Finanțe

Patru tendinte in digital banking

17 nov. 2015 2 min

Patru tendinte in digital banking

Reading Time: 2 minute

Conectivitatea, automatizarea, Big Data si inovatia – sunt directiile prin care digital bankingul va influenta modul cum se creaza valoare in sistemul bancar, considera Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank Romania si presedinte al Consiliul Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

“Conectivitatea este prima directie pe care digital banking-ul o creaza in activitatea bancara. Conectivitatea nu numai intre banca si clienti, ci intre banca si toti ceilalti participanti – furnizori, angajati sau in interiorul bancii. Aceasta componenta de social (media) banking are influenta in modul in care bancile vor interactiona cu clientul. Este o noua forma de banking”, a declarat Sergiu Oprescu la seminarul EU-COFILE, organizat de BNR, ARB si Alpha Bank.

A doua directie prin care digitalizarea influenteaza activitatea bancara este automatizarea. “Este ceea ce vedem in momentul de fata ca se intampla prin aparitia unor noi mecanisme de digitalizare a anumitor activitati bancare. Scad astfel costurile cu anumite activitati bancare, iar automatizarea va continua nu numai prin inovatia din sistemul bancar, ci la presiunea industriilor adiacente care concureaza cu sistemul bancar pe diverse segmente”, a explicat Oprescu.

O a treia tendinta care va schimba viitorul bankingului este folosirea Big Data. Modul in care sunt analizate datele digitale ofera oportunitati de crestere si in viitorul apropiat va face diferenta pe o piata competitiva. “Big Data si maniera in care vom face analiza de risc asupra clientului va influenta modul in care se va face banking in viitorul imediat. Pe baza datelor pe care le avem despre clienti putem sa administram mai bine riscul si putem face o segmentare a clientilor”, a spus Oprescu.

Inovatia este o alta tendinta care schimba bankingul. Inovatia atat in sistemul bancar cat si in afara sistemului si chiar si in afara reglementarilor, spune Oprescu. “Ma refer nu doar la modalitatea in care sistemul bancar va inova, ci la inovatia in spatiul financiar bancar sub cupola sistemului reglementat sau in afara acestuia. Peer to peer lending, crowdsourcing-ul, crowdfunding-ul, crowdinvesting-ul – toate aceste mecanisme au loc in afara reglementarilor si preiau o parte din piata de intermediere financiara care traditional era reglementata la nivelul sistemului financiar bancar”, a explicat reprezentantul ARB.

Desi acum pot fi considerate nesemnificative, aceste inovatii in domeniul intermedierii financiare continua sa se dezvolte, iar Oprescu si-a aratat speranta ca reglementarea acestora nu se va face abia dupa o criza.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: