70% dintre angajații care vor să își schimbe locul de muncă vor venituri cu cel puțin 20% mai mari
Reading Time: 2 minuteO analiză făcută de o agenție locală de recrutare a forței de muncă arată că angajații din România preferă să-și caute alt loc de muncă decât să ceară angajatorului un salariu mai mare. În timp ce 42% dintre angajați spun că sunt necesare creșteri salariale pentru a aborda fluctuația personalului, doar 18% dintre angajatori consider acest aspect ca fiind important.
Totodată, 43% dintre salariați declară că sunt dispuși să renunțe la locul de muncă actual în următoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de EY pe un eșantion de 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajați din 22 de țări și 26 de sectoare industriale.
În practică, recrutorii constată că aproximativ 70% dintre angajați ar fi dispuși să semneze un nou contract pentru venituri cu cel puțin 20% mai mari.
Angajații care vor să își schimbe locul de muncă
„Aproximativ 70% dintre candidații cu care intrăm în contact își doresc salarii cu cel puțin 20% mai mari de la următorul loc de muncă. Însă mulți ezită să ceară argumentat salarii mai mari și preferă să plece direct din actuala poziție.
Este o situație cumva paradoxală, pentru că mulți candidați spun că motivul pentru care renunță la un loc de muncă este lipsa majorării salariului, dar ei nici măcar nu cer o mărire. Dar, fie că este vorba de replacement sau de poziții noi, în contabilitate și HR se observă cea mai mare cerere. Acestea sunt domeniile în care am recrutat cel mai mult în acest an”, declară Cristina Profeanu, Consultant Resurse Umane, Trainer și Coach autorizat în domeniul resurselor umane.
„În general, din experiențele noastre cu persoanele pe care le recrutăm, observăm un tipar în privința modului în care angajații cer salarii mai mari: îi spun angajatorului că vor o creștere de salariu, acesta le promite această majorare fără însă a menționa un termen concret. În foarte multe cazuri, această majorare a salariului nu are loc, iar angajatul demisionează.
Recomandarea mea este ca atunci când solicită un salariu mai mare, angajatul ar trebui să își monitorizeze mai atent contribuția directă în realizările firmei, astfel încât să aibă argumente concrete pe care să le prezinte angajatorilor”, adaugă Cristina Profeanu.
Dacă în 2019 în România erau angajate 4,2 milioane de persoane (similar cu 2018), în 2020 numărul acestora s-a redus la 4,1 milioane de persoane, iar în 2021 a ajuns la aproximativ 3,8 milioane persoane, conform datelor centralizate de termene.ro.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz