Analize Tech

Acceptati bitcoin?

12 mart. 2015 5 min

Acceptati bitcoin?

Reading Time: 5 minute

Banii se schimba. Sunteti pregatiti de o noua revolutie tehnologica? Nu va veni de la Apple, Google sau Amazon, ci dintr-o zona ce pare destinata mai degraba hackerilor sau specialistilor avan­sati in programare. „Tehnologia bitcoin este urmatorul pas revolutionar pe care tehnologia il face, ce poate avea un impact cel putin la fel de puternic ca aparitia internetului”, spune Radu Georgescu, Founding Partner la GECAD Group. Anul trecut, Georgescu a devenit actionar si presedinte al board-ului Coinzone, companie ce propune un nou „payment gateway” global pentru bitcoin si monede virtuale, cu localizare pentru Europa si tarile emergente. Deci nu este doar entuziasmat de bitcoin, ci este deja implicat intr-un business in domeniu.

Culmea este ca in Romania exista deja doua ATM-uri pentru achizitia monedei virtuale. Unul a fost instalat in mai 2014 in sediul Bitcoin Romånia din Str. Patriei nr. 2, Bucuresti. Bitcoin Romånia ofera o platforma de vånzare-cumparare de bitcoin pentru romåni. Acela a fost, de altfel, primul ATM de bitcoin din Europa continentala. La sfårsitul lunii noiembrie a aparut al doilea ATM, instalat tot de Bitcoin Romånia, in incinta localului The Dubliner – Irish Pub Titulescu. Spre deosebire de majoritatea ATM-urilor Bitcoin instalate la nivel mondial, care permit doar cumpararea de bitcoin, cele doua terminale instalate in Bucuresti fac posibila si vånzarea de bitcoin.

Pasul urmator este acceptarea bitcoin la plata, iar retailerul foto F64 a anuntat recent ca accepta si plati in bitcoin. De ce? „Bitcoin nu mai este un moft, asa cum il vedeau oamenii acum cativa ani, ci este o moneda pe care multi au ales-o pentru usurinta cu care poti plati oriunde, indiferent de tara si de moneda sa oficiala. F64 a acceptat sa integreze bitcoin in platforma sa pentru ca ne-am dorit sa le oferim clientilor toate mijloacele care le usureaza viata”, au declarat pentru Biz oficialii companiei. Bitcoin poate creste doar prin adoptarea ei pe scara cat mai larga si asta poate veni in primul rand din partea comerciantilor. Radu Georgescu estimeaza ca, pana la sfarsitul anului, in Romania vor fi pana la 500-1.000 de comercianti online si offline ce vor accepta plati cu moneda electronica.

Dar ce este bitcoin? Tehnologia a fost lansata in 2009 si se prezinta ca fiind „prima moneda digitala descentralizata” din lume. Spre deosebire de monedele traditionale, care sunt emise de bancile centrale ale statelor, bitcoin nu are o autoritate monetara centrala. Este, practic, doar un cod de computer, iar securizarea este realizata prin formule matematice complexe. Bitcoin nu sunt bani in acceptiunea normala, ci un fel de jetoane virtuale care pot fi schimbate in produse sau servicii de la anumiti retaileri sau case de trading online. Exista trei modalitati principale de a obtine bitcoin: pot fi cumpa­rate de pe platforme online de schimb, pot fi acceptate ca plata pentru bunuri si servicii sau se poate face mining. Mining inseamna descoperirea de noi bitcoin-uri, proces care consta, de fapt, in verificarea tranzactiilor cu bitcoin. Pentru reusita verificarii tranzactiilor, utilizatorii primesc bitcoin-uri noi, pe care-i pot pastra intr-un portofel virtual. Cei care doresc sa transforme bitcoin in bani „normali” o pot face pe cele cateva platforme de profil, iar utilizatorii pot transfera intre ei bitcoin pe internet, cu ajutorul unui software si fara intermediari. Tocmai acest aspect face bitcoin extrem de atractiv pentru tranzactiile internationale, fara a mai fi nevoie sa-ti faci griji pentru comisioane bancare sau diferente uriase de rate de schimb.

Layout 1Dar pentru comercianti, un argument in adoptarea bitcoin poate fi dat de faptul ca aceasta metoda de plata este mai ieftina decat plata cu cardul, de exemplu. Comisionul perceput comerciantilor la platile cu cardul este in jur de 2-4%, in timp ce la bitcoin costurile asociate sunt sub 1%. Problema este ca, in acest moment, bitcoin este prea volatil. De exemplu, la inceputul lui 2014 un bitcoin valora peste 750 de dolari, astazi este undeva la 270 de dolari. Ar trebui mai multi retaileri sa accepte bitcoin? „Realitatea e ca n-ar trebui. Nimic nu trebuie facut, daca nu vrei, dar nici nu se pune problema asa. Adopti bitcoin cand poti sa aduci valoare adaugata relatiei tale cu oamenii, afacerii tale”, spun oficialii de la F64. Exista, insa, ceva probleme. „Limitarea comerciantilor si a utilizatorilor in general vine din lipsa informatiilor si a unei bune intelegeri a Bitcoin, atat ca moneda, cat si ca tehnologie. Este o piata inca la inceput, putin matura, in care exista loc de crestere. Din interactiunea de pana acum, romanii se arata insa deschisi si sunt chiar early adopters”, spune Radu Georgescu. Intr-un interviu pe care l-a acordat Biz in 2014, acesta spunea ca interesul sau se indreapta in primul rand spre tehnologia din spatele bitcoin, nu nea­parat spre moneda digitala in sine. Tocmai despre aceasta tehnologie vorbeste si Antonio Eram, fondator al Netopia, care lucreaza de ani buni de zile in domeniul platilor mobile si al celor online. „Tehnologia pe care se bazeaza bitcoin, blockchain, este ceva ce va aduce transformari profunde si radicale fata de ce se intampla acum. Revolutia bitcoin va fi mai mare decat revolutia internetului”, spune Eram. Aceasta tehnologie are forta de a redefini piata de servicii financiar-bancare, mai ales pe partea de transferuri internationale de bani, fiindca totul se face in cateva minute, nu mai este nevoie sa astepti si cateva zile, cum se intampla cu sistemul SWIFT.

Faptul ca totul este inca in faza incipienta ofera o oportunitate unica inclusiv pentru Romania, care poate profita pentru a se numara printre early adopters si primele semne sunt incurajatoare. „Participam deja la conferinte, purtam discutii, convingem clienti si parteneri, finantam tehnologie, operatiuni si depunem eforturi semnificative in educarea pietei in ceea ce priveste bitcoin. Lucrurile merg bine atat in Romania cat si in alte tari din Europa. Abia astept sa povestim peste cativa ani”, spune Radu Georgescu. Netopia proceseaza deja plati cu bitcoin fiindca, potrivit lui Eram, a inteles cum functioneaza si care sunt beneficiile.

Opinia multor specialisti este ca marea masa a utilizatorilor nu va adopta bitcoin cata vreme software-ul va ramane atat de complex si valoarea bitcoin ramane volatila. Antonio Eram este, insa, de alta parere. El crede ca, la fel ca in cazul internetului, este mult mai putin important ce se intampla „la mijloc”. „Pe internet, daca vrem sa facem un sistem prin care eu apas pe un buton si se aprinde la tine un bec rosu, putem face asta, fiindca internetul e suficient de «dumb» incat sa nu-l intereseze ce cara, atata timp cat noua ne rezolva o problema. La fel si la bitcoin. Tehnologia ca si lant este «dumb». Dar ce con­struim noi la capete va avea valoare”, spune Eram. Cu alte cuvinte, partea revolutionara a tehnologiei din spatele bitcoin va veni din ceea ce se va crea pe baza acesteia. La fel spune si Radu Georgescu, care vorbeste despre construirea de nivele de tehnologie si de business peste structura esen­tiala a bitcoin. „Separam moneda de teh­nologie. Habar n-am unde se duc platile, dar aceasta tehnologie este absolut senzationala, poate fi folosita la foarte multe lucruri”, arata Founding Partner-ul GECAD Group.

Iar bitcoin face progrese. UATP, o retea de plati pentru liniile aeriene, a anuntat un parteneriat cu Bitnet, o platforma de procesare a platilor prin bitcoin, ca sa ofere unui numar de 260 de companii aeriene din toata lumea posibilitatea de a accepta moneda virtuala pentru plata biletelor. Daca ce ati citit pana acum vi se pare futuristic, aflati ca eco-no­mistii estimeaza ca, in prezent, doar 8% din banii din intreaga lume exista sub forma fizica, restul sunt pe computere, in conturi electronice din toata lumea. Virtualizarea banilor este ca si realizata. Bitcoin poate aduce acum doar democratizarea acesteia. „Monedele digitale ne-ar putea schim­ba vietile in urmatorul secol, sa platim totul doar cu atingerea telefonului de un POS, iar online sa platim la fel, fara sa existe conceptul «plata cash ramburs». Trebuie sa fii printre companiile care vor exista atunci si vor lucra asa? Atunci, trebuie si sa fii deschis noutatilor si sa vezi cum se potrivesc tie si companiei tale”, conchid reprezentantii F64.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: