Cum îi atrage chef Alex Petricean pe tinerii din țară să descopere savoarea bucătăriei românești prin deschiderea restaurantului NOUA BAR, cum îi apropie pe pasionații de gastronomie de universul artei prin recenta colaborare cu Beans & Dots și ce planuri are fostul concurent de la emisiunea culinară Master Chef cu NOUA. Bucătărie Românească și NOUA. Bucătărie Estivală, conceptul său deschis în urmă cu trei ani la Olimp.
Alex Petricean provine dintr-o familie de gurmanzi. A mâncat foarte bine în perioada copilăriei preparate din toate regiunile țării și a fost învățat cu mâncarea gătită încă din primii ani ai vieții. Așa că a avut un adevărat șoc atunci când a plecat la studii în Belgia, unde gustul mâncării nu era tocmai unul cu care tânărul fusese obișnuit. Recunoaște că a rezistat câteva luni bune până să pună mâna pe telefon, să sune acasă și să ceară o rețetă tradițională. Își amintește și astăzi că a început să gătească cu o varză călită și tot atunci, la vârsta de 24 de ani, a făcut și prima ciorbă, care să îi amintească de gustul de acasă. Pasiunea pentru bucătărie îl acapara încet-încet, iar atunci când a avut ocazia să se înscrie în primul sezon al emisiunii Master Chef din România, nu a stat prea mult pe gânduri și a profitat de oportunitate, mai ales că știa emisiunea de la o televiziune locală din Belgia care difuza celebrul show culinar.
„Eram într-o perioadă în care aveam nevoie de o regăsire. Simțeam că nu o să pot să lucrez în publicitate toată viața pentru că nu îmi oferea o satisfacție interesantă. Pentru noi, sportivii, partea de performanță, de a face un lucru atingând anumite standarde este extrem de importantă și nu ne oprim până nu facem performanță. Eu nu am câștigat competiția și mă bucur că nu am câștigat. Am făcut o greșeală în semifinală care m-a descalificat, practic am ieșit pe locul al treilea”, spune Alex Petricean alias D’Artagnan, cum este cunoscut în rândul fanilor emisiunii Master Chef, datorită scrimei, un sport pe care l-a practicat mai bine de 15 ani.
Ca orice sportiv de performanță, pe care medalia de bronz îl motivează să devină și mai bun, Alex Petricean și-a propus să continue pe drumul gastronomiei și să descopere bucătăria profesionistă. A realizat repede că are un simț dezvoltat în bucătărie și deși gătește pentru prima oară unele preparate, reușește să scoată farfurii demne de mâinile unor chefi cu experiență. Așa că a luat decizia să se „închidă în bucătărie”. La scurt timp după finalul emisiunii, a acceptat un job la restaurantul în care lucra ca chef și consultant gastronomic Florin Dumitrescu, unul dintre foștii jurați ai primului sezon al Master Chef. După această experiență, D’Artagnan și-a dorit să exploreze și universul Michelin. Într-o perioadă de trei ani, Alex Petricean a lucrat pentru zece restaurante din Ghidul Michelin, inclusiv pentru Noma, un celebru local din Copenhaga, considerat o perioadă de timp cel mai bun restaurant din lume.
Cu toate acestea, primii pași în direcția noii bucătării românești au fost făcuți de Alex Petricean în perioada în care a lucrat ca chef la ATRA, unde a început acest demers gastronomic. De la un preparat la pensiunea din Valea Doftanei la o pagină într-un meniu de la Maize, primul restaurant farm-to-table din România, unde se lucra numai cu ingrediente de la producători locali, un lucru extrem de rar pentru anul 2018, când a fost deschis restaurantul, ideea a devenit un concept de sine stătător, care a împlinit de curând cinci ani de la lansare: restaurantul „NOUA. Bucătărie Românească”. Restaurantul se află într-o casă frumoasă din zona veche a Bucureștiului și are o grădină răcoroasă, excelentă pentru o cină în serile de vară.
„Avem tot ce este mai frumos în cultura românească: muzica de aici este românească, materialele care sunt în restaurant, de asemenea. Încercăm să lucrăm foarte mult cu ceramică românească. Pe lângă partea de ingrediente, care era deja stabilită de la Maize, avem vinuri românești și descoperim în continuare noi crame locale. Este un proces în continuă dezvoltare care probabil că nu o să aibă moarte niciodată pentru că an de an, mai punem o cărămidă la ceea ce înseamnă profunzimea bucătăriei românești”, spune chef Alex Petricean, care a împlinit 12 ani de când este bucătar chiar în luna martie a acestui an.
Cum restaurantul NOUA. bucătărie românească este unul de nișă și propune pasionaților de gastronomie un meniu de degustare, care îi supune pe aceștia unei experiențe ce se întinde pe parcursul a trei ore și 18 preparate, necesită un anumit grad de înțelegere, acesta fiind unul dintre motivele pentru care cei ce-i trec pragul au în medie peste 35 de ani. Însă, ca să atragă și tinerii către savoarea bucătăriei românești, Alex Petricean a lansat, anul trecut, NOUA. B.A.R. (Bucătărie Aproape Românească), un restaurant care propune un meniu extrem de creativ, ce îmbină preparate din gastronomia internațională, mai pe placul tinerilor, cu gusturi și arome tipice bucătăriei românești. Ca să vă faceți o idee, dacă veți răsfoi meniul propus de chef Petricean pentru noua locație, veți descoperi preparate inovatoare precum ScoverPizza, o scovergă românească transformată în pizza. Deși are busuioc precum o pizza margherita originală, brânză de burduf și sosul din celebra mâncare de cartofi de post îi conferă gustul de acasă. Un alt preparat care se bucură de succes în rândul clienților restaurantului este „ciorba de burtă”, pentru realizarea căreia Alex a înlocuit fâșiile de burtă de vită cu calmarul la plită, un preparat care deși are aceeași textură, este mai apropiat de gustul tinerilor, care obișnuiau să mănânce supa din farfurie și să lase neatinsă burta.
„Ce îmi doresc eu să obțin și ce doresc să transmit oaspeților noștri este mândria pentru identitatea bucătăriei românești. Pentru că și bucătăria românească poate fi la nivelul celor de afară. Una dintre misiunile noastre este să aducem bucătăria românească în prim-plan și este datoria noastră ca mesajul bucătăriei românești să perpetueze și să ajungă la cât mai multă lume”
Alex Petricean, chef și fondatorul NOUA. Bucătărie Românească și NOUA B.A.R.
Pe pasionații de gastronomie care își doresc să descopere savoarea bucătăriei românești prin prisma viziunii lui chef Petricean îi mai așteaptă o surpriză: camera secretă. Dacă pentru moment este în construcție, acest proiect din cadrul restaurantului NOUA. Bucătărie Românească va fi un chef’s table, adică o masă specială în care oaspeții se vor putea bucura de o cină gustoasă, dar și de un tête-à-tête cu cheful. Pentru cei care vor alege camera secretă, Alex Petricean va propune un meniu de degustare complet diferit, discutabil și prin prisma preferințelor oaspeților, care se vor mai putea bucura de un spectacol multisenzorial, cu sunet și lumini, ce va întregi experiența de a lua masa. În plus, pe agenda lui Alex Petricean din 2024 se mai află și deschiderea NOUA. Bucătărie Estivală, un proiect lansat în 2021 la Olimp, care a continuat și un an mai târziu, însă nu și în 2023, când focusul lui chef Petricean a fost deschiderea NOUA. B.A.R.
În toamna anului trecut, Alex Petricean a început o colaborare cu Beans & Dots Coffee Shop, prin care cheful semnează meniul de sezon al bistroului din incinta Muzeului de Artă Recentă (MARe) din București. Fondatorul restaurantelor NOUA a creat o serie de specialități și cine speciale disponibile în spațiul Beans & Dots din Primăverii. Meniul realizat de Alex pentru Beans & Dots are la bază conceptul triplului ingredient, care creează un mix unic de ingrediente sezoniere la care se adaugă influențe internaționale.
„Aici ne-am propus să facem o bucătărie de ingredient, care nu are neapărat legătură cu bucătăria românească. Am vrut să punem sub lupă ingredientul într-o variantă care se pretează frumos într-un muzeu, adică ușor artistică, nepretențioasă, care totuși poate fi accesată de toată lumea. Nu facem nimic fandosit, doar arătăm cât de gustoasă poate fi de fapt mâncarea atunci când știi să îți faci cumpărăturile. Este vorba strict de calitate, de naturalețe și de regula celor trei ingrediente: asta înseamnă că niciun preparat nu trebuie să fie complicat. Avem doar trei ingrediente cu care lucrăm în fiecare preparat”
Alex Petricean, chef și fondatorul NOUA. Bucătărie Românească și NOUA B.A.R.
Danone România s-a alăturat susținerii centrelor de zi E.G.A.L. dezvoltate de Societatea Națională de Cruce Roșie, susținând continuarea activității din…
Libra Internet Bank a lansat ofertele promoționale pentru Red&Black Friday, campania care va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024. Doar…
Vastint România anunță un nou parteneriat strategic cu grupul IWG, liderul global în segmentul spațiilor de lucru flexibile, care va…
Compania de distribuție Delgaz Grid a demarat marți, 5 noiembrie, lucrările de modernizare a stației de transformare Iași Sud, un…
PayU GPO România, liderul plăților online, va organiza și anul acesta, pe 8 Noiembrie, un eveniment live maraton, dedicat evoluției…
Printre cele 15 proiecte inovatoare din întreaga lume selectate în acest an la Geneva Digital Market, în cadrul XR Coproduction…