Ambalajul din plante
Reading Time: 2 minuteCompania Coca-Cola Romania anunta introducerea pe piata locala a unui ambalaj inovator, realizat in proportie de pana la 30% din plante. Noul ambalaj, realizat prin tehnologia PlantBottle, este folosit, incepand din luna iulie, pentru recipientele de 500 de ml de apa plata si carbogazoasa Dorna si Dorna Izvorul Alb. Dorna devine, astfel, prima apa minerala naturala din Romania distribuita intr-un ambalaj cu pana la 30% continut din plante.
Ambalajul rezultat prin tehnologia PlantBottle este 100% reciclabil si reduce in mod considerabil emisiile de dioxid de carbon eliberate in atmosfera.
“Tehnologia PlantBottle reprezinta un progres semnificativ in inovatia de ambalaj din domeniul bauturilor”, spune Raluca Vlad, Brand Manager Dorna in cadrul companiei Coca-Cola Romania. “Noul ambalaj arata si se comporta exact ca PET-ul clasic, insa are o amprenta de carbon mult mai mica asupra planetei. Este o sticla de care suntem cu totii foarte mandri.”
Ambalajul PlantBottle este similar cu PET-ul clasic, cu exceptia faptului ca una dintre componentele acestuia din urma a fost inlocuita, in PlantBottle, cu o componenta din plante, respectiv trestie de zahar.
“In esenta, inlocuim o parte din combustibilii fosili folositi in fabricarea PET-urilor cu materii prime din plante, fara a scadea performanta ambalajelor. Acest lucru reduce impactul pe care compania il poate avea asupra mediului inconjurator si micsoreaza dependenta de petrol”, mai spune Raluca Vlad.
Doar in anul 2010, introducerea ambalajelor PlantBottle a echivalat cu eliminarea a aproximativ 30.000 de tone de dioxid de carbon (CO2) sau a aproximativ 60.000 barili de petrol, care ar fi fost folositi pentru a produce PET-urile clasice.
In prezent, tehnologia PlantBottle foloseste etanol din trestie de zahar din Brazilia. Bioetanolul din trestie de zahar din Brazilia este singurul biocombustibil recunoscut pe scara larga de catre autoritatile din domeniu pentru performantele sale ecologice si sociale unice. Culturile de trestie de zahar din Brazilia sunt intretinute aproape in totalitate cu apa de ploaie, fara sa fie nevoie de cantitati suplimentare de apa pentru irigare. De asemenea, trestia de zahar este cultivata in cantitati industriale, folosind fertilizatori organici, pe terenuri arabile degradate pentru a nu irosi terenurile arabile destinate culturilor agricole pentru hrana populatiei.
Un alt avantaj pe care ambalajul PlantBottle il ofera este acela ca, spre deosebire de alte materiale obtinute din plante, acesta poate fi procesat in fabrici si instalatii de reciclare deja existente. Ambalajele PlantBottle pot fi, de asemenea, folosite, reciclate si refolosite pe termen nelimitat. Noile ambalaje vor avea pe eticheta un mesaj si un logo specifice si vor fi, de asemenea, promovate in puncte de vanzare special amenajate in magazine.
Obiectivul Companiei Coca-Cola este ca, pana in anul 2020, sa inlocuiasca toate materialele pe baza de petrol si combustibili fosili din componenta PET-urilor clasice, cu materiale obtinute din plante, precum si sa introduca ambalajele PlantBottle pentru toate produsele din portofoliul companiei. Rezultatul va fi o sticla 100% reciclabila, din 100% surse regenerabile, neutra din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz