Analize Stiri

5 tendințe pe piața abonamentelor medicale în 2024

29 ian. 2024 4 min

5 tendințe pe piața abonamentelor medicale în 2024

Reading Time: 4 minute

După un an 2023 marcat de ușoare dezechilibre pe piața muncii – cu angajatori mai moderați în recrutare, dar candidați mai dornici decât în alți ani să își schimbe locul de muncă – și 2024 se preconizează a fi unul dominat de fluctuații crescute și incertitudini. Conform unui sondaj realizat de o cunoscută platformă online de recrutare, peste jumătate din angajații din România plănuiesc o schimbare în carieră la începutul acestui an, în timp ce alți 27% rămân deschiși posibilității de a găsi alt job, deși nu au stabilit încă acțiuni concrete.

În acest context, companiile trebuie să evalueze permanent soluțiile pe care le au la îndemână atât pentru retenția angajaților valoroși, cât și pentru atragerea celor mai buni candidați. Beneficiile extrasalariale medicale, așa cum sunt abonamentele la clinici private, reprezintă unul dintre cele mai bune instrumente pe care le au la îndemână angajatorii. Ele se numără printre cele mai apreciate astfel de beneficii de către angajați și pot face diferența în procesele de recrutare.

De-a lungul timpului, ca răspuns la schimbările din piața muncii, abonamentele medicale (și modul în care companiile se raportează la ele) au suferit modificări, adaptându-se în permanență necesităților curente. Tendințele care se conturează în 2024 pe piața abonamentelor medicale răspund, astfel, nevoilor identificate, deja, de ceva vreme, dar care se manifestă cu atât mai acut în acest an: ale angajaților – de a primi mai multe beneficii medicale de la locul de muncă, respectiv ale angajatorilor – de a oferi mai mult candidaților și de a avea o abordare holistică asupra sănătății propriilor angajați.

Conform datelor REGINA MARIA, rețeaua de sănătate care gestionează, în prezent, peste 830.000 de abonamente medicale și peste 11.000 de companii din toate industriile, în 2024 se vor contura cinci mari tendințe pe segmentul abonamentelor medicale din România. Deși semnale există, deja, de câțiva ani pentru fiecare din ele, anul 2024 este cel în care se vor închega pe piața muncii.

Complexitate: Angajatorii aleg abonamente medicale premium

Manifestată la nivelul tuturor domeniilor de activitate, această tendință vizează extinderea pachetelor de abonamente medicale incluse în pachetele de salarizare. Astfel, dacă, în mod tradițional, companiile mizau pe pachete simple, de bază, astăzi din ce în ce mai multe iau în calcul oferirea unor abonamente premium, care includ nu doar servicii medicale, dar și ședințe de psihoterapie și de stomatologie. Aceste facilități răspund direct nevoilor individuale ale angajaților.

Trend-ul este resimțit, deja, în piață de mai mult timp și se va menține puternic și în 2024. Nu doar companiile mari optează pentru abonamente complexe pentru angajați, ci și  segmentul  IMM-urilor. Companiile mici aleg abonamente complexe pentru angajați: conform datelor REGINA MARIA, 85% dintre companiile mici și mijlocii din portofoliul propriu aleg pachete medicale complexe pentru angajați, iar 70% negociază chiar și pachete preferențiale pentru membrii de familie ai acestora.

Varietate: Abonamente medicale cu servicii stomatologice și de psihoterapie incluse

Conform specialiștilor REGINA MARIA, pe segmentul corporațiilor și al multinaționalelor se va menține, și în 2024, tendința abonamentelor medicale completate de servicii de stomatologie și servicii de psihoterapie. Acest trend reflectă o schimbare importantă la nivelul companiilor: angajatorii au înțeles că trebuie să aibă o privire holistică asupra sănătății și stării de bine a angajaților lor.

Digitalizare: Programări prin aplicație, consultații virtuale și instrumentele care îți arată sumele economisite prin abonament

O altă tendință pe segmentul abonamentelor medicale manifestată la nivelul corporațiilor este legată de interesul crescut pentru digitalizare și accesul cât mai simplu la servicii medicale. Conform specialiștilor REGINA MARIA, angajații din multinaționale apreciază în mod deosebit soluțiile digitale care le oferă posibilitatea nu doar să gestioneze online programările la medic și să aibă acces la rezultatele propriilor analize, ci care chiar le permit ca vizita la medic să aibă loc virtual. Abonații pot vizualiza în aplicație, transparent, chiar și economiile pe care le-au făcut, folosind abonamentul medical, cu fiecare vizită la medic.

Trend-ul este evidențiat și de rezultatele înregistrate de rețeaua de sănătate în ceea ce privește soluțiile digitale dezvoltate. În momentul de față, aplicația medicală REGINA MARIA este pe primul loc în  App Store și pe locul al doilea în Play Store la secțiunea sănătate, cu aproape 1,4 milioane de conturi de pacienți. Mai mult decât atât, Clinica Virtuală, soluția de telemedicină dezvoltată de rețeaua de sănătate, a înregistrat un record în medicina digitală: 1,3 milioane de programări de la lansare.

On-site: Serviciile medicale vin la locul de muncă

A patra tendință care se va manifesta puternic în 2024 vizează, de această dată, angajații din zona de producție. Din ce în ce mai multe firme vor opta, și în acest an, să deschidă, alături de REGINA MARIA, cabinete medicale on-site, la sediul companiilor, care vor asigura accesul angajaților la medic chiar la locul de muncă. Rețeaua de sănătate are, în momentul de față, peste 80 de cabinete și mini-policlinici on-site deschise la sediul celor mai mari angajatori din România, unele dintre ele cu asistență medicală disponibilă permanent, 24/7. Doar în 2023 s-au deschis aproape 10 astfel de locații în România.

Prevenție: Programele de screening salvează vieți

Abonamentele medicale sunt, prin natura lor, parte esențială din prevenția în sănătate, însă companiile merg mai departe și introduc, ca extra beneficiu, programele de screening – deschise, de obicei, întregii forțe de muncă, independent de abonamentele medicale incluse în pachetele salariale. REGINA MARIA desfășoară, deja, astfel de programe de mai bine de șase ani alături de companiile partenere din piață, iar specialiștii rețelei de sănătate anticipează că aceste programe vor continua într-un ritm susținut în 2024. Trend-ul reflectă o schimbare profundă la nivelul mentalității angajatorilor, care manifestă un interes crescut pentru starea de bine a propriilor angajați.

Array

Articole pe aceeași temă: