Agronomul din smartphone
Reading Time: 3 minuteCum a devenit Israelul unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume? Cu inteligență, inclusiv artificială. Nessi Benishti, CEO și fondator al Saillog, ne-a arătat cum poate o aplicație de smartphone să ajute fermierii să își protejeze culturile de boli și dăunători.
“Circa 40% din culturi se pierd anual din cauza dăunătorilor și bolilor. Este o problemă serioasă. Dar inteligența artificială poate oferi soluții și de aici a început totul”, povestește Nessi Benishti despre cum i-a venit ideea să dezvolte aplicația de smartphone Agrio, folosită de agricultori din toată lumea.
Ce fac inginerii agronomi specializați în protecția plantelor, de fapt? Se duc pe câmp, inspectează culturile și iau decizii pe baza a ceea ce văd. Problema apare când nu ai acces la un astfel de expert.
“Știm că este nevoie de un expert la zece fermieri și în locuri precum Ghana și alte țări proporția este de un expert la 30.000 de agricultori. Nu este o problemă care să poată fi rezolvată cu mai mulți oameni, ci cu tehnologie. Toți agricultorii au acum smartphone și pot folosi camera video într‑un mod inteligent – faci o fotografie culturii și noi vom folosi inteligența artificială pentru a analiza imaginea și vom trimite fermierului toate informațiile necesare pentru a-și proteja culturile, în timp real, în limba lui”, explică CEO-ul agritech-ului din Tel Aviv.
“Toți agricultorii au acum smartphone și pot face o fotografie culturii, iar noi vom folosi inteligența artificială pentru a analiza imaginea și vom trimite fermierului informațiile necesare pentru a-și proteja culturile, în timp real, în limba lui” – Nessi Benishti, CEO și fondator Saillog
Nessi Benishti are un doctorat în fizică la Oxford și peste 15 ani de experiență în tehnologii din domeniul dispozitivelor medicale și image recognition. Spune că își dorește ca aplicația dezvoltată de el să ajute cât mai mulți fermieri să reducă pierderile cauzate de boli și dăunătorii care afectează culturile. Agrio este gratuită, aplicația fiind instalată de peste 90.000 de fermieri în primul an.
“Am fost încântați să vedem că aplicația a fost descăcată de zeci de mii de ori și că este foarte cunoscută, fiind folosită în India, America de Nord, America de Sud, estul Europei – în Bulgaria, în România”, spune Benishti.
Însă este mai înțelept să previi decât să tratezi, așa că Saillog a dezvoltat și un sistem de alertă împotriva dăunătorilor – AgrioShield. “Am zis că se poate mai bine, pentru că erau situații în care era prea târziu – primeam fotografia care arăta că întreg câmpul era infestat. Pentru a evita astfel de situații trebuie să previi infestarea cu dăunători sau cu virusul care atacă respectivele culturi. Așa poți evita pierderile”, ne-a spus Nessi Benishti. Și a adăugat că inteligența artificială, algoritmii pot prevedea răspândirea bolilor sau a dăunătorilor și astfel se poate trimite un avertisment fermierilor că în 2-3 zile trebuie să își pregătească așa cum trebuie culturile. “Poate este nevoie să acoperi culturile sau să le tratezi preventiv și așa preîntâmpini pierderile”, a spus Nessi Benishti.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz