Finanțe

Acționarii BVB au votat pentru înființarea contrapărții centrale

Reading Time: 2 minute

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară înfiinţarea unei societăţi pe acţiuni care urmează să fie autorizată să funcţioneze ca o contraparte centrală (CCP) locală, un proiect în valoare totală de 16 milioane de euro, din care contribuţia BVB va fi de maximum 10 milioane de euro, anunță bursa, într-un comunicat de presă.

„Noua infrastructură va crea premisele pentru o dezvoltare accelerată a pieţei fără ca acest lucru să presupună creşteri de costuri. Contrapartea centrală locală ţine cont de specificitatea pieţei româneşti, cu o industrie de intermediere în care casele de brokeraj sunt slab capitalizate. De altfel, costurile de tranzacţionare nu vor creşte nici pentru brokeri, nici pentru clienţi. Investitorii vor avea, în schimb, posibilitatea de a tranzacţiona mai multe strategii de investiţii şi, pe măsură ce piaţa se va dezvolta, chiar ne propunem să reducem tarifele”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

În fundamentarea planului de afaceri propus acţionarilor, proiecţiile pe primii zece ani în ceea ce priveşte veniturile CCP în direcţiile importante care îi susţin activitatea – piaţa spot (cash), piaţa de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflecta tarifele aferente deţinerii calităţii de membru de compensare) – indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creştere a activităţii de tranzacţionare în piaţa de capital şi în piaţa energiei. Parteneriatul dintre BVB şi OPCOM (Operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România) va permite obţinerea de profit începând cu anul al doilea de activitate, potrivit scenariului de baza al proiectului, se precizează în comunicat.

Pe lângă tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de BVB pentru acţiuni, obligaţiuni, derivate financiare, proiectul CCP va oferi chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacţii desfăşurate în piaţa energiei. Tot din prima etapă, vor fi disponibile instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică.

Săptămâna trecută, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, a declarat că instituţia pe care o reprezintă va participa cu cel puţin 20% la capitalul social necesar înfiinţării CCP.

Cel mai important rol al CCP va fi cel de garantor al integrităţii pieţei prin reducerea riscului de contrapartidă. Noua entitate va contribui la diversificarea gamei de produse cu instrumente financiare derivate şi va putea conduce la dublarea valorii medii zilnice de tranzacţionare.

„Contrapartea centrală schimbă regulile jocului în piaţa de capital. Ne dorim să avem o piaţă, atât spot cât şi de instrumente derivate, mult mai atractivă pentru toţi participanţii. În planul propus acţionarilor, scenariul de bază vizează o dublare a valorii medii zilnice de tranzacţionare, de la 10 la 20 de milioane de euro pe zi în următorii zece ani. Înfiinţarea CCP nu este un panaceu pentru a ieşi din zona unei lichidităţi aflate sub potenţial, dar este proiectul fără de care nu am putea vorbi de o piaţă de capital sofisticată pentru toate tipurile de investitori”, a mai spus directorul general al BVB.

Anterior deciziei acţionarilor BVB, proiectul contrapărţii centrale locale a primit confirmările de susţinere din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Autoritătii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a Băncii Naţionale a României (BNR).

Oana Voinea

Recent Posts

Emisiile asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030

Doar una din șase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, în prezent, pe drumul corect pentru a…

14 minute ago

Guvernul a semnat acordul pentru achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35

Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…

2 ore ago

Gala The Culture of Luxury, organizată de revista Haute Culture sub forma unui bal mascat ca în Micul Paris de odinioară

Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…

3 ore ago

Un an de cashback cu Salt Bank: Cum îți pot aduce prietenii până la 2.400 de lei

O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…

3 ore ago

În ce condiții se pot prelungi contractele de servicii de telefonie, internet sau televiziune

După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…

3 ore ago

Peste 1300 de ONG-uri cer partidelor politice să-și facă publică poziția față de facilitățile fiscale pentru sponsorizarea societății civile

Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…

3 ore ago