Management

4 avantaje ale discuțiilor informale de la birou

8 dec. 2020 3 min

4 avantaje ale discuțiilor informale de la birou

Reading Time: 3 minute

De cele mai multe ori oamenii petrec mai mult timp la birou decât cu familia. Acest lucru favorizează dezvoltarea unei relații puternice cu ceilalți angajați, care poate să conducă la prietenii în afara locului de muncă. Cât de mult contează acest aspect pentru retenția și motivarea oamenilor pe termen lung precum și cum poți folosi discuțiile informale de la birou pentru a crește productivitatea oamenilor, în textul de mai jos.

de Delia Dragomir

Categoriile de vârstă pot varia într-o organizație, însă toate tipurile de interacțiuni sunt benefice. Poate fi vorba de o persoană mai experimentată care împărtășește din cunoștințe, sau de o persoană mai tânără, care vine cu un aer fresh, plin de viață și cu update-uri zilnice în domeniul în care activează. Cum putem să realizăm această coeziune dintre generații? Iată 4 modalități prin care oamenii pot împărtăși din experiențele și cunoștințele lor la birou și avantajele pe care acest tip de comportament îl are pentru întreaga echipă.

  1. Poartă discuții pe alte subiecte în afară de job în prima parte a dimineții

Pentru un start corespunzător al zilei, poți să porți mici discuții pe baza unor evenimente trecute sau diverse experiențe personale, care au adus un aport semnificativ vieții tale. În felul acesta, cunoștințele tale pot ajuta în cazul unei viitoare experiențe a persoanei cu care ai discutat. Aceste mici discuții dintre colegi îi pot apropia la locul de muncă, devenind chiar prieteni. Un studiu, Personnel Psychology, publicat de un grup de profesori de la Universitatea Rutgers din SUA, a demonstrat că a avea prieteni la locul de muncă ajută la creșterea performanței oamenilor.

  1. Descoperă colegii cu rezultate excelente

O altă modalitate prin care poți împărtăși din cunoștințele tale, fie că faci parte din categoria celor tineri și neexperimentați, fie că faci parte din categoria celor experimentați, este de a descoperi în organizație acel angajat care își desfășoară activitatea în liniște. De regulă, acești colegi de muncă au o productivitate uriașă, dar fără să atragă atenția celorlalți.

Identificarea acestor oameni și recunoașterea lor publică pot dezvălui cunoștințele pe care le au și după care își ghidează întreaga activitate. Ei pot oferi sfaturi legate de productivitate ajutând la dezvoltarea viziunii celorlalți. De asemenea, prin împărtășirea sfaturilor, acel angajat poate avea parte de o satisfacție proprie, tocmai pentru că s-a implicat în dezvoltarea celorlalți. Un raport din 2016 pentru Managementul Resurselor Umane, privind satisfacția și motivația angajaților, arată că relațiile cu colegii de muncă sunt considerate drept principalul factor de implicare a oamenilor, 77% din aceștia considerându-l o prioritate.

  1. Înființează un program de mentoring comun

Construirea legăturilor dintre angajați este cea mai eficientă atunci când compania oferă sprijin în dezvoltarea oamenilor, prin însuși valorile și idealurile organizaționale. Această variantă poate fi chiar propunerea unei persoane, care simte nevoia să primească sfaturi, dar și să ofere și este deseori disponibilă în vederea întâmpinării celor noi în organizație. Relațiile dintre angajați sunt foarte importante pentru productivitatea companiei, dar și pentru dezvoltarea personală a angajaților. Raportul intitulat „State of the American Workplace” a demonstrat că formarea unor relații apropiate, de prietenie, între angajați crește starea de bine și face din angajat o persoană mai implicată.

  1. Interacționează cu oamenii din culturi diferite la locul de muncă

Dacă vorbim de organizații dezvoltate la nivel internațional, putem discuta fără probleme de angajați de peste hotare care fac parte din companie. Cum poți să împărtășești din cunoștințele tale cu aceștia? Ei bine, dezvoltă-ți abilitățile lingvistice pentru a elimina această barieră în comunicare. Știu că ți se pare greu să înveți ceva nou sau să acorzi timp învățatului, dar datorită evoluției tehnologiei, poți învăța orice, eficient, de oriunde ai fi.

În acest scop s-au inventat platformele de agile learning, care vin în ajutorul organizațiilor, oferind un program personalizat pentru angajați. Pe lângă faptul că pot învăța în ritmul lor și când au timp, managerii de HR au la dispoziție și instrumente de monitorizare a evoluției angajaților. Există în prezent și calculatorare de costuri prin intermediul cărora leaderii sau managerii pot vedea în timp real investiția pe care trebuie să o realizeze în funcție de obiectivele avute cu echipa, în vederea creșterii gradului de cunoaștere a unei limbi străine.

Împărtășirea cunoștințelor între angajați poate încuraja legăturile de lungă durată a unor prietenii la locul de muncă, dar și dezvoltarea profesională. În felul acesta, poate crește atât productivitatea individuală a angajaților, cât și productivitatea organizațională.

Delia Dragomir este Co-Fondator Eucom Business Language, companie de training de limbi străine în format B2B.

Foto:   © Katarzyna BialasiewiczDreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: