Interviuri

Abdul Yassin, Vitema Pharmaceuticals: Investiții pentru redefinirea sănătății

Reading Time: 5 minute

Una dintre cele mai mari și mai moderne unități de producție farmaceutică certificate GMP din Europa se află la Sibiu, unde anul trecut s-au investit peste 10 milioane de euro pentru modernizare. Abdul Yassin, CEO Vitema Pharmaceuticals, ne-a detaliat planurile companiei de a deveni lider pe piața europeană de contract manufacturing.

Cum a evoluat businessul Vitema Pharmaceuticals în 2023 și ce estimări aveți pentru 2024? Care sunt principalele zone de creștere?

La finalul anului 2023, prin schimbarea echipei de management, atât numele companiei, cât și structura s-au schimbat, iar modelul de business a migrat de la o fabrică tradițională de medicamente la o companie dinamică care dezvoltă concepte de brand pentru terți și produce la solicitarea acestora. Având acest nou model de business, toate fluxurile de producție au fost regândite, aspect care a condus la investiția de peste 10 milioane de euro pentru modernizarea fabricii.

În concluzie, 2023 nu a fost un an în care am implementat contracte, ci am pus bazele unei companii care oferă servicii de contract manufacturing. Rezultatele se vor vedea abia la finalul anului 2024, având contracte semnate în valoare de 20 de milioane de euro pe următorii doi ani, dorindu-ne să implementăm cât mai multe dintre ele în acest an.

Care este viziunea pentru dezvoltarea Vitema în perioada următoare?

Obiectivul nostru este să devenim lideri pe piața europeană de contract manufacturing, stabilind un nou standard de producție care pune în prim-plan siguranța consumatorului. Ne distanțăm de practicile industriale inadecvate prin controlul riguros al calității materiilor prime și al proceselor de producție, asigurându-ne că fiecare produs care părăsește fabrica conține ceea ce este declarat pe etichetă. Le oferim companiilor posibilitatea de a produce la un standard foarte înalt, ceea ce le permite să se concentreze pe business și să nu aibă griji în ceea ce privește calitatea produselor. Pentru că avem o fabrică peste standardele existente și putem oferi costuri de producție competitive, un alt obiectiv este să devenim unul dintre cei mai mari exportatori din România. Suntem o companie cu capital românesc, de aceea dorim să asigurăm accesul românilor la medicamente esențiale și lucrăm la dezvoltarea mai multor molecule. În curând, urmează să lansăm primul medicament oncologic și avem în dezvoltare medicamente în următoarele arii terapeutice: cardiologie, dermatologie, diabet, gastroenterologie, oncologie și pneumologie.

Care sunt provocările unui producător local de suplimente alimentare?

Fluctuațiile de preț ale materiilor prime, avansul tehnologic constant care ne obligă să facem investiții semnificative și menținerea standardelor ridicate în fața unei competiții neloiale în piața suplimentelor nutritive, care poate practica prețuri mai scăzute, dar care pot implica și compromisuri în ceea ce privește calitatea.

Ce investiții ați realizat în liniile de producție în ultima perioadă? Ce înseamnă să produci suplimente alimentare la cele mai înalte standarde de calitate?

Am investit peste 10 milioane de euro pentru a ne asigura că toate produsele fabricate sunt în conformitate cu cele mai riguroase standarde reglementate de industria farmaceutică. Am implementat un sistem de producție complet închis, care acoperă întregul proces, de la primirea materiilor prime până la ambalarea finală, eliminând orice risc de contaminare încrucișată sau contact uman.

Avem un sistem de management integrat calitate – siguranța alimentelor, care permite urmărirea trasabilității tuturor proceselor desfășurate. Activitatea se desfășoară într-un complex ce ne permite să realizăm in-house toate etapele de procesare, controlul calității și depozitarea materiilor prime și a produselor finite.

Materiile prime și materialele de ambalare sunt achiziționate de la furnizori calificați. La fiecare livrare se prelevează mostre reprezentative care sunt supuse analizelor. Se utilizează în producție doar materialele cu buletin de analiză ce dovedește conformitatea din punct de vedere fizico-chimic și microbiologic. Accesul în spațiile de producție și în laboratoare este controlat electronic, fiind posibil doar pentru personalul instruit care își desfășoară activitatea în zona respectivă.

Producția se realizează în spații monitorizate continuu din punctul de vedere al temperaturii, presiunii, umidității. De asemenea, se realizează monitorizarea microbiologică a suprafețelor și a echipamentelor. Spațiile au fost proiectate pentru a preveni contaminarea încrucișată, fiecare operație desfășurându-se în arii dedicate. Toate etapele de producție sunt verificate în mod constant prin control în proces. Produsul finit este prelevat și analizat, fiind însoțit la livrare de buletin de analiză, care atestă calitatea produsului.

Care sunt principalele diferențe dintre GMP Pharma și GMP Food?

Diferențele sunt semnificative. Certificarea farmaceutică GMP este reglementată de Agenția Națională a Medicamentelor și este supusă celui mai ridicat nivel de examinare și de reglementare datorită cerințelor stricte necesare pentru a asigura siguranța, eficacitatea și consistența medicamentelor, spre deosebire de standardele GMP pentru suplimentele alimentare care sunt mai flexibile și care se bazează, în principal, pe conformitatea cu standardele de calitate, dar fără a impune verificări la fel de riguroase ca GMP Pharma. Prin urmare, decizia de a fabrica suplimente alimentare la standarde farmaceutice este un puternic diferențiator pentru Vitema.

Ne puteți oferi mai multe detalii despre recentul joint venture încheiat de Vitema cu DY Nutrition Global SA?

Recent, am format un joint venture cu DY Nutrition Global SA care a însemnat investiții de peste 10 milioane de euro și un portofoliu vast de clienți. Colaborarea a inclus și transferul unei echipe de management din Marea Britanie în România, stabilind un nou centru de cercetare și dezvoltare la Sibiu, pentru crearea de formule inovatoare în diverse arii terapeutice, un serviciu de care România ducea lipsă.

Cum se determină calitatea unui supliment alimentar și la ce ar trebui să fie atenți ownerii de branduri de suplimente când își aleg un partener din industria de contract manufacturing?

Calitatea unui supliment alimentar este determinată de controlul riguros al materiilor prime, materialelor de ambalare și proceselor de fabricație. Este crucial ca o companie de suplimente alimentare să aleagă parteneri de contract manufacturing care respectă regulile de bună practică de fabricație ale industriei farmaceutice sau cel puțin GMP Food.

În ceea ce privește testarea materiilor prime și a materialelor de ambalare, compania noastră dispune de laborator fizico-chimic și microbiologic, ceea ce ne permite testarea in-house a tuturor materiilor. Prin această testare, ne asigurăm că materiile prime care urmează să fie folosite în fabricația suplimentelor alimentare sunt conforme din punctul de vedere al parametrilor fizico-chimici și microbiologici. Pentru suplimente, această testare nu este una obligatorie, însă noi o efectuăm pentru a asigura o calitate superioară a produselor. Fără aceste teste se poate risca utilizarea unor materii prime care nu vor furniza proprietățile de care avem nevoie sau care sunt contaminate din punct de vedere microbiologic.

Ce proiecte are Vitema în zona de sustenabilitate?

Misiunea noastră este să redefinim ce înseamnă sănătatea pentru generațiile viitoare, printr-o abordare care îmbină inovația continuă cu responsabilitatea față de mediu și societate. Am finalizat recent un proiect de energie verde numit „Sustain a healthy environment by reducing the CO2 impact of our medical solutions”, prin care am instalat panouri fotovoltaice Tesla cu o capacitate de 0,58 MW care ne permit să producem aproximativ 710 MWh anual, reducând semnificativ amprenta de carbon. Acest proiect*, finanțat prin fondurile SEE și norvegiene, este un pas important în angajamentul nostru de a opera într-un mod care respectă și protejează mediul înconjurător.

* Finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 384 (16 iunie – 16 iulie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Ateliere pentru copii la Școala de Vară la Muzeul Municipiului București, ediția 2024

În plină vară, Muzeul Municipiului București își deschide porțile pentru o nouă ediție a programului „Școala de Vară la MMB”.…

13 ore ago

Investiție de 6 milioane de euro din partea Atu Tech pentru extinderea portofoliului de produse

Atu Tech, magazin online de produse de securitate și distribuitor român de echipamente de securitate, investește 6 milioane de euro…

14 ore ago

Pipera 180 devine ansamblul rezidențial de lux El Unico Residences – Pipera180

El Unico Group anunță rebranding-ul ansamblului Pipera 180 sub noul nume, El Unico Residences | Pipera 180. Brandul își extinde…

17 ore ago

Banca Transilvania emite și în acest an cardul Visa UNTOLD cu un nou design

Cardul virtual BT Visa UNTOLD, destinat fanilor UNTOLD care folosesc aplicația BT Pay, vine cu un nou design animat, inspirat…

18 ore ago

Laboratorul central Regina Maria, primul laborator de analize medicale din România care primește acreditare internațională JCI

Laboratorul Central REGINA MARIA a devenit primul laborator din România care primește acreditarea internațională JCI - Joint Commission International, aceasta…

18 ore ago

Ionuț Bălan: Keynes, Omul

“Toți suntem keynesieni acum” a devenit evident după ce intervenționismul de stat în economie a atins niveluri greu de imaginat…

18 ore ago