5 strategii pentru a avansa în carieră
Reading Time: 3 minuteZilele trecute stăteam de vorbă, în pauză, cu unul dintre tinerii manageri veniți la o conferință. La un moment dat și-a luat inima în dinți și m-a întrebat ce sfat îi pot da într-o anumită problemă (foarte spinoasă) cu care se confrunta în compania în care lucra.
De Bogdan Comănescu, fondator Accelera Business Strategy
Nu sunt genul de consultant care dă sfaturi pe stradă sau pe Facebook, dar tânărul parea foarte bine informat și abordase subiectul foarte inteligent așa că mi-am încălcat regula. Ne-am așezat la o masă liniștită, am analizat bine situația și l-am ajutat să găsească o soluție satisfăcătoare (am spus ”satisfăcătoare” pentru că problemele cu care se confrunta erau generate de Top Managementul companiei, deci nu era în puterea lui să le rezolve). La final, fiindcă am fost foarte plăcut impresionat de cunoștințele lui profesionale, mi s-a părut corect să îl întreb dacă a analizat și opțiunea de a-și găsi o altă companie în care ar putea să își valorifice mult mai bine talentul și abilitățile. Mi-a răspuns, cu un zâmbet trist: ”Credeți-mă, Domnule Comănescu, că mă gândesc la asta foarte des, dar am un Plan de Carieră de care trebuie să mă țin și pentru încă cel puțin doi ani trebuie să stau aici și să învăț anumite lucruri. Pe urmă …”
De ce am ținut să vă povestesc cele de mai sus? Pentru că doar unul dintr-o mie de tineri are un ”Plan de Carieră”. Repet: unul dintr-o mie! Ceilalți 999 de tineri au doar „speranțe de avansare în carieră” sau nici măcar atât. Își petrec viața profesională pe principiul „Eu muncesc din greu și poate mă va observa și pe mine cineva și mă va avansa într-o zi” apoi sunt foarte dezamăgiți când colegi mai slab profesional sau mai leneși ca ei ajung în funcții de conducere pe care ei sperau (în sinea lor) să le ocupe.
Dragii mei, „Speranța” și „Munca din Greu” nu sunt strategii de avansare în carieră. Sunt lucruri foarte bune, foarte necesare, dar nu duc la avansarea în carieră. Pentru a avansa în carieră aveți nevoie de 5 lucruri esențiale:
- „SĂ ȘTIU CE VREAU de la viața mea profesională!” Asta înseamnă să vă răspundeți foarte clar și detaliat la întrebarea: ”Unde voi fi peste 10 ani?”, unde lucrez (eventual chiar numele companiei) și ce funcție am?
- „CE TREBUIE SĂ ȘTIU ca să ajung acolo?” Asta înseamnă să vă faceți o listă cu toate cunoștințele și abilitățile de care aveți nevoie: leadership, management, project management, negociere, networking, etc. dar și cunoștințele specifice domeniului cum ar fi, să zicem, tehnici de transport și depozitare a mărfii, legislație în domeniu, etc.
- „CUM ACUMULEZ aceste cunoștințe?” Asta înseamnă să vă faceți un plan care să răspundă la întrebarea ”Unde și cât trebuie să lucrez pentru a acumula experiența și cunoștințele practice necesare?”. Spre exemplu: „Voi lucra trei ani în compania„ X” ca director zonal de vânzări, ca să înțeleg foarte bine problemele pieței. Apoi, voi lucra doi ani ca Șef al departamentului de achiziții pentru a înțelege foarte bine furnizorii din acest domeniu …”
- „PE CINE CUNOSC în aceste domenii?” Asta înseamnă să îți faci o listă de persoane cu influență mare în domeniul în care vrei să avansezi și să îți construiești o relație cât mai bună cu ele. Această strategie este cu atât mai importantă cu cât piața românească este o piață foarte mică și, la nivel înalt, toată lumea cunoaște pe toată lumea. Pur și simplu, îți faci o listă cu persoanele vizate (ex. directorul general de la Revista X fiindcă este leader de opinie în domeniu, directorul de HR de la compania Y fiindcă …). Urmează și un curs de networking! S-ar putea să fie cea mai eficientă investiție în cariera ta!
- „CINE MĂ AJUTĂ să avansez în carieră?”. În ciuda obiceiurilor locale, asta nu înseamnă să ai „o pilă” ci să îți găsești un coach personal care să te consilieze și să te ajute să îți păstrezi direcția stabilită. Fie îți găsești un coach care are o vastă experiență în domeniul vizat de tine, fie îți găsești un consultant din domeniul Head Hunting-ului care să îți găsească cele mai bune oportunități.
Evident că mai sunt și alte lucruri care trebuie făcute și pe care le vei descoperi pe parcurs. Dar, până atunci, ține minte: doar Speranța că vei fi avanasat într-o zi NU este o strategie eficientă pentru cariera ta!
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz