25 feb. 2013 4 min

Alegerile unui CEO

Reading Time: 4 minute

Peter Georgescu este cunoscut drept singurul roman care a ajuns seful unei mari retele de publicitate din Statele Unite, lucru ce spune deja multe. Cunoscandu-l insa, am descoperit mai mult decat atat. Dincolo de titulatura care-l recomanda pe cartea de vizita, am intalnit in primul rand un om cu etica si valori, un idealist, un om cu o poveste de viata impresionanta, o dovada vie ca visul american nu e doar un cliseu hollywoodian.

A crescut in companie de la pozitia de trainee la cea de CEO si presedinte al retelei globale Young & Rubicam. Cum a reusit aceasta performanta? Care sunt principiile care i-au ghidat pasii? Ce i-a marcat parcursul profesional si alegerile pe care a trebuit sa le faca in viata? Ce amintiri il leaga de Romania si ce lectii de business a invatat pe parcusul unei cariere de aproape 40 de ani? Raspunsuri la toate aceste intrebari gasim in cartea cu accente biografice „The Constant Choice“, pe care a lansat-o recent si despre care am avut ocazia sa discutam cand l-am intalnit la New York.

Pe 29 ianuarie ati lansat „The Constant Choice“. Despre ce este vorba in aceasta a doua carte a dvs.?
In 2006 am scris prima mea carte, „The Source of Success“, o carte poate mai actuala acum decat in urma cu sase-sapte ani. Premisa de la care porneam atunci este ca succesul unei afaceri, oricare ar fi aceasta, este influentat de doi factori: valori si creativitate. Orice companie care reuseste sa exceleze in aceste doua aspecte va fi de partea invingatorilor secolului XXI. Cea de-a doua carte a mea, „The Constant Choice. An Everyday Journey from Evil Toward Good“, a luat nastere din dorinta de a intelege provocarile cu care ne confruntam zi de zi in aceste vremuri grele pe care le traim. Ce se intampla in zilele noastre nu numai ca este gresit, dar, si total nenatural. Suntem martorii mult prea multor rautati. Cartea mea aduce in discutie notiunile de Bine si Rau si propune o intelegere a cauzelor care-i determina pe oameni sa faca lucrurile teribile pe care le fac. Povestea pe care am scris-o transcende reperele biografice si se adreseaza tuturor celor care cauta sa gaseasca raspunsuri la problemele cu care ne confruntam in universul tulbure al zilelor noastre.

Dumneavoastra ce raspunsuri ati gasit?
De cand am parasit Romania, dupa ce bunicul a fost omorat, iar eu si fratele meu am fost incarcerati si mutati la Botosani, unde, copii fiind, eram supusi la munca silnica cat era ziua de lunga, de la sase dimineata la zece noaptea, am cautat constant raspunsuri. De ce ni s-au intamplat toate lucrurile acelea rele? De unde vine impulsul de a face rau? Stiu ca atrocitati au avut loc oriunde in lume, nu numai in Romania. S-a intamplat doar ca eu sa ma fi nascut acolo. Am ajuns sa-mi pun in mod obsesiv aceste intrebari, aveam nevoie sa inteleg de ce se intampla tot ce se intampla. O vreme am crezut ca exista oameni buni si oameni rai si ca in cele din urma binele va invinge. Cu timpul am realizat ca oameni rai existau nu numai in Romania sau Uniunea Sovietica, ci peste tot in lume. Framantat fiind de aceste probleme, am inceput sa citesc, sa studiez, am discutat cu oameni de stiinta, cu evolutionisti. Raspunsurile pe care le-am gasit le detaliez in carte. Pe scurt, teoria mea este ca pacatul originar al umanitatii incepe odata cu adoptarea pozitiei bipede, moment din care a inceput sa se dezvolte in noi instinctul si lupta pentru supravietuire.

Cartea nu este numai despre sursa raului, ci si despre lucrurile bune care vi s-au intamplat in viata.
Da, exista multi oameni care au facut lucruri minunate pentru mine, care m-au ajutat enorm in viata. Am avut norocul sa intalnesc multi astfel de oameni, pe multi dintre ei ii amintesc in cartea mea, si nu este vorba doar de prieteni sau familie. Va dau doua astfel de exemple. Cand un diplomat comunist a venit la tatal meu si i-a spus ca trebuie sa spioneze pentru sovietici daca vrea sa-si mai vada vreodata baietii, pe mine si pe fratele meu, parintii mei s-au dus la FBI, care i-au sfatuit sa divulge intreaga poveste in presa. Subiectul avea sa devina atat de controversat in intreaga lume, incat sovieticii s-ar fi temut sa ne ucida. Si asa a fost. La un moment dat, tata a fost sunat de o doamna din Ohio, foarte instarita si influenta in America, care i-a promis ca ne va salva, ceea ce la final a si reusit gratie unei interventii pana la Eisenhower. Se pare ca am fost eliberati in schimbul unor spioni rusi. Asa am reusit sa scapam din Romania. De ce ne-a ajutat acea doamna? Pentru ca a putut. Nu-l cunostea pe tata, nici ea pe noi. A fost unul dintre ingerii mei pazitori. Un alt exemplu: la scurt timp dupa ce am ajuns in America (aprilie 1954), directorul uneia dintre cele mai bune scoli din SUA i-a spus tatalui meu ca-mi va pastra un loc, asta chiar daca eu nu stiam engleza si nici nu mai fusesem la scoala de cativa ani. Cand am ajuns acolo mi-a spus ca, daca pana la finele anului reuseam sa trec toate examenele prin propriile puteri, aveam sa raman in scoala, iar daca nu, se va ocupa personal sa ma transfere la alta scoala, potrivita mie. Mi se parea ca nu e nicio diferenta: daca nu ramaneam in scoala aia mergem la alta scoala. Ce stiam eu atunci ce inseama Exeter Academy? De ce m-a ajutat directorul acela? Pentru ca a putut. Si mai am multe astfel de exemple in carte.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: