Ai un business sustenabil? Vei fi mai atractiv pentru bănci
Reading Time: 4 minuteÎn contextul în care băncile sunt din ce în ce mai interesate de economia verde, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) propune un indicator care să arate contribuția la schimbările climatice. Cum se reflectă în strategiile băncilor din România obiectivele de mediu ale UE?
Ponderea activelor verzi (Green Asset Ratio – GAR), propusă spre consultare de EBA, va fi un indicator cheie care va arăta cât anume din creditele totale și deținerile sale de acțiuni sunt „verzi”, pe baza definițiilor utilizate de UE. De asemenea, băncile va trebui să raporteze comisioanele generate de pe urma afacerilor verzi. Dar este sistemul bancar local pregătit să acorde mai multă atenție afacerilor sustenabile?
Iuliana Tiba, director mediu social și finanțare cu impact pozitiv, BRD Groupe Société Générale, spune că prima raportare cu privire la ponderea activelor verzi (GAR) este prevăzută pentru anul 2022, dar precizează că o astfel de raportare va fi foarte mult influențată de disponibilitatea și calitatea informațiilor necesare.
Aceste informații vor fi esențiale pentru evaluarea alinierii la criteriile tehnice de examinare, la criteriile de „a nu prejudicia în mod semnificativ” celelalte obiective de sustenabilitate, și pentru testarea îndeplinirii criteriilor minime de protecție socială.
Cum va fi evaluată performanța „verde”
Companiile multinaționale sau companiile cu mai mult de 500 de angajați care trebuie să publice rapoarte nefinanciare fac astfel disponibile informații necesare pentru verificarea acestor criterii. În schimb, dificultăți ar putea fi întâmpinate la nivelul companiilor mici și mijlocii, chiar în condițiile în care va fi aplicată o perioadă de tranziție pentru acestea.
“Necesitatea comunicării acestui indicator GAR de către bănci va induce o complexitate operațională, o nevoie de dezvoltare a infrastructurii informatice, precum și un dialog cu clientul pentru colectarea directă a datelor.”
Iuliana Tiba, director mediu social și finanțare cu impact pozitiv, BRD Groupe Société Générale
Spre exemplu, în România, în sectorul imobiliar, pentru achiziționarea sau deținerea unui activ, dificultatea va fi de a evalua dacă acel activ specific ar putea să se poziționeze în rândul primelor 15% active de pe piața sa în ceea ce privește cererea operațională de energie primară, exprimată în kWh/mp/an.
Iuliana Tiba crede însă că, pentru multe dintre companii, cel mai probabil se va aplica o perioada de tranziție. Oricum, va fi nevoie de o bază de date cu certificatele de eficiență energetică (EPC) ale tuturor clădirilor, la care băncile să aibă acces.
“Deoarece abordarea va fi una de tip bottom up, orice dificultate la nivelul unui credit va avea un impact asupra cifrelor agregate. Procesul va trebui realizat pentru toate activitățile enumerate în taxonomia UE (pentru atenuare și adaptare la schimbările climatice), fiecare sector reclamând nevoi specifice de informații și de aici complexitatea”, explică reprezentanta BRD.
Ea spune că sistemul bancar este avangarda dezvoltării sustenabilității și deja au fost dezvoltate produse dedicate activelor sau activităților ecologice.
Standarde pentru finanțare „verde”
Un alt pas în această direcție îl reprezintă aplicarea de standarde voluntare pentru finanțarea companiilor orientate spre sustenabilitate sau tranzacții care contribuie fie la un obiectiv de atenuare sau adaptare la schimbări, fie la obiectivele de dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite, standarde precum principiile de finanțare verde sau principiile de finanțare legate de obiective de durabilitate promovate de Loan Market Association.
Agenda verde este în discuție la nivel european de mult timp, iar UniCredit a făcut mulți pași în această direcție în ultimii 10 ani, atât la nivel de grup, cât și local. Concret, în ceea ce privește finanțarea proiectelor mari, în ultimii ani am crescut semnificativ procentul de finanțare verde (inclusiv prin programele IMM Invest, InnovFin, FOF) și al afacerilor sustenabile, au arătat reprezentanții UniCredit.
Pentru stimularea creditării verzi în cazul persoanelor fizice, banca are în prezent în ofertă Creditul verde pentru casă, un produs dedicat achiziției de locuințe încadrate în clase de eficiență energetică A sau B+, cu o dobândă foarte bună în piață, de 4,29% fixă pe primii cinci ani și variabilă ulterior, iar în trecut a oferit produse similare, cu dobânzi reduse, și pentru achiziționarea de aparatură eficientă energetic.
“Vedem că aceste produse au evoluții foarte bune din punctul de vedere al ponderilor în totalul creditelor acordate în ultimii doi ani. Acest lucru demonstrează faptul că suntem pe un trend bun de dezvoltare în zona finanțării verzi și că populația alege din ce în ce mai mult produse sustenabile”, spun reprezentanții UniCredit.
Pot fi accesați bani europeni
În perioada imediat următoare, programul PNRR va fi esențial pentru reformele și tranziția către finanțarea verde, alături de programele guvernamentale de garantare și susținere a economiei. Toate acestea vor ajuta și mai mult la pregătirea pieței pentru orientarea către afaceri sustenabile.
Băncile trebuie să joace un rol important în această direcție, ca parte a soluției, continuând să finanțeze tranziția către o economie bazată pe emisii reduse de carbon, mai spun reprezentanții UniCredit. Direcția este deja evidentă: Comisia Europeană a recomandat alocarea pentru tranziția verde, în cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență, a unui procentaj de 37% din suma agregată. „BRD, urmând strategia grupului, a făcut primii pași în această direcție, prin încorporarea aspectelor de mediu și sociale în procesul său de luare a deciziilor de creditare. De asemenea, a pus bazele finanțarii durabile prin semnarea unei tranzacții de finanțare ecologică, în cursul anului trecut.
BRD și-a stabilit obiective în ceea ce privește dezvoltarea acestui tip de finanțare, urmărind să joace un rol important în dezvoltarea pieței”, subliniază Iuliana Tiba.
Și grupul UniCredit își intensifică sprijinul acordat sectorului energiei regenerabile, având ca obiectiv creșterea ponderii acestuia cu 25% până în 2023 la nivel de grup, urmărind să crească semnificativ împrumuturile de eficiență energetică acordate IMM-urilor și persoanelor fizice printr-o gamă extinsă de produse și servicii relevante.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 352 (1 – 30 aprilie 2021). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz