BizRemote by certSIGN Finanțe

80 miliarde de euro pentru România, după un summit UE istoric

21 iul. 2020 2 min

80 miliarde de euro pentru România, după un summit UE istoric

Reading Time: 2 minute

După aproape cinci zile de dezbateri aprinse, liderii UE au anunțat un acord asupra pachetului de relansare economică europeană post-coronavirus în valoare de 1.850 de miliarde de euro, alcătuit dintr-un instrument de recuperare de 750 de miliarde de euro (Next Generation EU) și un buget pe termen lung de 1.100 de miliarde de euro (pentru perioada 2021-2027).

România a obținut o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, bani care pot fi folosiți pentru relansarea economică.

Este cel mai lung summit UE din istorie, dar și cel mai important, având în vedere pachetul financiar de răspuns la pandemie. Pachetul de relansare de 750 miliarde euro  este compus din 390 miliarde euro sub formă de granturi și 360 miliarde euro împrumuturi.

„Deal!” a fost mesajul transmis pe Twitter de Charles Michel, Preşedintele Consiliului European, la ora 6.31, în această dimineață.

summit ue 21 iulie 2020

”Acest acord trimite un semnal concret că Europa este o forţă pentru acţiune”, a spus Michel în conferinţa de presă de azi dimineață.

”Este vorba despre mult mai mult decât bani. Este despre muncitori şi familii, despre locurile lor de muncă, despre sănătatea şi bunăstarea lor. Cred că acest acord va fi văzut ca un moment esenţial în călătoria Europei, dar de asemenea că ne va lansa în viitor”, a adăugat el.

”Avem un acord. Şi un acord bun! Cu un buget de 1.074 miliarde euro pentru 2021-2027 şi un plan de relansare de 750 miliarde de euro, Uniunea Europeană nu decisese până acum să investească într-o manieră atât de ambiţioasă în viitor”, a explicat şefa guvernului belgian Sophie Wilmes.

La finalul unei dispute între ţările „frugale”  – Olanda, Austria, Danemarca, Suedia şi cuplul franco-german, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis la capătul unui summit extraordinar început vineri dimineaţă, la Bruxelles.

Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27. Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie puternică din partea grupului ţărilor “frugale”, susţinute de Finlanda.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: