Analize Brand Focus

Află cum eficientizezi costurile afacerii tale cu soluțiile personalizate de panouri fotovoltaice de la ENGIE Romania

29 feb. 2024 6 min

Află cum eficientizezi costurile afacerii tale cu soluțiile personalizate de panouri fotovoltaice de la ENGIE Romania

Reading Time: 6 minute

Ȋntr-un context energetic global mereu ȋn schimbare, un mediu internațional instabil și o lume ȋngrijorată de schimbările climatice și epuizarea resurselor naturale, soluțiile descentralizate de producție a energiei devin din ce în ce mai mult o necesitate pentru businessurile care doresc să se mențină competitive și sustenabile, prin reducerea costurilor cu energia și limitarea emisiilor de dioxid de carbon.

Piața panourilor fotovoltaice a crescut ȋntr-un ritm fără precedent ȋn ultimii ani. Tehnicile de fabricație a panourilor fotovoltaice au avansat tot mai mult, inovațiile din procesele de producție contribuind la reducerea costurilor și creșterea eficienței, iar această tendință a făcut ca energia solară să devină din ce în ce mai accesibilă pentru un număr tot mai mare de utilizatori, atât companii, cât și consumatori individuali.

Avantajele utilizării panourilor fotovoltaice

  • Diminuarea costurilor cu energia electrică şi creşterea predictibilității acestora: Prin instalarea unei centrale fotovoltaice, se reduce cantitatea de energie preluată din rețea, utilizând energia produsă ȋn propriul amplasament. Investiția inițială în panouri fotovoltaice este recuperată prin economii semnificative la facturile de energie electrică.
  • Reducerea amprentei de carbon: Panourile fotovoltaice nu emit gaze cu efect de seră sau alte substanțe poluante în timpul producției de energie, contribuind astfel la reducerea impactului asupra mediului și a schimbărilor climatice.
  • Autonomie energetică: Instalarea panourilor fotovoltaice oferă independență față de fluctuațiile prețurilor din piața de energie.
  • Costuri de operare şi ȋntreținere mici: Sistemele fotovoltaice nu necesită operații complicate de mentenanță, având costuri reduse pentru ȋntreținere.
  • Durată de funcționare ȋndelungată: Panourile fotovoltaice sunt durabile, având o durată medie de viaţă de minimum 25 de ani. Studiile arată că peste 75% dintre sisteme își păstrează eficiența și după perioada de garanție, panourile continuând să producă electricitate și după acest timp, însă cu pierderi nesemnificative de randament.
  • Sustenabilitatea afacerii: Un sistem de panouri fotovoltaice contribuie la construirea imaginii unei companii care şi-a asumat angajamentul de a reduce emisiile de dioxid de carbon pentru crearea unui viitor mai verde.

Factori care influențează randamentul sistemului fotovoltaic

Eficiența panourilor fotovoltaice este influențată de multipli factori. Ales și montat incorect, sistemul de panouri fotovoltaice nu va putea produce potențialul maxim de energie. O schemă de montaj corectă și bine planificată este esențială pentru a obține eficiență maximă, durabilitate și siguranță în funcționarea panourilor fotovoltaice.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale schemei de montaj este plasarea corectă a panourilor fotovoltaice în funcție de orientarea și înclinarea optimă față de soare. În funcție de zona geografică și de cerințele specifice ale proiectului, se determină unghiurile ideale pentru a capta maximul de radiație solară. Astfel, panourile fotovoltaice vor beneficia de o expunere optimă la soare pe parcursul zilei și pe tot parcursul anului, generând mai multă energie electrică. 

Pentru o ofertă personalizată, accesați: Panouri Fotovoltaice pentru Afacerea Ta | Business – ENGIE

Orientarea panourilor fotovoltaice

Orientarea corectă a panourilor fotovoltaice este cel mai relevant factor, fiind esențial pentru maximizarea producției de energie. Orientarea ideală a panourilor fotovoltaice este către sud, deoarece se asigură ȋn acest fel o expunere la soare pe tot parcursul zilei, beneficiind de lumină directă atât dimineața, când radiația solară provine din partea de est, cât şi după-amiaza, când aceasta se mută către vest. Orice altă orientare implică pierderea unei cantități de energie deoarece panourile nu vor fi expuse direct către soare decât ȋn prima sau a doua jumătate a zilei.

Unghiul de ȋnclinare al panourilor fotovoltaice

Un alt factor important ȋn determinarea randamentului unui sistem fotovoltaic ȋl reprezintă unghiul de ȋnclinare al panourilor fotovoltaice. Un unghi de ȋnclinare ideal al panourilor este cuprins ȋntre 30 şi 40 de grade. Există diferite tipuri de acoperișuri, cum ar fi acoperișurile plane, acoperișurile în pantă și acoperișurile curbate. Acoperișurile abrupte pot necesita o atenție specială în ceea ce privește instalarea panourilor fotovoltaice. Din cauza înclinației mari a acestora, poate fi necesară utilizarea unui sistem de fixare special, care permite instalarea panourilor într-un unghi optim pentru a maximiza expunerea la soare și, implicit, producția de energie electrică.

Umbrirea panourilor fotovoltaice

Un alt factor important ce poate detemina diminuarea producției energetice constă ȋn eventuala umbrire a panourilor fotovoltaice de către vegetație sau clădiri ȋnvecinate, obstacole care pot afecta randamentul panourilor. Umbrirea unui singur panou poate afecta ȋn mod negativ toate celelalte panouri conectate ȋn serie cu acesta şi poate aduce o scădere a producției de energie de pâna la 40%.

Umbrirea nu afectează doar producția sistemului. Dacă aceasta este constantă pe toată durata zilei, pentru un timp ȋndelungat, se poate ajunge la deteriorarea ireversibilă a panoului, deoarece ȋn zona umbrită apare un aşa-numit “hotspot” sau zonă fierbinte care, ȋn timp, poate duce la arderea celulelor din zona respectivă. Acest lucru se ȋntâmplă deoarece restul celulelor, care nu sunt umbrite, continuă să producă, iar energia produsă trece şi prin celulele umbrite dar, ȋn loc de electricitate, este transformată ȋn căldură.

Regiunea ȋn care sunt montate panourile fotovoltaice

Două sisteme fotovoltaice de aceeaşi capacitate vor avea diferențe semnificative de producție ȋntre ele, ȋn funcție de zona geografică. Un sistem fotovoltaic de 5 kWp, instalat, de exemplu, ȋn zona de sud a țării, va produce ȋn condiții optime până la 6000 de kWh anual, cu aproximativ 800-1000 de kWh mai mult față de un sistem montat ȋn zona de nord a țării. Diferențele ȋntre zona de est şi zona de vest a țării nu sunt atât de mari, ȋnsă, dacă utilizăm exemplul aceluiaşi sistem de 5 kWp, plasat ȋn zona Dobrogei, acesta poate produce până la 6400 de kWh anual, o producție cu aproape 400 de kWh mai mare decât a aceluiaşi sistem plasat ȋn zona Aradului.

Pentru o ofertă personalizată, accesați: Panouri Fotovoltaice pentru Afacerea Ta | Business – ENGIE

Beneficiile unei instalări corecte a panourilor fotovoltaice

Instalarea panourilor fotovoltaice este un proces complex, care necesită experientă și cunoștințe tehnice. Este recomandată colaborarea cu echipe calificate de profesionişti, pentru a vă asigura că sistemul este instalat în mod corespunzător și funcționează eficient.

  • Eficiență şi performanță: Instalarea corectă asigură plasarea optimă a panourilor fotovoltaice, luând ȋn considerare unghiurile de incidență a razelor solare şi evitând umbrirea. Astfel, panourile fotovoltaice vor capta mai multă energie solară şi vor produce mai multă energie electrică.
  • Siguranță: Instalarea corectă asigură o fixare adecvată a panourilor fotovoltaice pentru a rezista la condiții meteorologice extreme, precum vânt puternic, ploaie sau zăpadă abundentă, prevenind totodată riscurile pentru siguranța personalului şi a clădirii.
  • Durabilitate: O schemă de montaj corect proiectată şi executată poate contribui la durabilitatea sistemului fotovoltaic. Fixarea corectă a panourilor previne deteriorarea acestora ȋn timp şi reduce riscul de dezafectare sau rupere a componentelor.
  • Uşurința de ȋntretinere a panourilor: Instalarea corectă facilitează accesul pentru efectuarea operațiunilor de ȋntreținere şi curățare a panourilor. Curățarea periodică a acestora este importantă pentru menținerea performanței optime şi prelungirea duratei lor de viață.
Pentru o ofertă personalizată, accesați: Panouri Fotovoltaice pentru Afacerea Ta | Business – ENGIE  

Sisteme fotovoltaice on-grid versus off-grid

Sistemele fotovoltaice on-grid sunt conectate la rețeaua energetică națională. Energia produsă de panourile fotovoltaice pe durata zilei este utilizată pentru nevoile energetice proprii, iar dacă producția depăşeşte consumul, surplusul de energie este injectat ȋn rețea, utilizatorul devenind astfel prosumator şi beneficiind de compensarea cantitativă sau financiară a energiei electrice livrată ȋn rețea.Totodată, ȋn perioadele ȋn care producția de energie a panourilor nu este suficientă, diferența pentru consum va fi acoperită din rețeaua publică.

Sistemele fotovoltaice off-grid nu sunt conectate la rețeaua națională. Acestea sunt ideale pentru zonele izolate unde accesul la rețeaua electrică este limitat sau inexistent. În aceste sisteme, energia produsă și neutilizată este stocată în baterii pentru utilizare ulterioară. Principalul avantaj al sistemelor off-grid este faptul că oferă independență totală față de rețeaua electrică națională, dar, dacă sistemul fotovoltaic nu a fost proiectat şi dimensionat ȋn mod corect, pot apărea situații ȋn care utilizatorul să rămână fără energie electrică.

Sistemele fotovoltaice de tip hibrid combină avantajale sistemelor on-grid şi off-grid, fiind conectate la rețeaua energetică națională, dar incluzând şi baterii pentru stocarea energiei electrice. Aceste sisteme ȋnmagazinează ȋntr-un grup de baterii surplusul de energie produsă ȋn timpul zilei şi ȋl livrează ȋn rețea. Energia stocată ȋn baterii este utilizată pentru alimentarea consumatorilor ȋn timpul nopții. Sistemele fotovoltaice hibride necesită o mai mare investiție inițială, dar oferă confort maxim.

Soluții personalizate de panouri fotovoltaice de la ENGIE Romania

Cu o experiență de aproape un deceniu ȋn adoptarea măsurilor şi acțiunilor pentru reducerea emisiilor de carbon, ENGIE Romania susține demersurile clienților săi pentru a-și atinge obiectivele de decarbonizare şi pentru crearea unui viitor mai verde, oferindu-le, cu ajutorul echipelor sale formate din ingineri, jurişti, tehnicieni şi instalatori, o gamă largă de soluții personalizate de panouri fotovoltaice.

Având experiență vastă cu proiecte similare, ENGIE Romania oferă clienților consultanță şi soluții tehnice personalizate, atât pentru obținerea autorizațiilor necesare, cât şi pentru finanțarea proiectului. De asemenea, asigură managementul ȋntregului proiect, de la proiectare şi instalare, până la punerea ȋn funcțiune şi monitorizarea constantă a performanței centralei fotovoltaice, asigurând serviciile de operare şi mentenanță a acesteia pentru funcționarea ȋn parametri optimi. 

Fiecare afacere are necesități energetice diferite, ȋn funcție de profilul de consum şi specificațiile tehnice ale clădirii. Primul pas esențial înainte de a instala panouri fotovoltaice este evaluarea consumului actual de energie electrică. Ȋn funcție de consumul de energie, se dimensionează sistemul fotovoltaic în mod corespunzător, pentru a satisface cerințele energetice ale utilizatorului. De asemenea, este recomandat să fie luate în considerare şi orice schimbări viitoare în consumul de energie, cum ar fi adăugarea unui aparat de aer condiționat sau a unui autoturism electric. Durata de recuperare a investiției variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea sistemului şi regiunea geografică.

Soluții de finanțare oferite de ENGIE Romania

Finanțare ENGIE, cu plată în rate

ENGIE Romania finanţează, proiectează, construieşte, operează și întreţine sistemul fotovoltaic, punându-l la dispoziţia dumneavoastră prin eșalonarea facturii în mai multe rate.

Finanţare proprie, cu plata integrală

ENGIE Romania proiectează, achiziționează și construieşte sistemul fotovoltaic în locația propusă. Dumneavoastră finanţati și deţineti sistemul fotovoltaic, plătind către ENGIE Romania contravaloarea acestuia într-o singură tranșă.

Leasing financiar

Dumneavoastră folosiți energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic dezvoltat și construit de ENGIE Romania, plătind o rată lunară către bancă, proprietara sistemului fotovoltaic.

On site PPA

ENGIE Romania dezvoltă, finanțează, construieşte, operează și deţine sistemul fotovoltaic, transferându-vă dreptul de proprietate asupra acestuia la finalul contractului. Dumneavoastră plătiți energia electrică produsă de sistemul fotovoltaic printr-un contract PPA (Power Purchase Agreement).

Pentru o ofertă personalizată, accesați: Panouri Fotovoltaice pentru Afacerea Ta | Business – ENGIE.
Array

Articole pe aceeași temă: