O mică perspectivă istorică: Imperiul Britanic a fost cea mai mare și mai complexă formă de organizare din istorie, acoperind aproximativ un sfert din suprafața planetei, având o imensă diversitate socială, economică, religioasă și culturală. Nu voi merge în dinamica funcționării unei astfel de administrații întrucât ne-am apropia periculos de elementele ce stau la baza imperialismului, ci aș vrea să remarc faptul că în interiorul Imperiului a devenit un obicei ca liderii să călătorească în diferitele colonii și teritorii. Iar prin lideri, mă refer la funcționari publici, ofițeri de armată, aristocrați și membrii ai Familiei Regale, profesori, oameni de știință, preoți, artiști și lista poate continua.
de Filip Nemțeanu, Talent Partner @Amrop Romania
Poate pentru prima oara în istorie a devenit normal ca acești lideri din domeniile lor de activitate, să petreacă timp în alte geografii pentru a se dezvolta, a învăța sau pur și simplu pentru a fi promovați în funcții. Deși oamenii au călătorit pentru muncă și educație încă din antichitate, acum se pare că acest lucru devine oarecum obligatoriu pentru elite. Și bineînțeles că această activitate nu s-a limitat doar la nivelul Imperiului Britanic, ci și în marea majoritate a statelor Europene. Churchill a petrecut 5 ani în Sudan, India și Africa de Sud; Kipling și-a construit “Cartea Junglei” pe baza folclorului pe care l-a strâns în cei 10 ani petrecuți în India; Gaugin a petrecut 10 ani în Polinezia Franceză unde și-a conceput o bună parte din operă. Iar lista poate continua.
Revenim în prezent, însă fără a lua în considerare ultimele șase luni. Ne aflăm în mijlocul revoluției digitale și ritmul de adopție a inovației și schimbării erau fără precedent. Globalizarea părea a fi un termen de secol 20, iar implicațiile acesteia sunt deja mai “bătrâne” decât majoritatea dintre noi. În același timp, forța de muncă este mai mobilă ca niciodată. Aproximativ 4% din cetățenii Uniunii Europene locuiesc și muncesc în altă țară, iar la nivel global situația este asemănătoare (3.2% într-un studiu ONU).
Ce se va întâmpla cu carierele internaționale după criza Covid-19? Un răspuns simplu ar fi ca cel mai probabil majoritatea trendurilor cu privire la migrația forței de muncă vor rămâne pe aceeași pantă ascendentă. Da, există factori politici care creează un impact negativ și da, probabil multi expați vor dori să se întoarcă acasă pentru a fi mai aproape de familiile lor după câteva luni (sau poate chiar ani!) de panică legată de siguranța acestora. Dar în același timp, termenul devenit buzzword de “Future of work”, se va transforma în realitate și asta va avea multe în comun cu mobilitatea oamenilor și cu internaționalizarea abilităților și aptitudinilor oamenilor. Oamenii vor continua să caute o experiență și expunere internațională – care vor deveni oportunități de creștere și învățare cu un impact la nivelul întregii cariere, similar cu exemplul dat despre Imperiul Britanic mai sus.
De ce ar trebui astfel să cauți o experiență de lucru internațională în următoarea perioadă? Iată câteva motive:
Există multe motive pentru care oamenii nu sunt mobili și nu vor dori să meargă înspre un job în afara țării, iar de cele mai multe ori acestea sunt legate de familie.
Dar pentru binele carierei tale, data viitoare când vei vedea un rol într-o altă țară postat pe intranet-ul companiei tale sau dacă vei fi abordat de către un recrutor – gândește-te bine! Pentru că joburile internaționale care nu vor mai necesita relocare (ci doar munca de acasă) vor fi din ce în ce mai multe și vor accelera (posibil exponențial) panta pe care am descris-o mai sus și inclusiv rolurile de leadership vor fi influențate. Dar acesta este un subiect pentru o altă discuție.
Leadershipul înseamnă să crezi în oameni, să le permiți să greșească și să învețe ceva din asta. Managerii buni mențin…
Campari lansează "We are Cinema", o campanie care recunoaște poveștile fiecăruia dintre noi ca sursă de inspirație pentru unele dintre…
MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…
„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…
Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…