Stiri

8 martie – Ziua internațională a femeii

8 mart. 2021 3 min

8 martie – Ziua internațională a femeii

Reading Time: 3 minute

În 2021 mai milt ca niciodată, Ziua internațională a femeii este mai importantă. Femeile din întreaga lume au fost cele mai expuse în ultimul an la tot ce a însemnat pandemia de Covid-19.

Femeile au reușit în ultimul an să atenueze impactul pandemiei de Coronavirus, dar mai ales acum sunt implicate și în campania de vaccinare a întregii planete. Prin mâinile femeilor din întreaga lume va trece serul ce va imuniza populația, împotriva unei boli pe care nu am dorit-o, dar care a reușit să ne dea toate viețile peste cap.
De aceasta Ziua internațională a femeii este cu atât mai importantă în acest an, iar toți trebuie să aducă un omagiu femeilor de lângă noi.

Ziua internațională a femeii. Tema anului 2021

Tema Zilei internaţionale a femeii din acest an – „Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world” – sărbătoreşte eforturile uriaşe ale femeilor şi fetelor din întreaga lume în conturarea unui viitor mai sigur şi privind recuperarea în urma pandemiei COVID-19.

De asemenea, tema zilei în 2021 este aliniată cu tema prioritară a celei de-a 65-a sesiuni a Comisiei pentru Statutul Femeilor (Commission on the Status of Women) – „Women in public life, equal participation in decision making” – şi cu campania „Generation Equality”, care cere dreptul femeilor la luarea deciziilor în toate domeniile vieţii, plata egală, împărţirea egală a sarcinilor neplătite şi a muncii casnice, sfârşitul tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor şi serviciile de îngrijire a sănătăţii care să răspundă nevoilor lor.

8 martie – Ziua internațională a femeii

Sărbătorirea acestei zile este un moment pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate, de a solicita schimbări şi de a celebra actele de curaj şi determinare ale femeilor obişnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor.

Tema zilei în 2020, „I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights”, a fost, de asemenea, aliniată la campanie ONU „Generation Equality”, care marca 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Beijing şi a Platformei de acţiune, cea mai progresistă foaie de parcurs pentru emanciparea femeilor şi fetelor de pretutindeni.

Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.

Prima zi internațională a femeii a fost marcată pe 28 februarie

Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

În 1975, ziua internațională a femeii a devenit sărbătoare ONU

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: