Stiri Finanțe

Record pentru o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS la Bursa de Valori

21 oct. 2024 5 min

Record pentru o nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS la Bursa de Valori

Reading Time: 5 minute

Ministerul Finanțelor (MF) a atras peste 1,5 miliarde lei și, respectiv, aproape 387 milioane euro (valori însumând 3,46 miliarde lei – 697,2 milioane euro), prin a cincea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

„O nouă ediție FIDELIS s-a încheiat cu un rezultat extraordinar: 6500 vieți salvate de donatorii-investitori. Mulțumesc din inimă tuturor donatorilor-investitori, în numele tuturor celor care au primit o a doua șansă. Dincolo de acest aspect, succesul ofertei în general ne bucură: peste 3,5 miliarde lei, investiți de 26.000 români. Ei au ales un instrument sigur, neimpozabil, care le face economiile să producă, iar la schimb statul obține resursele pentru a finanța proiecte esențiale și pentru a susține dezvoltarea economică. FIDELIS dovedește că se integrează perfect în dinamica investițiilor persoanelor fizice pe piața de capital”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

„Felicităm Ministerul Finanțelor pentru succesul istoric al celei mai recente emisiuni de obligațiuni guvernamentale Fidelis, care a strâns o sumă impresionantă de 3,5 miliarde de lei și a atras peste 26.000 de ordine de subscriere de la investitori de retail. Aceste realizări evidențiază încrederea tot mai mare pe care românii o acordă oportunităților de investiții oferite de stat, reflectând totodată maturitatea și profunzimea pieței de capital din România. Succesul fără precedent este o dovadă a colaborării puternice dintre Ministerul Finanțelor și piața de capital din România, care au lucrat împreună pentru a crea instrumente financiare accesibile și atractive. Acest parteneriat nu numai că întărește economia națională, ci și evidențiază rolul important pe care îl joacă investitorii de retail în ecosistemul financiar al României, pe măsură ce numărul lor continuă să crească, depășind 202.000 în prima jumătate a anului”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

„Recordurile stabilite în această emisiune subliniază încrederea sporită a investitorilor de retail în titlurile de stat și consolidarea continuă a pieței de capital. Din 2020, investitorii de retail au tranzacționat titluri de stat Fidelis de peste 3,2 miliarde lei pe piața secundară, reprezentând aproximativ 10% din suma totală strânsă de Ministerul Finanțelor în precedentele 18 emisiuni — un semn clar al activității și lichidității în creștere în acest sector. De asemenea, felicităm partenerii Ministerului în succesul programului Fidelis, consorțiul de intermediari și Rock FM, a căror colaborare a făcut posibile aceste rezultate. Sprijinul lor continuă să joace un rol crucial în transformarea titlurilor de stat Fidelis într-un vehicul de investiții accesibil și atractiv pentru români, contribuind în cele din urmă la stabilitatea și creșterea economiei naționale”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 10 participanți eligibili.

„O nouă emisiune din cadrul programului Fidelis aduce un nou record, atât în valoarea subscrierilor, cât și a numărului de investitori. Într-o piață care a văzut succesul mai multor emisiuni de titluri de stat și corporative și înaintea unei perioade volatile așteptate din punct de vedere macroeconomic și politic, unde decizii importante în ceea ce privește viitorul economiei locale și globale se vor concretiza, observăm tendința investitorilor de a beneficia de un nivel atractiv al dobânzilor pe obligațiuni cu risc redus dedicate populației. De asemenea, scadența mai multor ediții anterioare a susținut nivelul disponibilului pentru investire și a împins sumele atrase peste nivelul record stabilit la ediția anterioară”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

„Programul Fidelis rămâne un pilon de încredere pentru investitorii de retail din România. Participarea constantă și interesul sporit arată că românii înțeleg beneficiile acestui instrument financiar, care continuă să ofere randamente atractive într-un context economic volatil. Fidelis nu este doar un program de succes, ci și o dovadă a maturizării pieței locale de capital”, a declarat Nicoleta Ruxănescu, Director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

„Titlurile de stat Fidelis au devenit un instrument indispensabil pentru optimizarea managementului de portofoliu pentru investitorii de retail, mai ales în ceea ce privește persoanele fizice cu un grad mediu și ridicat de sofisticare din punctul de vedere al cunoștințelor în domeniul investițiilor personale. De asemenea, atractivitatea instrumentului financiar constă în faptul că, pentru o parte dintre subscriitori, titlurile Fidelis reprezintă primul contact cu piața de capital, aceste instrumente financiare reprezentând prima investiție a acestora în valori mobiliare listate la bursă. Ulterior, persoanele fizice care debutează ca investitori prin achiziția de titluri Fidelis pe piața primară pot deveni gradual investitori într-o gamă mai largă de instrumente cu grad de risc diferit, precum anumite categorii de acțiuni și obligațiuni corporative. Astfel, grație emisiunilor de titluri Fidelis se consolidează gradual și sustenabil segmentul de retail pe bursa de la București și de aceea programul Fidelis este unul de importanță majoră pe termen lung pentru bursa din București”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Société Générale.

„Emisiunile Fidelis sunt un exemplu de exercițiu colaborativ, prin care Ministerul Finanțelor, BVB și băncile din consorțiu promovează educația investițională și implicarea activă în economia României. Fiecare titlu de stat emis reprezintă mai mult decât un instrument de economisire, fiind o investiție în viitorul nostru comun și în proiectele care asigură dezvoltarea durabilă a țării. De altfel, prin fiecare listare, ne bucurăm să atragem un număr și mai mare de investitori, care arată mai mult interes pe zona de plasare a economiilor, dar și încredere în economie. Dar și încredere în rolul nostru, al oamenilor din BCR, de a ajuta fiecare român să facă alegeri financiare inteligente pentru prezent și viitor”, a declarat Andrei Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 2 – 11 octombrie, românii au plasat un număr record de ordine de subscriere, 26.396, atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.

Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:

  • Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
  • Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare. În acest caz, deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizați să tranzacționeze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [Căutare] de pe pagina principală:

  • R2510B – pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei și cu maturitate de 1 an
  • R2510A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an
  • R2910A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 5 ani
  • R2510AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an
  • R2910AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.
Array

Articole pe aceeași temă: