Un card de credit poate oferi foarte multe beneficii, dar condiția este să știi cum să îl folosești astfel încât să nu ajungi să plătești băncii dobânzi și comisioane și mult mai mulți bani decât ai împrumutat.
Oricine se poate simți luat de val și poate cheltui la un moment dat mai mulți bani decât are folosind cardul de credit. Pentru că este o linie credit de tip revolving (adică sumele rambursate din creditul acordat pot fi reutilizate), sumele de pe card sunt oricând la dispoziția consumatorului, iar la cardurile de credit pot fi atașate diferite beneficii și promoții suplimentare (bonus la cumpărături, cash back, puncte de loialitate, rate fără dobândă etc).
“Comisionul pentru plăți direct la comerciant este zero. Dobânda este zero în perioada de grație (între 45 și 60 zile, în funcție de bancă), iar la cardurile de credit cu plata în rate fără dobândă nu se percepe dobândă întreaga perioadă. Nu se penalizează nefolosirea acestuia, însă cardul poate avea și alte comisioane, care nu sunt legate de tranzacții cu cardul – de exemplu: comisioane de emitere card, administrare lunară sau anuală, închidere card etc.”, spune Irina Chițu, analist financiar. Ea avertizează că, dacă nu este folosit inteligent, cardul de credit poate deveni o adevarată povară.
Carduri pe val
Românii sunt tot mai interesați de folosirea cardurilor, iar acest lucru se vede și în statistici. Valoarea și numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile de credit s-au dublat în ultimii patru ani, potrivit analizei datelor statistice publicate de Banca Națională a României la finele anului 2019.
Numărul tranzacțiilor de plată cu cardurile de credit a ajuns la peste 22 milioane în decembrie 2019, față de 11 milioane cât era în decembrie 2015, pe fondul utilizării din ce în ce mai dese a acestor instrumente de plată. Valoarea tranzacțiilor cu cardurile de credit s-a dublat, ajungând la peste 4 miliarde lei în decembrie 2019. Peste 27% din numărul tranzacțiilor cu carduri de credit de anul trecut au fost înregistrate în ultimul trimestru, fiind stabilit un record față de trimestrele precedente, datorat în special cumpărăturilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
În România a fost depășit pragul de 3 milioane de carduri de credit utilizate, iar în ultimii patru ani creșterea numărului de carduri de credit a fost de 547.849, potrivit statisticilor BNR la finele lunii decembrie 2019. Astfel, la sfârșitul anului trecut, din cele peste 18 milioane de carduri aflate în circulație emise de băncile din România, ponderea cardurilor de credit era de 16,5% (peste 3 milioane de carduri), ceea ce indică un potențial mare pentru utilizarea informată a acestor instrumente de plată. România are mai puțin de un card bancar / cap de locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, situație valabilă și în cazul cardurilor de credit, unde ponderea este de 0,15 carduri/ cap de locuitor.
Majoritatea cardurilor de credit din România au ca avantaj principal faptul că îi permit utilizatorului să facă achiziții în rate fără dobândă de la comercianți. Utilizatorul are posibilitatea de a returna flexibil sumele utilizate în rate lunare, cu acoperirea sumei minime de plată. Dobânda se plătește în cazul în care nu se achită integral sumele datorate până la data scadentă lunară, precum și pentru toate sumele retrase de la bancomat. În plus, băncile au încheiat parteneriate cu furnizorii de bunuri şi servicii prin care le oferă utilizatorilor reduceri la plata cu cardul de credit. Emiterea cardului de credit nu este condiționată de virarea salariului într-un cont deschis la acea bancă și nu depinde de acceptul angajatorului.
Iată 7 sfaturi pentru a evita capcanele cardului de credit:
Doar una din șase (16%) dintre cele mai mari companii din lume este, în prezent, pe drumul corect pentru a…
Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…
Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…
O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…
După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…
Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…