23 de echipe calificate la Innovation Labs 2019
Reading Time: 4 minuteAcceleratorul Innovation Labs anunță cele 23 de tinere echipe de startup tehnic calificate în programul de mentorat, în urma Hackathonului din București. Evenimentul a avut loc în weekend la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica din București, atrăgând 65 de echipe pasionate de tehnologie și animate de o idee îndrăzneață.
Hackathonul este o aventură de peste 30 de ore de efervescență creativă, efort intens, mentorat, deschidere spre idei și oameni noi, animată de o doză serioasă de imaginație și voie bună. La finalul acestei explorări în lumea posibilului, cele mai determinate echipe au fost selectate pentru a intra în etapa de dezvoltare a produsului organizată în următoarele 10 săptămâni de către Asociația Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD – Groupe Société Générale, Medicover, OMV Petrom precum și The Romanian-American Foundation, ca partener strategic.
În București, programul este susținut academic de către Universitatea Politehnica din București şi Universitatea din București. Hackathon–ul din București este etapa incipientă a acceleratorului Innovation Labs, care a ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție. La eveniment au participat 65 de echipe formate din peste 200 de tineri cu inițiative curajoase și imaginative, care și-au prezentat în prima zi a evenimentului ideile de produse tehnice aliniate cu cele șapte direcții ale programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities și Smart Mobility.
Hackathonul a debutat sâmbătă, 2 martie, printr-o prezentare inițială a fiecărei echipe. După o primă selecție, prin votul Juriului și al publicului, cele mai promițătoare 40 de echipe au intrat în experiența propriu-zisă de dezvoltare a Hackathonului. Pe parcursul după-amiezii, serii și nopții ce a urmat, tinerii au construit și au șlefuit un prototip cât mai persuasiv pentru produsul conceput de ei, sub îndrumarea mentorilor – antreprenori și profesioniști de top din industriile IT&C și business.
Duminică, 3 martie, în cea de-a doua zi a Hackathon-ului, echipele și-au prezentat noua versiune a produsului și a strategiei de business. Prezentările au inclus o demonstrație tehnică precum și un pitch de 2 minute în fața Juriului și publicului. Juriul, incluzând personalități din ecosistemul inovării digitale din România, a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai performante 23 de echipe și prototipuri, ce intră astfel în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni al Innovation Labs. Echipele calificate încep de azi o experiență intensă de interacțiuni săptămânale cu mentorii, utilizatorii și potențialii investitori, intrând gradual în lumea inovării digitale și antreprenoriatului tehnic.
Săptămâna aceasta, pe 9-10 martie 2019, urmează alte patru Hackathoane, care vor avea loc simultan în Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Înscrierea pentru acestea se poate face pe www.innovationlabs.ro/register până pe 7 martie.
Inovații și soluții
Pe direcţia SmartCity, susținută de Orange, echipele BeOnTime și RailTrace propun o soluție de gestionare a fluxului de pasageri prin generarea de orare și rute actualizate, respectiv o soluție de monitorizare și detectare a defecțiunilor în infrastructurile de transport.
Pentru direcția de Retail, susținută de Carrefour ca lider al inovației în domeniu, echipa ReTGo propune o aplicație prin intermediul căreia utilizatorii pot genera o precomandă pentru a primi cafeaua de la magazinele preferate la ora și în locul dorit. În direcția de Agriculture, echipa Veritas propune o soluție de monitorizare a condițiilor de mediu pentru vița de vie.
Echipele Sales Lead Generator și Finbot, din direcția Fintech, susținută de BRD – Groupe Société Générale, au dezvoltat, ambele folosind mecanisme de Machine Learning, o soluție care permite prioritizarea eficientă a potențialilor clienți, și o soluție care oferă angajaților organizațiilor un mod de căutare interactivă a informației nestructurate.
În cadrul direcției Smart-Mobility, verticala susținută de OMV Petrom, echipa Heimdal propune un produs care îmbunătățește consumul electric printr-o soluție hardware. Tot cu susținerea OMV Petrom, echipa EKT dezvoltă o soluție de optimizare a bucătăriilor din benzinării, digitalizând informațiile privind ingredientele, stocurile și procesele.
Echipa MedCal din direcția de Health & Lifestyle, sprijinită în premieră de Medicover, propune o aplicație digitală ce optimizează modul de organizare a activității în cadrul instituțiilor medicale.
Pentru verticala de Educație, susținută de Romanian-American Foundation, echipa CodeLeague propune o aplicație mobilă care permite copiilor să învețe programarea în mod interactiv prin exerciții, jocuri și mentorat în timp real.
Pe parcursul următoarelor 3 luni, antreprenori și oameni de business de vârf vor împărtăși experiențele lor cu tinerii participanți, orientându-i în explorarea ecosistemului antreprenorial românesc. În plus, prin intermediul partenerilor programului, echipele câștigă acces la tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produselor precum și oportunități de poziționare eficientă pe piață. Pe 20 mai, în cadrul Demo Day, finaliștii își vor prezenta prototipurile în fața partenerilor, a reprezentanților media și a potențialilor investitori, urmând ca echipele cele mai convingătoare să fie recunoscute prin premiile Innovation Labs. Echipele pot continua să beneficieze de sprijinul acceleratorului și al susținătorilor programului și după încheierea perioadei de mentorat, devenind parte din comunitatea de alumni a Innovation Labs.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz