A treia revolutie industriala
Reading Time: 2 minutePiata locala a robotilor industriali a depasit anul trecut 5 milioane de euro, dar perspectivele de crestere sunt mult mai mari. In 2012, au intrat pe portile companiilor din Romania 130 de astfel de echipamente.
Primul salt economic urias a avut loc la finele secolului al XVIII-lea in Marea Britanie, odata cu mecanizarea industriei textile, si a ramas in cartile de istorie si economie drept prima revolutie industriala. Asa a aparut conceptul de fabrica. Doua secole mai tarziu, Henry Ford a reusit sa construiasca prima linie de asamblare si astfel a luat nastere productia in masa. Dar cine va conduce cea de a treia revolutie industriala?
Raspunsul poate parea de domeniul filmelor stiintifico-fantastice, dar este vorba despre roboti. “Cu siguranta popularizarea robotilor ar putea insemna o noua revolutie industriala. Cred ca tehnologiile au ajuns acum la un astfel de nivel de maturitate incat sa putem astepta acest salt in urmatorii ani”, spune pentru Biz Alin Albu-Schäffer, director la Institutul de Robotica si Mecatronica DLR din Wessling, Germania. “Desi prezicerea unei explozii in piata de roboti a fost facuta in urma cu aproape zece ani si progresele sunt un pic mai incete decat ne-am fi asteptat, acum incep sa se vada si exista anumite tehnologii care au fost necesare pentru robotica”, adauga inginerul roman.
In industrie, medicina, aviatie sau chiar in misiunile spatiale, robotii vor lucra cot la cot cu oamenii si vor contribui din plin la cresterea calitatii produselor, a eficientei si a productivitatii companiilor si, implicit, a competitivitatii economiei nationale. Acum, pe masura ce productia robotilor industriali urmeaza un drum ascendent, cu toate ca economia inca nu functioneaza cu toate motoarele turate, in viitorul apropiat am putea vorbi cu incredere despre o noua revolutie industriala. “Vanzarile ABB Romania in domeniul robotilor nu au fost afectate de recesiune, dar, daca nu aparea criza, puteam sa inregistram cresteri si mai mari”, spune pentru revista Biz Peter Simon, Country Manager pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova la ABB, companie care, pe langa echipamente electrice, se ocupa la nivel de grup si de productia robotilor industriali.
Anul trecut, companiile din Romania au cumparat 130 de roboti, dintre care 120 au fost produsi de ABB. Daca la prima vedere numarul de roboti vanduti pare mic, nu este tocmai asa, mai ales ca, potrivit datelor companiei, in total pe piata din tara sunt “angajati” in jur de 700 de roboti industriali inregistrati, dintre care 425 poarta logo-ul grupului elvetiano-suedez. “Avem inca 425 de «colegi» in tara”, glumeste Peter Simon, care adauga ca vanzarile companiei vor creste in tara anul acesta cu 100 de roboti industriali. Gradul de automatizare in Romania este inca mic comparativ, de exemplu, cu un producator de masini german, care a comandat de la ABB mai bine de 20.000 de roboti industriali, dar piata este in continua crestere. Potrivit calculelor reprezentantilor ABB, valoarea pietei de roboti industriali se situa in tara la nivelul de 5,3 milioane de dolari in anul 2012, iar pentru anul acesta sunt asteptate cresteri cu 20 de procente.
Articolul poate fi citit integral in varianta tipartia a revistei Biz nr. 245. Revista este disponibila la chioscurile indoor din retelele Inmedio, Hiparion, supermarketuri si in reteaua de benzinarii Agip.
Abonamentul pe un an la revista Biz este 100 RON (TVA inclus). Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta la adresa gabriela.matei@revistabiz.ro
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz