Ministerul Federal al Afacerilor Externe din Germania finanțează cu 1,35 milioane de euro proiectul „Infrastructura digitală a asistenței umanitare” al organizației Code for Romania / Commit Global pentru construirea unei platforme globale. Proiectul a fost prezentat astăzi la reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania la București, E.S. Dr. Peer Gebauer, în parteneriat cu Code for Romania / Commit Global.

La eveniment au participat aproximativ 70 de reprezentanți ai autorităților române, organizații internaționale, ambasade, companii, ONG-uri și instituții publice. Germania și-a reiterat angajamentul de a sprijini și extinde această inițiativă importantă, recunoscând potențialul transformator al proiectului „Infrastructura digitală de asistență umanitară” în revoluționarea modului în care populațiile vulnerabile beneficiază de ajutor.

Invitat la eveniment, Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a împărtășit câteva perspective valoroase și a subliniat importanța unor astfel de inițiative în lumea actuală, fiind urmat de Dl. Andrei Țărnea, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe din România.

Proiectul este deja implementat în alte zone critice ale lumii: în Armenia, ca răspuns la criza refugiaților care părăsesc Nagorno-Karabah; în Republica Moldova, pentru prevenirea crizelor cauzate de dezastre naturale și pregătirea populației; în Orientul Mijlociu, pentru poziționarea ecosistemului în regiune în Liban și Iordania; în America Centrală și Latină, fazele inițiale de implementare pentru sprijin în situații de criză; în Africa, prin parteneriatul strategic semnat cu Alianța Panafricană pentru Cetățenie, ce acoperă țări din întreaga Africă. Grație sprijinului Ministerului Federal german al Afacerilor Externe, intervenția umanitară va continua să se transforme la nivel global.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a elogiat proiectul drept un exemplu impresionant al modului în care soluțiile digitale pot fi utilizate pentru a optimiza eforturile umanitare: „Germania este onorată să sprijine Infrastructura digitală de asistență umanitară cu 1,35 milioane de euro. Accesul îmbunătățit la ajutorul umanitar prin construirea unei infrastructuri digitale conectate global va avea un efect extraordinar. Cei aflați în nevoie vor putea primi ajutor mult mai repede și mai eficient, așa cum s-a văzut în etapa pilot a proiectului care i-a sprijinit pe refugiații ucraineni la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aș dori să le mulțumesc secretarului de stat Dr. Arafat și echipei sale, Ministerului Afacerilor Externe și tuturor reprezentanților organizațiilor internaționale și societății civile pentru eforturile lor conjugate. Sunt extrem de impresionat de munca depusă de Code for Romania / Commit Global. Efortul lor ne arată cum anume, prin soluții software inteligente și prin angajamentul tuturor părților interesate și implicate, poate fi coordonat mai bine ajutorul umanitar și viețile pot fi salvate. Aceste soluții digitale provenite din România vor face cu adevărat diferența”.

Bogdan Ivănel, fondator și președinte al Code for Romania/ Commit Global, a subliniat importanța proiectului în lumea de astăzi: „Am demonstrat în România că o tehnologie bine concepută, bine construită și implementată cu atenție la nevoile celor de pe teren, poate salva vieți. Și nu numai că poate salva vieți, dar salvează și protejează vieți la scară largă. Prin intermediul Commit Global, am dus modelul la un nivel global pentru a corespunde crizelor de astăzi. Viziunea din spatele Commit Global este viziunea unei infrastructuri umanitare globale comune. De ce comună? Pentru că nu avem resursele necesare pentru a continua să lucrăm în silozuri. Fiecare țară pentru sine, fiecare ONG pentru sine, fiecare agenție ONU pentru sine. Pur și simplu nu avem resurse financiare și suficient know-how pentru toate. Commit Global este o încercare de a distila know-how-ul și capacitatea de răspuns digital în domeniul umanitar într-o singură organizație menită să le servească pe toate celelalte, realizând o economie de scară și eficiență la costuri mult mai mici.

Aceasta este viziunea care ne-a adus alături de guvernul federal german. O metodă și o viziune născute în România este dusă la nivel global prin parteneriatele noastre și prin sprijinul Ministerului german de Externe. (…) Și datorită sprijinului german vedem deja rezultatele. O mare parte din infrastructură este deja redistribuită chiar acum în locuri atât de diferite: Moldova, Armenia, Cipru, Liban, Mexic sau Iordania – și numim doar câteva. (…)
Oricât de dedicați am fi, nu putem realiza ceva atât de ambițios fără parteneri la fel de îndrăzneți și vizionari. Prin urmare, ne bazăm pe Germania, dar și pe voi toți. Depinde de noi. Împreună.”

Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a împărtășit câteva perspective importante și a subliniat necesitatea unor astfel de inițiative în lumea contemporană: „Da, avem nevoie de instrumente pentru a putea servi și lucra cu populația care are nevoie de ajutorul nostru. Răspunsul ucrainean a fost unul dintre cele mai bune exemple. România a avut cu adevărat o abordare bazată pe întreaga societate, o abordare integrală a societății în timpul crizei ucrainene, iar aici, societatea civilă a devenit parte a răspunsului nostru și un partener extrem de important în modul în care am lucrat cu refugiații ucraineni. Și ceea ce a făcut Code for Romania a fost exact ceea ce spunea și ambasadorul Dr. Gebauer: ne-a oferit o platformă de tip one-stop-shop pentru toți cei care erau desemnați să ofere sprijin pentru refugiații ucraineni, iar acest lucru ne-a făcut viața mult mai ușoară. Aș spune, nu viața noastră ca furnizori, ci viața lor ca oameni care au nevoie și care vor să știe de unde pot obține totul, fie că e vorba de locuințe, fie că e vorba de un anumit tip de ajutor, fie că e vorba de diverse materiale de care au nevoie. Totul era acolo, chiar și pentru noi, pentru guvern. (…) Aș spune că sprijinul pe care Germania îl acordă este o dovadă a validității a ceea ce a făcut Code for Romania pentru România până acum. Știm, de asemenea, că acum au un sediu în Olanda, există sprijin din partea Franței, lucrează cu Libanul, lucrează cu Iordania, deci din acest punct de vedere cred că vedem deja povestea de succes care se întâmplă. Și sprijinul din partea Germaniei va face ca acest lucru să fie și mai puternic în viitor.”

Dl. Andrei Țărnea, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, a declarat, de asemenea, că „Tehnologia schimbă societatea în moduri atât de profunde, încât nicio dimensiune a muncii sau a vieții noastre nu rămâne neatinsă. Astfel, guvernele, societatea civilă și sectorul privat trebuie să se adapteze; noi suntem mai lenți, dar Code for Romania se descurcă bine în acest sens. Există părți ale societății noastre civile în care se întâlnesc seturi specifice de competențe, cunoștințe și un mod diferit de a privi provocările. Asta ne lipsește nouă, guvernelor.
Poate că avem talentul, poate că avem perseverența, poate că avem încăpățânarea uneori – sau voința politică sau voturile, pentru a face efectiv aceste lucruri, dar ne lipsește acel fel de combinație de factori care să ne permită să fim eficienți. Și, așa cum spunea mai devreme secretarul de stat Dr. Arafat, să o facem înainte de a se produce dezastrul, dezastrul sau nevoia. Code for Romania activează în sectorul managementului dezastrelor, dar nu este singurul lor domeniu de acțiune.

Astfel, ajungem la punctul principal al motivului pentru care ministrul Afacerilor Externe a semnat recent, acum câteva săptămâni, un acord de cooperare cu organizația Code for Romania și, mai ales, Commit Global, pentru a pune la dispoziție ceea ce putem aduce noi la masă. Noi putem aduce la masă rețeaua de ambasade, sprijinul nostru în extinderea globală. Dar de fapt este vorba literalmente de a-i însoți în primii pași și a deschide ușa. Restul este munca lor.”

Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este cea mai mare organizație de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3000 de voluntari. Din 2016 identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie. Misiunea organizației: să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 60 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina.

Commit Global derulează munca internațională a Code for Romania. Obiectivul său ca primă organizație neguvernamentală globală de tehnologie civică este să furnizeze gratuit o infrastructură digitală globală, astfel încât organizațiile guvernamentale, internaționale și civile să poată oferi sprijin mai rapid și mai bine coordonat în urma catastrofelor umanitare. Grație proiectelor anterioare, au fost deja sprijinite peste 20 de milioane de persoane. România exportă soluții digitale care vor ajuta totodată sute de mii de ONG-uri din întreaga lume.

Array

Articole pe aceeași temă: