Alexandru Bogdan, Roca X: România are nevoie de mai multe startup-uri de nișă
Reading Time: 4 minuteFondul de investiții local Roca X vede mai mult loc de dezvoltare pentru startup-uri în nișe precum EdTech sau PropTech și caută noi companii promițătoare în piață.
de Ovidiu Nicolae
Alexandru Bogdan, CEO al Roca X, a vorbit pentru Biz despre competivitatea antreprenorilor locali din tech la nivel regional și oportunitățile pe care le oferă investițiile în startup-uri pe fondul unei inflații ridicate.
Care sunt planurile de investiții ale Roca X în acest an și cum a evoluat portofoliul de startup-uri al fondului pe parcursul anului 2021?
În fiecare an portofoliul Roca X a avut o creștere constantă, adăugând în medie 8-9 noi startupuri. 2021 nu a făcut excepție și a devenit cel mai intens an de până acum din istoria Roca X deoarece s-au adăugat și numeroase runde de follow-on pentru startupuri aflate deja în portofoliu, runde ce au dus numărul total al tranzacțiilor pe parcursul anului trecut la 16. Simțim că acesta a fost un pas important de maturitate, care prin aprecierea investițiilor a adus și confirmarea profesionalismului echipei.
Acest ritm alert a continuat și în 2022. Până acum am adăugat în portofoliu două noi companii – BunnyShell și FilmChain, încă alte trei tranzacții în startup-uri sunt în curs de finalizare și am închis trei noi runde de tip follow-on pentru companii aflate deja în portofoliu.
Ce verticale preferați în zona tech și ce oportunități oferă piața locală?
De la lună la lună observăm creșterea efervescenței ecosistemului, din ce în ce mai mulți fondatori fiind atrași de entuziasmul antreprenoriatului.
Totuși, chiar dacă această intensificare este vizibilă, suntem încă departe de profunzimea și diversitatea necesare specializării noastre pe o anumită nișă, cum ar fi EdTech sau PropTech, pentru că numărul inițiativelor atractive pentru investiții nu este încă suficient de mare pentru o nișare.
Privind retrospectiv însă, am descoperit faptul că în căutarea startup-urilor ce rezolvă probleme presante globale create de fondatori pasionați de rezolvarea acestor probleme avem o afinitate a noastră de a investi în zone de impact fie că vorbim de EdTech, MedTech sau economie circulară.
Care sunt elementele la care vă uitați prima dată atunci când începeți discuțiile cu un startup?
Ingredientele cheie pentru noi, la Roca X, sunt misiunea de a rezolva o problema reală și presantă, potențialul de scalare globală și pasiunea echipei pentru rezolvarea acelei probleme.
Ce perspective are piața de venture capital și private equity având în vedere tendința de creștere a dobânzilor la nivel local, dar și în economiile din Europa și SUA?
Creșterea dobânzilor la nivel global e doar unul dintre elementele ce în acest moment schimbă radical fața acestei industrii mai ales în regiune. Creșterea dobânzilor și corecțiile de evaluare pentru companiile tech listate pe marile burse internaționale au fost semnale importante că jocul se va schimba în curând și au avut ecouri deja și la nivelele inferioare de tip serie C, serie B sau chiar până la serie A.
Totuși, având în vedere ca inflația reală pare să fie la un nivel mult peste nivelul dobânzilor, atractivitatea de investire ar trebui să rămână la un nivel destul de ridicat, iar din întregul stack, întreaga comunitate de investiții pare să agreeze faptul că investițiile early stage rămân atractive. Ce rămâne de văzut este care va fi punctul de echilibru între nevoia de a corecta sau a face cât mai relevante evaluările companiilor având în vedere corecțiile primite la nivelele superioare.
Totul pentru ca investițiile să mai fie viabile și presiunea inflaționistă asupra evaluărilor venită din partea fondatorilor care se uită selectiv la poveștile de succes, afluxul de capital din crowdfunding și competiția în creștere pentru dealuri bune în regiune venită din noile programe anunțate ce vor aduce mai mult capital în piață.
Care sunt aspectele financiare pe care un fondator trebuie să le prioritizeze într-un context economic complex, precum cel pe care îl traversăm acum?
Cu siguranță, orice fondator trebuie să folosească întotdeauna responsabil banii primiți pentru a maximiza rezultatul disponibilităților financiare. Și acum mai mult ca oricând, sunt multe voci care spun în mod uniform că este un moment de a lua măsuri pentru a prelungi viața/runway-ul companiei.
Vor fi într-adevăr multe startup-uri afectate într-un asemenea scenariu, dar nu trebuie să generalizăm pentru că și în cele mai pesimiste scenarii ce presupun recesiune prelungită, vor fi unele companii într-o zonă de strictă necesitate sau de importanță strategică care vor prospera, iar aceste companii trebuie să păstreze pedala de accelerație apăsată și să-și demonstreze tracțiunea și vor găsi investitori dispuși să le susțină.
Ce schimbări a adus perioada pandemică la nivelul ecosistemului antreprenorial local?
Schimbări au fost multe, însă cel mai vizibil impact aș zice că este dat de relaționarea la distanță, de faptul că investitorii sau clienții din alte regiuni nu au mai fost la mare depărtare, ci tot la un Zoom distanță și asta a dat un boost ecosistemului și dorinței de internaționalizare.
Aș mai adăuga creșterea gradului de digitalizare a anumite sectoare ale economiei, precum HoReCa, bancar sau livrări să adopte soluții tehnologice care să vină în sprijinul consumatorilor, implicit să ajute afacerile să supravețuiească.
Cum abordați potențialul AeRo în cadrul fondului și pentru startup-urile din portofoliu?
Momentan companiile noastre sunt încă prea tinere pentru a putea face față și rigorilor de structură și raportare aferente unei piețe de capital. Însă pe termen mediu cred că vor deveni candidați relevanți și vom putea beneficia alături de fondatori de dinamismul pieței AeRO atât pentru atragere de capital, cât și pentru lichitate.
Cât de competitivă este industria startup-urilor din România în comparație cu alte piețe din CEE?
Din punctul de vedere al calității startup-urilor software tech apărute, aș spune că România este în linie cu ceea ce se petrece la nivel european. Ele sunt însă deficitare din punctul de vedere al finanțării disponibile pentru o competiție la nivel global și aici, de fapt, intră în joc partea de investitori, angels sau VCs care nu au nici resursele omologilor lor din vest sau SUA și nici apetitul față de risc al lor. Acest lucru se va îmbunătăți probabil în curând datorită afluxului de capital ce urmează să intre în regiune de la nivel european pentru susținerea inovării, lucru foarte benefic pentru fondatorii care vor putea prinde mai ușor aripi.
Întregul ecosistem din CEE este însă deficitar în alte arii decât software-ul, arii ce au nevoie de o profunzime mai mare și un nivel de colaborare mai ridicat cu actori mai puțin prezenți în ecosistem cum ar fi universitățile, laboratoare private de cercetare în domeniul medical sau mecanic. Inițiative de acest tip nu pot fi realizate doar de un fondator cu un laptop în mână.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 364 (16 iunie – 17 iulie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz