Stiri Business Opinii

A doua etapă a pandemiei și un nou roller coaster în consum va deschide companiile spre mai multă colaborare

18 dec. 2020 3 min

A doua etapă a pandemiei și un nou roller coaster în consum va deschide companiile spre mai multă colaborare

Reading Time: 3 minute

Seismul produs de pandemie ne-a schimbat radical perspectiva asupra rezilienței în afaceri. Ce am învățat în primăvară și ce facem azi determină în ce măsură vom putea gestiona riscul financiar din următoarea perioadă.

La final de an 2020, criza produsă de COVID-19 se dovedește a fi cel mai greu test din istoria modernă a sectorului de supply chain. Analiștii macroeconomici estimează că volatilitatea cererii va continua să afecteze economia globală, deci și economiile dependente de consum, cum este economia românească. Pentru că pandemia are potențialul de a produce modificări imprevizibile  la nivel de cerere și ofertă.

Ecosistemul de afaceri implicat în producția, procesarea, distribuția și comercializarea de bunuri de consum a fost și va rămâne afectat în mod inevitabil de criza sanitară. S-a atins un  record al cererii de consum, până la dublul sau chiar triplul unei perioade normale, simultan cu reducerea sau suspendarea activității economice în alte sectoare, în perioada de lock down.

Ce știam din supply chain și s-a confirmat în criza COVID-19

Pandemia de COVID-19 a scos în evidență importanța colaborării. Am văzut sute de companii, operatori din producție, transport, logistică și comerț mai agili și mai orientați pe soluții colaborative.

Fluxul de lichidități a fost oxigenul afacerilor din FMCG în momentele de creșteri și scăderi bruște de cerere, iar transformarea CapEx în OpEx le-a adus resurse financiare de rezervă.

Operatorii care au ales să elimine costurile ascunse din lanțul de aprovizionare, au navigat cu bine prin furtuna primelor două trimestre din 2020. Externalizarea activităților generatoare de risipă financiară, risipă de resurse umane sau naturale și migrarea către economia circulară le-a redus producătorilor din FMCG riscurile pecuniare. Beneficiile financiare ale adoptării de sisteme circulare sunt indubitabile –sistemul de închiriere a echipamentelor reutilizabile pentru mutarea bunurilor în piață, programele de transport colaborativ pentru circuitul acestor bunuri sau soluțiile de eficientizare a costurilor și a spațiului din magazine.

Repornește roller-coaster-ul din consum?

Îmi amintesc de cuvintele lui Warren Buffet, care spunea că “lichiditățile sunt pentru o afacere ceea ce este oxigenul pentru om: nu-i acorzi nicio atenție cât timp îl ai, dar e singurul lucru la care te gândești când îți lipsește.” În mod cert, efectele pandemiei au crescut expunerea companiilor la o criză financiară, mai ales în situația în care al doilea val al pandemiei ar reactiva roller coaster-ul din consum. Creșterile și scăderile de cerere dificil de prognozat cu exactitate, chiar dacă avem experiența a trei trimestre de criză COVID-19, vor accentua în continuare presiunea pe cash-flow nu doar pentru companiile slab capitalizate, care au resurse financiare reduse pe termen mediu şi lung, ci și pentru liderii de piață. Producătorii trebuie să-și reducă riscul de blocaj financiar evitând investițiile care nu aduc plus valoare, cum sunt cele în depozite, echipamente de transport, mașini, prin renunțarea la activele care nu reprezintă activitatea de bază.

Aș include aici recomandările consultanților de la McKinsey, care au enunțat  câteva modalități de perfecționare a lanțului de aprovizionare pentru o afacere rezistentă la pandemie:

  • Atenția trebuie îndreptată cu prioritate către siguranța angajaților.
  • Identificați surse alternative de aprovizionare și elementele din supply chain care prezintă nivel ridicat de risc.
  • Reduceți stocurile pentru a menține continuitatea producției și a livrărilor către clienți.
  • Analizați cu atenție cererile clienților pentru a vedea dacă sunt realiste și țin cont de incertitudinea din piață, dar faceți totul pentru a-i susține operațional.
  • Identificaţi soluţii pentru a asigura capacitatea logistică, vizând totodată o minimă expunere la potențialele creșteri de costuri.
  • Gestionați rezervele și fluxul de numerar, inclusiv prin analize și teste de stres pentru a vedea în ce zonă aveţi cea mai mare vulnerabilitate financiară.

Să reflectăm la lecțiile învățate în 2020, pe care fiecare le-am experimentat într-o mai mică sau mai mare măsură. E foarte probabil că ne vom mai confrunta cu situații care ne depășesc planurile de intervenție. Uneori, însă, în astfel de situații, se nasc cele mai simple și eficiente soluții, iar provocările se pot transforma în oportunități.

Opinie: Gabriel Ivan, CGM CHEP Romania

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: