Interviuri Tech

Alexandra Cernian, Recycllux: Cum eliminăm plasticul marin prin modelul Uber

14 aug. 2023 4 min

Alexandra Cernian, Recycllux: Cum eliminăm plasticul marin prin modelul Uber

Reading Time: 4 minute

Recycllux este un startup românesc fondat în 2021 care, prin valorificarea puterii tehnologiilor de ultimă oră, precum observarea pământului, învățarea automată și blockchain, propune o abordare sistemică pentru conservarea și restaurarea ecosistemelor marine. Am discutat despre inovația din spatele Recycllux și rolul tehnologiei în rezolvarea problemei globale a poluării cu plastic marin cu Alexandra Cernian, cofondatoare a Recycllux & conferențiar universitar în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Universitatea București.

Ce v-a inspirat să înființați Recycllux și să vă axați pe reciclarea plasticului marin?

Gravitatea și amploarei problemei poluării apelor marine cu plastic, atât din perspectiva economică, dar și de mediu, sunt motivele care stau la baza acestei decizii. Mediile marine, care acoperă 70% din suprafața Pământului, sunt cruciale pentru supraviețuirea noastră.

Cel mai mare și mai dăunător tip de gunoi marin este plasticul, care reprezintă cel puțin 85% din total. În prezent, în oceanele noastre există 165 de milioane de tone de plastic. În fiecare an, 12 milioane de tone de deșeuri de plastic se scurg în apele marine, iar costurile de colectare sunt de 75 de miliarde de euro. Nereciclarea acestor deșeuri costă economia globală 2,5 trilioane de euro. Dacă nu luăm măsuri urgente, cantitatea de deșeuri de plastic se va tripla în următorii 20 de ani, ajungând la 36 de milioane de tone în 2040. Aceasta ar echivala cu 50 de kilograme de plastic pe metru de coastă la nivel mondial. Este crucial să acționăm acum.

Companiile responsabile din punct de vedere social acoperă deja costurile de curățare prin CSR. Cu toate acestea, eforturile lor sunt în prezent limitate, deoarece se bazează pe ONG-uri cu capacitate redusă de colectare. Schimbările din reglementările UE impun companiilor să contribuie mai mult și să demonstreze cât au colectat. Aici schimbăm noi jocul.

Cum funcționează platforma și ce tehnologii utilizați pentru colectarea plasticului marin?

Recycllux revoluționează curățarea oceanelor prin aplicarea modelului Uber pentru a colecta și recicla eficient deșeurile de plastic marine. Platforma noastră conectează într-un flux comun toți actorii implicați în proces: companii (care finanțează campaniile), bărci de pescuit (care fac colectarea) și reciclatori, utilizând capacitatea în exces a flotelor de pescuit.

Folosind tehnologii avansate, cum ar fi imaginile satelitare, învățarea automată și blockchain în algoritmi proprietari, identificăm zonele de deșeuri de plastic, desemnăm colectori și reciclatori și asigurăm trasabilitatea și transparența completă pe tot parcursul procesului.

Ce beneficii aduce utilizarea tehnologiei blockchain în domeniul reciclării plasticului marin?

Clienții noștri țintă sunt companiile răspunzătoare pentru deșeurile de plastic pe care le generează, care vor plăti pentru intervențiile de colectare și reciclare. În prezent, aceștia nu au un mecanism de control sau monitorizare complet a intervenției de reciclare și, prin urmare, nu pot împărtăși în mod transparent eforturile de sustenabilitate cu clienții.

Integrarea tehnologiei blockchain oferă trasabilitatea completă și transparență asupra tranzacțiilor realizate în platformă, oferind astfel încredere sporită. Soluția noastră va oferi companiilor responsabile un mijloc de a-și implementa planurile de sustenabilitate, prin schemele de responsabilitate extinsă a producătorului pentru a-și contrabalansa amprenta din plastic și a finanța colectarea, livrarea și procesarea deșeurilor de plastic, în conformitate cu Directiva Single Use Plastic sau cu schemele de responsabilitate socială a întreprinderilor. De asemenea, oferă o modalitate de a partaja rezultatele cu consumatorii într-un mod de încredere.

În ce măsură credeți că tehnologia și inovația pot juca un rol semnificativ în rezolvarea problemei globale a poluării cu plastic marin?

Credem că tehnologia și inovația pot juca un rol major în rezolvarea problemei globale a poluării cu plastic marin și pot accelera procesul. Recycllux oferă o soluție end-to-end pentru această problemă, plecând de la identificarea deșeurilor de plastic până la trasabilitatea completă a tuturor tranzacțiilor din proces. Reunind toți actorii implicați într-un singur loc, cu un flux comun și unitar, colectarea și reciclarea plasticului marin vor fi mai rapide și mai eficiente.

În plus, există un impact de mediu, economic și social semnificativ. Microplasticele perturbă capacitatea microorganismelor marine de a absorbi CO2, iar Recycllux oferă o soluție pentru protejarea sistemelor naturale, economisind miliarde de tone de CO2. Analiza noastră, realizată de Impact Forecast cu sprijinul EIT Climate KIC, arată că o intervenție tipică, ce include colectarea a până la 10 tone de deșeuri de plastic cu o navă de pescuit mică/medie, economisește 35 kg de CO2 și previne pierderile anuale de ecosistem de 2 milioane de euro. Cu aproximativ 150 de intervenții pe an, estimăm că vom colecta aproximativ 1.500 de tone de plastic și vom economisi peste 5 tone de CO2.

Eforturile noastre se aliniază cu obiectivele Acordului ecologic european, strategiile UE privind clima și biodiversitatea, directiva-cadru privind strategia pentru mediul marin, SDG 14 (Viața sub apă), SDG 6 (Apă curată și canalizare) și SDG 13 (Acțiune pentru climă). Dacă vorbim despre impactul social, plasticul marin se descompune în microplastice, iar astfel de resturi au fost descoperite până la 11 km adâncime în 88% din apele marine, afectând biodiversitatea și lanțurile trofice marine. Peste 1,5 milioane de animale marine mor în fiecare an din cauze legate de plastic, iar oamenii pot ingera până la 121.000 de microparticule de plastic anual, prezentând riscuri pentru sănătate, inclusiv cancer, sterilitate, astm și tulburări de dezvoltare a embrionului.

Recycllux oferă soluții pentru prevenirea contaminării lanțurilor alimentare marine, protejând sănătatea umană și aliniindu-se la SDG 2 și 3 (Securitate alimentară și Sănătate și bunăstare). Astfel, ne propunem să avem un impact pozitiv asupra planetei noastre și a miliardelor de oameni. În plus, inovația noastră oferă o sursă suplimentară de venit pentru comunitățile locale de pescuit și pentru reciclatori.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 375 (16 iulie – 16 septembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: