Alex Grecu: Noul public online speaking în prezentări sau conferințe
Reading Time: 3 minutePentru o parte dintre noi a fost o ușurare ideea că nu vom mai susține prezentări în fața oamenilor și că ne vom muta în fața ecranelor, iar pentru alții emoțiile au rămas indiferent de situație. Cum arată noua realitate a vorbitului în public.
Text de Alex Grecu
În acest articol îți propun să abordăm tema de public speaking, dar adaptată la realitatea în care trăim, adică vorbitul în (public) online. Am câteva recomandări pentru tine, astfel încât te asiguri că prezentările tale vor fi de succes.
1. Discursul
tim cu toții că de aici trebuie să plece orice prezentare. Scrie discursul tău înainte să îl susții, repetă-l și cronometrează-te! Este foarte important să știi că te vei încadra în timpul alocat. Poți profita de contextul actual și îți recomand să îți notezi ideile principale, pe care să le ai lângă ecran și să le poți consulta cu ușurință, dar fără să te concentrezi doar asupra lor. Iar în cazul în care ai emoții, cu cât vei repeta mai mult și vei stăpâni mai bine discursul tău, ele for fi mult mai ușor de gestionat. Nu uita că oamenii rămân cel mai clar în minte cu ultima idee, așa că încheie discursul tău în forță, fie cu o întrebare la care audiența să poată reflecta, fie cu o concluzie care sumarizează ceea ce ai susținut.
2. Limbajul paraverbal
Mai ales că suntem în fața ecranului, trebuie să fim conștienți de ton, intensitate, inflexiuni și ritmul în care vorbim. Audiența ne ascultă pe boxele laptopului sau în căști, așa că îți recomand să vorbești tare, să faci pauze între ideile tale, să nu vorbești prea repede și să adaptezi tonul și ritmul vorbirii la subiectul pe care îl prezinți. În acest fel nu vei risca să ai un discurs plat și plictisitor. Dacă susții des prezentări online, merită să investești într-un microfon extern. Calitatea sunetului va crește exponențial, iar în acest fel experiența pentru audiența va fi mult mai naturală, fără să facă eforturi să te înțeleagă.
3. Limbajul vizual
În primul rând, te rog mult nu prezenta fără să ai camera video deschisă, iar dacă ai suport vizual, o prezentare, nu lăsa doar ppt-ul și tu să dispari pe tot parcursul ei. Pentru a capta atenția audienței, contactul vizual este obligatoriu! În momentul în care prezinți, uită-te în cameră ca și cum te-ai uita la o persoană. Gesticulează, folosește obiecte dacă pot întări mesajul discursului, astfel vei stârni imaginația privitorilor și nu uita să ții cont de aspectul vizual!
Apoi, ținuta! Chiar dacă ești acasă, contează detaliile și trebuie să fim prezentabili în fața camerei. Apoi, foarte, foarte important, calitatea imaginii și cadrul. Alege cel mai interesant colț al casei sau al biroului, improvizează dacă poți și adaugă puțină culoare ca să creezi un cadru interesant.
De asemenea, ai grijă la luminozitate! Să nu îți lipsească pentru că vei avea o imagine întunecată și vei transmite o stare lipsită de energie. În același timp, evită contre-jour, adică atunci când camera este direcționată către o sursă de lumină puternică, iar tu ești între cele două. Ideal ar fi ca sursa de lumina să fie în fața ta, iar camera între. Iar unghiul camerei video ar trebui setat la nivelul capului. Folosește câteva cărți dacă nu ai un suport, astfel încât să poți ridica laptopul și nivelul dorit. Și nu folosi virtual backrounds, acele fundale virtuale, pentru că nu arată deloc profi și nu îți vor aduce un aport pozitiv prezentării. Plus că riști să activezi și vreun filtru, precum a pățit avocatul din Statele Unite ale Americii, care nu știa să îl dezactiveze și în locul lui, era imaginea unei pisicuțe.
În concluzie, noul public online speaking, ține mult de fiecare detaliu. De aceea îți sugerez să ții cont de cele enumerate mai sus, astfel încât să îți poți atinge obiectivul pe care ți l-ai propus cu discursul tău.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz