2020 va testa responsabilitatea politică în chestiunea bugetară
Reading Time: 2 minuteAnul 2020 este un moment cheie, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, cu referire la majorarea punctului de pensie prevăzută pentru acest an.
Consiliile fiscale sunt “avertizori de integritate” privind sănătatea finanțelor publice, a precizat Daniel Dăianu, adaugând că analizele se fac fără parti pris, în pofida vremurilor cuprinse de populism, demagogi și extremism politic.
„Anul 2020 este un moment cheie şi eu sper să se ia decizia înţeleaptă şi îi doresc ministrului Florin Cîţu să poată să adopte măsura corectă având sprijin politic pentru că altfel ne afundăm (…) Acesta trebuie să se explice oamenilor, că nu este vorba de a lua, de a intra într-un regim de austeritate, este de a da mai puţin pentru a nu lua după nu mult timp, a lua din buzunarele oamenilor sub o formă sau alta. Se poate ajunge la creşteri de taxe şi impozite dacă nu avem altă soluţie. Aplicarea legii să se facă în funcţie de spaţiu fiscal şi aici trebuie văzut care este spaţiul fiscal”, a spus Daniel Dăianu la evenimentul „Întâlnire cu presa economică” organizat de FinMedia la Predeal.
Daniel Dăianu a arătat că nu se poate vorbi de bugetul pentru 2020 fără a discuta bugetul în 2021 având în vedere legătura dintre cele două. Creşterea din 2020 a punctului de pensie are un impact de trei ori mai mare în 2021. Recalcularea are impact mare în 2022, de circa 1% din PIB.
“O eșalonare pe patru ani a creșterii cu 40% a punctului de pensie ar duce deficitul la 4-4,1% în 2020 și la 4,2% în 2021; cu alte masuri ne-am apropia de ținta de 3,6% în 2020. Recalcularea din 2022 ar adăuga insa 1% din PIB la deficit; deci alte masuri compensatorii necesare”, a spus Dăianu.
Președintele Consiliului Fiscal a subliniat faptul că o creştere a veniturilor fiscale este absolut necesară, iar noi reduceri de taxe şi impozite ar fi „o prostie”.
Daniel Dăianu a arătat că este salutară ținta de a reduce deficitul la 3,6% din PIB (cash și ESA) în 2020, dar trebuie luate masuri credibile. “Este necesară creșterea veniturilor fiscale cu 2-3% din PIB în câțiva ani (la peste 30% din PIB). Am finanța mai bine educația, sănătatea, infrastructura, politici industriale (inclusiv impact climate change); am răspunde mai bine la șocuri adverse de orice natură”, a spus președintele Consiliului Fiscal, adăugând că trăim vremuri cu “incertitudini radicale”.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz