Companii BizRemote by certSIGN Stiri

Ajutor pentru cercetătorii care lucrează la combaterea SARS-CoV-2

17 iun. 2020 2 min

Ajutor pentru cercetătorii care lucrează la combaterea SARS-CoV-2

Reading Time: 2 minute

BASF se oferă să sprijine grupurile de cercetare academică implicate în identificarea unui ingredient activ adecvat, menit să trateze pacienții infectați cu noul coronavirus. Compania a dezvoltat propriile programe de software pentru proiectarea moleculelor, dar are și propriul supercomputer numit Quriosity.

Programe de software pentru proiectarea moleculelor

Pentru a identifica rapid un ingredient activ adecvat împotriva virusului SARS-CoV-2, instituțiile academice testează din toată lumea eficiența medicamentelor aprobate, care sunt deja utilizate în tratarea altor boli virale. Acești compuși, însă, nu sunt suficient de eficienți, fiind necesară căutarea unor derivați îmbunătățiți ai ingredientelor active. Astfel, cercetătorii BASF au efectuat o căutare asistată de calculator în banca de substanțe a companiei, care conține câteva milioane de molecule, pentru a găsi compuși similari, fapt care a dus la identificarea a 150 de ”candidați” promițători.

BASF pune aceste molecule la dispoziția grupurilor de lucru academice în mod gratuit și permite, de asemenea, utilizarea moleculelor pentru cercetare, fără a solicita patentarea.

”Noi nu dezvoltăm ingrediente farmaceutice active, dar BASF are peste 150 de ani de experiență în cercetarea substanțelor. Acest lucru înseamnă că avem cunoștințe și bănci enorme de substanțe, o varietate mare de ingrediente active”, spune dr. Peter Eckes, președintele Departamentului de Cercetare în Domeniul Bioștiinței la BASF.

Supercomputerul Quriosity modelează moleculele potrivite

Chimiștii de la unitatea de chimie computațională din cadrul BASF s-au gândit la modul în care își pot folosi cunoștințele pentru a ajuta la căutarea ingredientelor active. Aceștia au luat în vedere proiectul ”COVID-19 Moonshot”, al start-up-ului PostEra, în cadrul căruia oamenii de știință din întreaga lume s-au oferit să ajute la găsirea unei substanțe care inhibă așa-numita protează principală virală, o enzimă esențială a virusului. Acest inhibitor este destinat prevenirii replicării virusului în corpul uman. Cercetătorii BASF s-au alăturat acestui efort colaborativ de căutare și au modelat numeroase molecule noi, cu ajutorul unui program pe calculator dezvoltat intern, dar și al supercomputer-ului Quriosity. În cele din urmă, au găsit 20 de molecule care, în simulare, se potrivesc în mod optim în locul proteazei principale. Cercetătorii au furnizat gratuit aceste sugestii de molecule pentru studiile viitoare.

”Cu aceste molecule simulate pe computer, nu știm întotdeauna dacă și cât de bine pot fi sintetizate”, a explicat prof. Klaus-Jürgen Schleifer, șeful Departamentului de Chimie Computațională din Divizia de Cercetare în Domeniul Bioștiinței. Prin urmare, cercetătorii BASF urmăresc și o a treia abordare, care se concentrează tocmai pe acest aspect. Cu ajutorul supercomputer-ului, au testat toți compușii care, în principiu, ar putea fi sintetizați de unul dintre producătorii contractați care participă la proiectul COVID-19 Moonshot.

”Vorbim aici despre aproximativ 1,2 miliarde de posibili compuși, al căror potențial de a inhiba proteaza principală a SARS-CoV-2 a fost calculat”, spune Schleifer. Avantajul este că toate moleculele promițătoare pot fi sintetizate rapid, și apoi testate și în experimente. BASF va pune, de asemenea, aceste rezultate la dispoziția publicului, prin intermediul proiectului COVID-19 Moonshot.

Sprijinul acordat grupurilor de cercetare academică pentru găsirea unui ingredient activ este una dintre numeroasele inițiative ale campaniei BASF ”Helping Hands”. La nivel mondial, BASF investește în total peste 100 de milioane de euro pentru a lupta împotriva pandemiei.  

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: