Studiu Deloitte: Activele bazate pe tehnologia blockchain ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii 5 – 10 ani
Reading Time: 3 minuteActivele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii 5 – 10 ani, spun peste trei sferturi (76%) dintre dintre liderii de business din întreaga lume care activează în diverse industrii, participanți la cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Global Blockchain.
Mai mult, consideră 75% dintre cei intervievați, era banilor fizici se apropie de final, fără însă a avansa un termen exact în această privință. Studiul subliniază că serviciile financiare trebuie să accelereze procesele de modernizare a produselor și de distribuție a acestora pentru a contribui la creșterea economică, iar 73% dintre participanții la studiu se tem că organizațiile vor pierde avantajul competitiv dacă nu reușesc să adopte tehnologii blockchain și active digitale.
Însă 80% dintre respondenți sunt optimiști cu privire la viitoarele oportunități de generare de venituri prin tehnologia blockchain, active digitale și soluții dedicate criptomonedelor, ceea ce demonstrează faptul că organizațiile au înțeles necesitatea transformării digitale și adoptării tehnologiilor blockchain.
Optimismul cu privire la potențialul tehnologiilor de tip blockchain, al activelor digitale și al soluțiilor dedicate criptomonedelor este temperat de unele obstacole, subliniază studiul, șase din zece respondenți (63%) identificând barierele legate de reglementare ca fiind unele dintre cele mai mari provocări în folosirea bunurilor digitale. Preocupările legate de securitate se află, de asemenea, printre acestea, 71% dintre respondenți indicând securitatea cibernetică drept unul dintre cele mai mari obstacole.
„Activele digitale transformă industria serviciilor financiare și alimentează ecosistemul financiar cu noi modele de business cu scopul de a facilita tranziția către noua eră a banilor. În acest context, modul în care instituțiile financiare vor reuși să se reinventeze ar putea fi cheia pentru stimularea creșterii economice. Chiar dacă blockchain-ul este o tehnologie relativ nouă, aceasta câștigă popularitate și în România, așa cum se întâmplă și la nivel mondial. Startup-urile merg dincolo de utilizarea blockchain în domeniul serviciilor financiare, pentru criptomonede, și încep să folosească această tehnologie pentru a crea soluții dedicate unor sectoare precum sănătate sau retail, o tendință care ar putea contribui la apariția unei noi generații de unicorni în viitor”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanță și Managementul Riscului, Deloitte România.
Studiul evidențiază, de asemenea, că liderii din domeniul serviciilor financiare din toată lumea văd folosirea activelor digitale și a tehnologiilor de tip blockchain ca o prioritate strategică în prezent, dar și în viitorul apropiat, aproximativ 80% dintre participanții la studiu susținând că activele digitale vor deveni importante pentru industriile pe care le reprezintă până în 2023. Mai mult, organizațiile din domeniul serviciilor financiare ar putea fi nevoite să identifice noi modele de business, subliniază studiul, cum ar fi custodia de instrumente financiare (45%), noi canale de plată (42%) și diversificarea investițiilor/portofoliilor (41%).
În plus, studiul evidențiază faptul că utilizarea activelor digitale este o modalitate bună de a simplifica plățile, un proces care în prezent este foarte fragmentat și complex, 42% dintre respondenți afirmând că noile opțiuni de plată vor juca un rol foarte important în domeniul activelor digitale din cadrul organizațiilor lor.
Cea mai recentă ediție a studiului Deloitte Global Blockchain a fost realizată în rândul a aproximativ 1.300 de directori executivi din diferite industrii – servicii financiare, sectorul public și guvernamental, tehnologie, media și telecomunicații, sănătate – care activează în America, Europa, Asia și Africa.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesioniști ai săi.
Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din România și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesioniști.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz