Lifestyle Stiri

Afirmarea culturii românești în Austria

27 mart. 2017 3 min

Afirmarea culturii românești în Austria

Reading Time: 3 minute
Irina micsorata
Irina Cornișteanu, director, ICR Viena, foto: osaka

În capitala Austriei, arta e la ea acasă. Afirmarea unui artist în muzica clasică din Viena reprezintă, totodată, și consacrarea sa internațională. Calendarul evenimentelor culturale din patria lui Mozart este extrem de bogat și include toate domeniile artistice. Prin urmare, afirmarea artiștilor români în Austria constituie pentru aceștia o rampă de lansare neprețuită. De trei ani, Irina Cornișteanu ține în mâini relația dintre artiștii români și organizatorii de evenimente culturale din Austria, fiind directorul Institutului Cultural Român (ICR) de la Viena.

În acești trei ani, percepția austriecilor asupra mișcării artistice autohtone s-a îmbunătățit continuu. „Suntem priviți ca o țară cu un potențial artistic extraordinar. În acești trei ani am reușit să nu lipsim din programul niciunui eveniment cultural important. Austriecii recunosc talentul și creativitatea artiștilor români și îi tratează prioritar. Faptul că noi, ca instituție, sunt percepuți ca un partener de încredere poate dor să deschidă ușile pentru artiștii din România, dar s-a întâmplat deseori ca artiști pe care i-am inclus la un moment dat într-un program,să fie invitați ulterior și la alte evenimente, tocmai datorită stilului lor eclectic”, declară Irina Cornișteanu, director, ICR Viena.

Drept dovadă pentru aprecierea de care se bucură artiștii români în Austria, organizatorii Vienna Design Week au decis ca, la ediția de anul acesta, România să fie una dintre țările invitate.

Vremea colaborării dintre artiști

Irina Cornișteanu se ferește să-i compare pe artiștii români cu colegii lor din străinătate, fiind atentă însă la identificarea contextului potrivit, în care aceștia pot fi puși în valoare. „Nu cred că putem compara artiștii români cu restul artiștilor și să rezulte o concluzie. Sunt atentă la creația individuală, care mă inspiră să o plasez într-un context. Fiecare proiect cultural pe care îl concep e generat de un act artistic unic, individual sau de grup, pentru care creez premisele unei cât mai relevante prezentări publice”, explică aceasta.

Managerul cultural a observat, în ultima vreme, o tendință a artelor de a se împleti unele cu altele. Artiștii din domenii diferite colaborează pentru crearea unor spectacole impresionante, după vizionarea cărora este greu de spus ce ai văzut: un spectacol de dans, o piesă de teatru sau o expoziție inedita de artă plastică.

Strategia de promovare a culturii românești

8. Plug to Nature micsorat
Vernisaj Plug to Nature, Vienna Design Week 2015

ICR Viena nu se limitează la facilitarea prezenței artiștilor români la evenimentele organizate de către austrieci. Echipa condusă de Irina Cornișeantu organizează la rândul său evenimente, precum: expoziții de artă contemporană, proiecții ale filmelor românești noi, turnee literare și spectacolele de teatru sau dans.

Sute de artiști români au beneficiat până acum de promovare din partea ICR.

„Satisfacția după trei ani de când lucrăm împreună vine din faptul că lucrurile au avut sens, conținut. Că ceea ce am construit este un mecanism funcțional, în care toată lumea are de câștigat: artiștii sunt mai bine promovați, partenerii internaționali au încredere în ICR, așteptările publicului nu au fost trădate”, spune Irina Cornișteanu.

În ultima perioadă, strategia ICR Viena de promovare a culturii românești a depășit granițele Austriei. După ce a preluat conducerea EUNIC Austria, instituia devine, anul trecut, membră și EUNIC Croația, EUNIC Bosnia-Herțegovina și EUNIC Serbia, participând inclusiv la Festivalul de Film de la Sarajevo.

EUNIC reprezintă rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană.  

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: