Accent pe conformarea fiscala voluntara
Reading Time: 2 minuteLa nivel international, se pune un accent mai mare pe conformarea volutara, iar o simplificare a regulilor fiscale aduce acesta tendinta si in Romania.
“Se pune un accent din ce in ce mai mare pe conformarea voluntara. Statele nu au posibilitatae sa verifice si sa controleze absolut toate tranzactiile, astfel ca se doreste o colaborare intre contribuabili si autoritatea fiscala”, a declarat Dan Badin, Partener Deloitte Romania, in cadrul conferintei anuale Deloitte Tax & Legal.
Faptul ca se doreste o conformare cat mai larga a contribuabililor se vede si din faptul ca in multe tari au existat amnistii fiscale care au i-au ajutat pe contribuabili sa isi plateasca taxele, a aratat reprezentantul Deloitte.
Dan Badin a aratat ca Romania are o perceptie buna in randul investitorilor. “Avem o crestere a investitiilor straine directe in Romania. Binenteles, puteti spune ca sunt foarte mici comparativ cu perioada ante-criza, dar o crestere de 33% fata de anul trecut denota faptul ca exista operceptie pozitiva crescuta a investitorilor straini cu privire la Romania”, a spus reprezentantul Deloitte.
Badin a aratat ca in ultimii 12 ani, Codul Fiscal a suferit peste 100 de modificari, insa noul Cod isi propune o simplificare a regulilor fiscale si o clarificare a anumitor prevederi, cu scopul eficientizarii administrarii impozitelor.
Cu doua luni inainte de intrarea in vigoare a noului Cod fiscal si a noului Cod de procedura fiscala, Deloitte Romania impreuna cu Reff & Asociatii SCA, societatea de avocati reprezentand Deloitte Legal in Romania, au prezentat cele mai importante schimbari ce vor influenta activitatea companiilor, incepand cu 1 ianuarie 2016, si cum pot beneficia acestea de pe urma modificarilor, in cadrul conferintei anuale Deloitte Tax & Legal, Rescrierea fiscalitatii: transformarea unei provocari intr-o oportunitate de business.
“O data pe an, ne intalnim cu clientii nostrisi incercam, pe parcursul unei zile, sa raspundem provocarilor cu care se confrunta in activitatea de zi cu zi. In timpul conferintei de anul trecut, 60% din participantii la un sondaj considerau ca neclaritatea legislativa este principala arie care ar trebui vizata de reforma fiscala”, a spus Badin.
Potrivit reprezentantului Deloitte, schimbarile de ordin legislativ nu se opresc aici, deoarece in urmatorii doi ani, legislatia fiscala va suferi noi transformari, ca urmare a tendintelor internationale.
“In contextul proiectului OECD asupra Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), accentul in mediul fiscal se muta pe substanta economica, transparenta fiscalasi cooperare intre autoritatile fiscale cu implicatii importante pe plan local,” a spus Badin.
Pentru a veni in sprijinul business-ului local, Deloitte Romania a lansat, cu aceasta ocazie, aplicatia Tax@Hand, care aduce, faraintarziere, clientilor informatii fiscale, stiri, opinii, articole de specialitate si alte resurse dezvoltate de consultantii fiscali Deloitte din mai multe jurisdictii.
“Practic, oricine va putea accesa, imediat, cele mai recente stiri cu impact in domeniul fiscal, din jurisdictiile de interes si pe subiectele care ii afecteaza direct activitatea”, a spus Badin.
Indiferent de platforma folosita, aplicatia poate fi descarcata gratuit. Puteti afla detalii despre aplicatie accesand taxathand.com.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz