53% dintre copii nu sunt conștienți că există pericole online
Reading Time: 2 minuteLipsa informării părinților despre pericolele online care pot traumatiza copiii, inexistența unei comunicări deschise și sincere cu aceștia despre prietenii, preocupările și pasiunile lor, accesul neîngrădit la tehnologie și internet, au făcut din copii cetățeni digitali care suferă din cauza abuzurilor online și care rar vorbesc despre traumele prin care trec. Minorii care sunt online și au conturi de socializare pe diverse platforme gratuite ar trebui să fie conștienți atât de oportunități, căci tehnologia și internetul au un rol esențial în societatea actuală, dar și de capcane.
Rezultatele sondajului realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania ne arată că 53% dintre copii nu sunt conștienți că există pericole online, iar dintre cei care spun că au fost agresați, 42% afirmă au ales să discute cu prietenii, colegii sau cu alte persoane, ascunzând părinților prin ce au trecut. Ceea ce este și mai grav, 19% dintre copiii care au fost agresați pe internet spun că nu au discutat niciodată cu nimeni despre ceea ce au pățit.
Safe Kids Premium
Pentru a limita cât mai mult expunerea celor mici la abuzurile online, Telekom Romania oferă tuturor clienților de servicii mobile, existenți sau noi, de cartele preplătite sau abonamente, trei luni acces gratuit în aplicația Kaspersky Safe Kids Premium.
Oferta se poate activa până în data de 18 octombrie 2020, printr-un SMS la numărul 1333 cu textul COPIL. La expirarea celor trei luni, clienții vor plăti doar 1 euro (5 lei)/lună, TVA inclus, sau 1 euro credit în cazul serviciilor preplătite.
Aplicația este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare Android, cât și iOS. Varianta premium a aplicației mobile include următoarele funcționalități:
- Monitorizarea apelurilor și a mesajelor;
- Localizarea telefonului copilului pe hartă (geolocalizare);
- Gestionarea timpului petrecut de copil pe internet;
- Filtrarea conținutului online, a site-urilor care pot fi accesate;
- Disponibilitate pe dispozitive multiple: calculator, laptop, telefon, tabletă;
- Alerte și notificări în timp real în momentul în care sunt detectate activități online suspecte sau acţiuni restricționate;
- Monitorizarea nivelului bateriei.
Telefonul Copilului
În același timp, Telekom Romania și Asociația Telefonul Copilului pun la dispoziția adolescenților instrumente gratuite prin care pot solicita sprijin sau consiliere atunci când sunt victime ale abuzurilor, indiferent de natura acestora, astfel:
- 116111.ro este o platformă educațională care reunește informații utile despre cum se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor, dar și modalitățile prin care victimele pot solicita consiliere specializată;
HappyGraff este prima aplicație mobilă prin care se oferă acces la servicii de consiliere copiilor și adolescenților, direct de pe telefonul mobil.
Aceasta funcţionează ca un jurnal în care adolescenţii îşi pot înregistra stările emoţionale ori de câte ori simt nevoia şi în care au acces la sfaturi utile despre cum să gestioneze diferite situaţii cu stări emoționale dificile. Aplicaţia mobilă poate fi accesată pe telefoane mobile cu sistem de operare Android și este disponibilă pentru descărare în GooglePlay în mod gratuit. Aplicația poate fi descărcată și din website-ul www.116111.ro.
- Numărul gratuit 116111 la care adolescenții pot suna pentru a-şi exprima temerile, pentru a vorbi despre aspectele care îi afectează în mod direct şi, cel mai important, pentru a primi ajutor în caz de urgență, număr disponibil de luni până vineri, între orele 08:00-20:00.
Asistenții sociali şi psihologii Asociației Telefonul Copilului răspund acestor apeluri și oferă servicii specializate de consiliere. În cei peste 17 ani de existență, telefonul a sunat de mai mult de 2.000.000 de ori.
Foto: © Karel Noppe | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz