A patra revolutie industriala la Cluj
Reading Time: 4 minuteMasini care se conduc singure, dispozitive care fac parcarea complet automatizata, prin atingerea unui singur buton, si utilaje de productie care comunica intre ele pentru a elimina erorile de fabricatie. Nu sunt scene din filme SF, ci tehnologii care se dezvolta la Cluj.
Digitalizarea ne duce imediat cu gandul la gadgeturi inteligente, conexiunea la social media sau accesul rapid la informatii. Dar ea inseamna mai mult de atat. Conectivitatea prin intermediul internetului lucrurilor (Internet of Things – IoT) modifica activitatea companiilor, transforma industriile si schimba piata muncii. Ne confruntam cu un ritm accelerat al schimbarilor tehnologice, cu efecte economice semnificative, iar specialistii spun ca suntem in pragul unei revolutii tehnologice – industria 4.0, care va transforma fundamental modul in care traim, muncim si interactionam unii cu ceilalti.
Industria 4.0 presupune insa o versiune 3.0, care se refera la computere si la robotii si masinile pe care acestia ii controleaza, facilitand un grad inalt de automatizare si digitalizare ale datelor generate in productie. Acesta ar trebui sa fie statu-quo-ul global in industrie, dar in multe cazuri acest proces inca nu s-a terminat. In special in fabrici vechi sau de dimensiuni reduse se gaseste deseori o infrastructura IT necorespunzatoare si documentatie manuala, fara ca asta sa fie totusi regula. “In Romania asteptarea este de a regasi fabrici demodate, dar cum multe companii abia acum intra pe piata romaneasca, liniile lor de productie sunt de fapt foarte moderne”, spune Augusta Ene, Senior Manager al AE Industry 4.0 Solution Center din cadrul centrului de Cercetare si Dezvoltare Bosch din Cluj. Spre exemplu, fabrica Bosch din Jucu, langa Cluj, construita la finele lui 2013, este cel mai tanar membru al Comunitatii Europene de Productie Bosch si foloseste tehnologie de ultima ora. Utilizand cele mai noi echipamente si infrastructura IT pentru productie sub forma MES (Manufacturing Execution System) si o baza de date conectata in timp real la liniile de productie, aceasta fabrica se afla in mijlocul celei de a patra revolutii industriale si este o fabrica pilot pentru numeroase proiecte de industrie 4.0 din Bosch.
AE Industry 4.0 Solution Center este un partener central al proiectului de industrie 4.0 din cadrul companiei Bosch, avand prin cele trei echipe – Analytics Service Center, Sensor Solution Center, I40 Programming Center – o structura unica, care permite dezvoltarea de solutii I40 complete. “Activitatea grupului este concentrata pe data mining aplicat in industrie, programare, dezvoltare de senzori interconectati si suport, avand o intelegere detaliata a proceselor tehnice analizate. Solutiile dezvoltate ofera mijloacele necesare pentru monitorizarea proceselor de fabricatie in timp real, management optim al evenimentelor neprevazute si al erorilor, predictia evenimentelor, suport bazat pe analiza de date pentru rezolvarea problemelor, optimizarea managementului riscului, reducerea timpului de reactie la cererile clientilor”, arata Augusta Ene, adaugand ca, privind dincolo de proiectele izolate de automatizare, scopul echipei de la Cluj este de a livra seturi de solutii care sa promoveze schimbari strategice ale mediului IT si de productie.
Centrul de inginerie din Cluj este deja implicat in numeroase activitati de cercetare si dezvoltare, atat pe teme de software, cat si de hardware. “Una din temele de viitor cele mai interesante este conducerea autonoma. In acest domeniu suntem deja implicati in crearea algoritmilor de analiza a imaginilor inregistrate de camerele stereo video de la bordul masinii. Acesti algoritmi nu detecteaza doar obstacolele de pe drum, ci soseaua in sine, cu semne si indicatoare, asa incat masina viitorului sa recunoasca singura calea si sa ia deciziile corecte. In plus, lucram si la sistemul de servodirectie si la pilotul de parcare automat, componente esentiale pentru realizarea unei masini autonome”, explica Augusta Ene.
Industria 4.0 este singura modalitate de a ramane competitiv si a continua productia in locatii cu costuri ridicate cum sunt cele din Europa, considera Augusta Ene. Astfel, orice producator care doreste sa aiba succes aici va trebui sa se adapteze, iar Romania nu face exceptie de la regula. Producatorii din orice domeniu trebuie, in mod constant, sa devina mai eficienti si mai “verzi”, sa isi reduca costurile fara a pierde insa din calitatea produselor, iar industria 4.0 le ofera mijloacele necesare pentru atingerea acestor scopuri.
“Industria 4.0 va avea cel mai mare impact asupra companiilor care nu se pot baza pe specificul pietei locale, avand si competitori straini, cum ar fi industria de automotive si consumabile, industria grea si altele. A patra revolutie industriala nu va afecta doar procesele de fabricatie, ci si produsele si serviciile pe care le folosim si va determina, astfel, aparitia unor noi modele de afaceri”, spune Augusta Ene.
In ceea ce priveste beneficiile asociate, luand in considerare doar cele peste 250 de fabrici Bosch la nivel global, CEO-ul Bosch, Volkmar Denner, se asteapta ca industria 4.0 sa aduca economii de aproximativ un miliard de euro companiei din reduceri de costuri si sa genereze vanzari aditionale de un miliard de euro pana in 2020.
In contrast cu procesul de automatizare insa, reducerea costurilor nu se va mai realiza prin reducerea numarului de angajati, ci prin optimizarea proceselor de productie, reducerea timpilor morti cauzati de mentenanta, reducerea timpului de reactie a inginerilor si cresterea calitatii produselor, explica reprezentanta Bosch. “Este necesara depunerea unui efort deosebit pentru crearea unor retele inteligente care sa acopere intregul lant valoric. Acest lucru va creste nevoia de ingineri, mai ales in domeniile de IT si data mining, asa incat ne putem astepta ca acest sector sa continue sa creasca si in urmatorii ani”, spune Augusta Ene. Aceasta arata ca anumite sarcini si meserii, ca si in deceniile trecute, vor disparea ca urmare a avansului tehnologic, in timp ce sarcini noi si meserii complexe vor aparea si se vor dezvolta tot mai mult. In productie insa, tehnica sprijina omul mai mult ca niciodata, iar avantajul este ca procesele de fabricatie sunt mai transparente ca inainte, asa incat angajatii sa poata reactiona cat mai repede. Cu alte cuvinte, mai multe sarcini de coordonare in locul muncii de rutina.
Reduceri de costuri 4.0
Digitalizarea va reduce costurile pentru aproape toate operatiunile si functiile din unitatile de productie:
- Costurile de productie ar putea scadea cu peste 10%
- Costurile de logistica ar putea scadea cu pana la 20%
- Costurile de inventar ar putea scadea cu 30-50%
- Costurile de mentenanta ar putea scadea cu 10-20%
Sursa: Roland Berger
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz