Creativitate Companii Stiri

7 din 10 români regretă că nu și-au urmat pasiunile artistice din adolescență

16 sept. 2019 3 min

7 din 10 români regretă că nu și-au urmat pasiunile artistice din adolescență

Reading Time: 3 minute

Românii iubesc arta, dar de la distanță, astfel că 75% dintre români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie. Deși consideră că ar fi putut să-și transforme pasiunile într-o meserie, motivul care i-a determinat să renunțe a fost unul de natură financiară, se arată într-un studiu național comandat de Provident și Școala de Valori.

Infografic stART Medium

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.486 de respondenți și reproduce, din punct de vedere al principalelor caracteristici, structura socio-deomografică a populației utilizatorilor de internet din România.

În susținerea tinerilor talentați, Școala de Valori dă startul înscrierilor la cea de-a cincea ediție a Burselor stART, un program dezvoltat în parteneriat cu Provident, cu sprijinul Ministerul Educaţiei Naţionale. Programul va oferi în premieră burse pentru tinerii pasionați de “artele viitorului”, adică vlogging, scriere creativă și fotografie.

“Artele viitorului” reprezintă o categorie nouă în cadrul Burselor stART, alături de pictură, desen și muzică.

Lipsa banilor, motiv de abandon

Muzica în proporție de 28%, sportul, cu 27%, dansul, cu 22%, fotografia, cu 21% și pictura, în proporție de 20% se află în topul pasiunilor pe care românii regretă că nu le-au cultivat în adolescență. Principalele motive care i-au făcut să renunțe au fost: lipsa sprijinului financiar pentru pregătire (34,26%) și lipsa sprijinului părinților sau a prietenilor (19,6%). În plus, 19,41% dintre respondenți spun că au fost descurajați și de faptul că nu au avut suficientă încredere în sine și nici oportunitatea de a găsi un profesor îndrumător capabil sau să urmeze cursurile unei școli de artă.

“Arta ne înconjoară, în toate formele ei, iar noua generație vede lumea digitală ca pe o rampă de lansare, ca pe un portal care îi poate duce oriunde. De aceea, am extins programul de susținere a tinerilor talentați cu o nouă categorie: artele viitorului. Ne dorim să le oferim sprijin şi acelor copii care vor să își dezvolte aptitudinea de a crea conținut artistic digital, fie prin vloguri, fotografii sau scriere creativă”, a declarat Florin Bâlcan, director general, Provident.

A fi artist echivalează cu lipsurile financiare

Majoritatea românilor sunt de părere că este dificil să ajungi artist, principalul motiv invocat fiind banii, astfel ar fi nevoie de un loc de muncă suplimentar pentru a se întreține. Aproape jumătate dintre respondenți, 43% dintre aceștia, provin din familii în care li s-a spus că meseria de artist nu este una de viitor. Cu toate acestea, participanții la studiu sunt de părere că, pentru a deveni artist, ai nevoie, în special, de: noroc (25%), talent (20%) și suport financiar (16%).

“Acest studiu ne mai arată că 3 din 10 români cred că artiștii sunt mai degrabă oameni săraci. Este o preconcepție pe care încercăm să o schimbăm, deoarece realitatea este că interesul pentru opere artistice, sub orice formă, este în creștere. Prin proiectul bursele stART, pe care îl derulăm alături de partenerul nostru Provident și cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, ne dorim să le oferim tinerilor artiști susținerea și încrederea de care au nevoie la început de drum, pentru a-și transforma pasiunea într-o carieră”, a spus Dragoș Belduganu, Social Engagement Manager, Scoala de Valori.

Bursele stART, primul pas spre o carieră artistică

Valoarea unei burse oferite de stART se ridică până la 6.000 de lei și poate fi accesată  de elevii de liceu care frecventează orice instituție de învățământ din România. Bursele vor fi acordate de-a lungul unui an, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2020 iar dosarele pot fi depuse până pe 10 noiembrie 2019. Candidații trebuie să-şi evidențieze,  cu ajutorul unui portofoliu, talentul la desen, pictură, muzică, v-logging, scriere creativă sau fotografie.

Primele patru ediții ale Burselor au venit în întâmpinarea nevoilor a aproape 160 de tineri artiști. Cele 200 de burse, în valoare de 140.000 euro, au fost investite în materialele, instrumentele și echipamentele de care adolescenții aveau nevoie. Totodată, aceștia au beneficiat de un program de mentorat și au fost susținuți pentru a participa la concursuri naționale, la expoziții, concerte sau workshop-uri.

Mai multe detalii despre proiectul de burse sunt disponibile pe pagina dedicată proiectului, aici.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: