Companii

Abris: Cum obții un portofoliu neutru în emisii de carbon

27 sept. 2022 4 min

Abris: Cum obții un portofoliu neutru în emisii de carbon

Reading Time: 4 minute

Obiectivul de a ajunge o companie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon a fost deja declarat de tot mai multe organizații, însă pentru a obține un întreg portofoliu neutru este nevoie de un plan bine pus la punct și o cultură organizațională care susține acțiunile companiei.

Abris Capital Partners, investitor de private equity în Europa Centrală și specialist în transformarea ESG, și-a propus ca până în 2025 să obțină un portofoliu neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce îl face primul investitor de private equity din regiune care se angajează să atingă acest obiectiv.

Fondul de investiții se concentrează pe transformarea liderilor regio­nali în campioni internaționali, conectând creșterea afacerilor cu o cultură centrată pe ESG, neutralitate în ceea ce privește emisiile de carbon și excelență digitală. Dintre cele 14 companii din portofoliul Abris, patru sunt afaceri românești puternic axate pe zona de mediu. Fiecare dintre companiile din portofoliu a luat deja măsuri pentru a atinge obiectivul vizat.

GreenGroup, liderul economiei circulare din Europa Centrală și de Est, a dezvoltat proiecte cheie în admi­nistrarea apei, reducerea emisiilor de CO2 și guvernanță corporativă. De asemenea, compania a colaborat la instalarea unei capcane de colectare a deșeurilor pe râul Crișul Repede, în apropiere de Oradea, iar materialele plastice recuperate vor fi reciclate și transformate în resurse economice valoroase. 

GreenGroup

Cel mai mare convertor de produse din hârtie din România, Pehart, a inaugurat o nouă linie de conversie, dotată cu tehnologii avansate, care face posibilă realizarea ambalajelor ecologice din materiale biodegradabile. 

Dentotal Protect, liderul pieței românești de produse stomatologice, și-a evaluat impactul asupra mediului prin calcularea amprentei de carbon și a înlocuit două treimi din flota auto cu vehicule cu emisii mai reduse. 

O altă companie din portofoliul Abris, Global Technical Systems (GTS), unul dintre cei mai importanți integratori de tehnologie și securitate din România, și-a măsurat amprenta de carbon, a făcut o evaluare a riscurilor și oportunităților legate de schimbările climatice și un audit de mediu extern. 

Drumul către neutralitate

Pentru a putea atinge obiectivul de a avea un portofoliu neutru, Abris lucrează intens de trei ani în această direcție prin programe precum ESG Universe 2023 și Climate Manifesto.

Procesul este etapizat și implică pregătirea unui calculator de carbon suficient de flexibil pentru a funcționa pentru afaceri foarte di­ferite, precum și testarea acestuia în cadrul portofoliului, pentru a dovedi validitatea ipotezelor. Se calculează amprenta de carbon în toate companiile din portofoliu, iar pe baza rezultatelor se dezvoltă programe individuale de reducere a emisiilor. 

După agrearea planului de acțiune cu echipele manageriale, se elaborează un catalog de inițiative de compensare ce poate fi utilizat de fiecare companie. De-a lungul procesului, se colaborează cu echipele manageriale și se monitorizează progresele înregistrate în ceea ce privește neutralitatea. De asemenea, se asigură neutralitatea emisiilor de carbon în cadrul Abris. 

Catalogul de inițiative de compensare include trecerea la surse de energie verde, optimizarea consumului de energie în procesele de producție și implementarea unor fundamente de economie circulară. 

„Vom sprijini companiile din portofoliul nostru să negocieze accesul optim la energie din surse rege­nerabile și să găsească pe plan intern zonele în care să implementeze în mod real reducerea, adaptându-și în același timp modelele de afaceri și de operare la schimbările climatice.”

Adrian Stănculescu, head of Abris România și partener în cadrul fondului de investiții 

Cultură internă de investiții responsabile

Echipa de senior management a Abris își asumă rolul de lider ESG, iar cultura investițiilor responsabile este în ADN-ul firmei, aspecte care îi încurajează pe membrii echipei să aprecieze și să respecte aceste principii. Există o echipă ESG dedicată, dar fiecare angajat este responsabil pentru ESG în cadrul domeniilor sale de activitate.

Implementarea activităților ESG începe încă din primele etape ale procesului de investiții și există o cooperare strânsă între Abris și companiile din portofoliu, alături de o monitorizare regulată a ariilor ESG pe tot parcursul procesului de investiții. Ca recunoaștere a muncii și rezultatelor, Abris Capital Partners a primit premiul „Cel mai bun fond private equity ESG european” din partea think tank-ului ESG Investing. 

„Ne face mândri faptul că membrii juriului sunt experți în acest domeniu și înțeleg cu adevărat diferența dintre integrarea ESG reală și o declarație de marketing. Acest premiu este o excelentă concluzie a ultimilor cinci ani de muncă asiduă depusă de echipa noastră ESG, de profesioniștii noștri în investiții și de companiile din portofoliu. În calitate de specialiști în transformarea ESG, tratăm standardele ESG ca pe un set de instrumente pentru a construi valoarea investițiilor noastre și mă bucur foarte mult să văd că metodologia noastră a fost recunoscută de o organizație cu o reputație atât de bună.”

Monika Nachyla, partener și membră a Comitetului de Investiții al Abris 
Monika Nachyla formal
Monika Nachyla, partener și membră a Comitetului de Investiții al Abris 

Motivație și privire spre viitor 

„Atât din perspectiva firmei, cât și individual, suntem motivați de doi factori principali. În primul rând, admitem cu toții că investiția responsabilă și sustenabilă este ceea ce trebuie făcut, din punct de vedere moral. În al doilea rând, și nu mai puțin important, credem cu tărie că reprezintă și ceea ce este corect de făcut din punct de vedere financiar, atât pentru noi, cât și pentru investitorii noștri”, a completat Adrian Stănculescu. 

Conform acestuia, companiile care dovedesc leadership cu privire la ESG, care au o strategie clară pri­vind schimbările climatice și care pot contribui la tranziția către net zero sunt cele care le vor oferi investitorilor randamente mai mari pe termen lung. „Aceste companii vor fi pregătite pentru viitor și vor fi mai capabile să se adapteze într-o lume în schimbare. Vor fi companiile câștigătoare, care vor schimba jocul.”  

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: