2014 anul fuziunilor si achizitiilor
Reading Time: 3 minute2014 s-a dovedit a fi cel mai important an pentru piata globala de fuziuni si achizitii de la declansarea crizei economice
Valoarea tranzactiilor incheiate in 2014 a ajuns la un nivel ce nu a mai fost atins din 2007, potrivit celui mai recent raport global privind tendintele pietei M&A realizat de societatea internationala de avocatura Clifford Chance. La finalul unui an foarte important pentru piata internationala de M&A, analiza identifica ariile geografice si sectoarele care si-au incetinit sau si-au intensificat activitatea. Pentru piata din SUA a fost o perioada foarte intensa, inregistrand o crestere a valorii totale a tranzactiilor, datorata, in parte, operatiunilor de tip inbound (investitii straine). Ultimele 12 luni au fost foarte active pentru sectoarele Tehnologie, Media si Telecomunicatii; inca din etapa de due dilligence investitorii au manifestat o atentie sporita pe zona de tehnologie, pe fondul unui interes sporit in ceea ce priveste securitatea cibernetica si protectia datelor.
“Pentru echipa locala de Corporate M&A 2014 a fost un an plin, pe masura ce activitatea investitorilor s-a intensificat, fie prin reactivarea unor proiecte inghetate, fie prin proiecte noi la nivel local sau regional. Am asistat si asistam in continuare proiecte de pe piata imobiliara, industria de petrol si gaze, sectorul financiar, industria farmaceutica, domeniul serviciilor, industria bunurilor de consum si sectorul agricol. Anticipam ca prima parte a anului viitor va fi chiar mai intensa, cu cateva tranzactii mari aflate in prag de finalizare”, spune Nadia Badea, Partener la Clifford Chance Badea.
Europa si regiunea Asia Pacific inregistreaza, in continuare, o crestere pe piata M&A. La randul lor, SUA au raportat, pana in acest moment, o crestere anuala de 54%, inregistrand un total de 1.185 miliarde de dolari, incluzand un avans de 179% a valorii tranzactiilor inbound. Tranzactiile transfrontaliere isi mentin tendinta de crestere, activitatea inregistrata intre cele cinci regiuni importante contribuind cu 25% la valoarea totala a tranzactiilor M&A de la nivel global. Investitorii financiari care, in mod traditional, se concentrau pe investitii private equity pe pietele dezvoltate, s-au orientat spre multiple categorii de active, noi nise pe piata si arii geografice diverse. Cu precadere, investitorii isi muta interesul de la economiile dezvoltate, cu rate mici de crestere, catre pietele ce cresc rapid cum sunt cele din Africa, unde investitiile inbound provenite din SUA au crescut de-a lungul anului, iar tranzactiile M&A realizate in interiorul continentului african s-au majorat de aproape patru ori.
In contextul in care investitorii cauta sa obtina randamente mai mari, ei isi vor diversifica in continuare activitatea. Volumul tranzactiilor din Africa va creste, pe masura ce piata asista la mai multe exituri realizate de fonduri de private equity aflate la finalul unui ciclu investitional. Evolutia pietei largeste foarte mult categoria activelor scoase la vanzare si genereaza oportunitati nu doar pentru investitorii africani traditionali de private equity, ci si pentru investitori de private equity din piete dezvoltate si corporatii internationale care, in unele cazuri vor investi in Africa pentru prima data. Activitatea M&A din sectoarele Tehnologie, Media si Telecomunicatii si riscul cibernetic nu da semne de incetinire, pe fondul tendintelor de consolidare si convergenta. Nevoia de aliniere la reglementarile privind securitatea cibernetica si protectia datelor imprima tranzactiilor o atentie sporita in sectoarele in care componenta de tehnologie este importanta.
Lichiditatea pietelor de capital a contribuit la sentimentul general de optimism in ceea ce priveste conditiile de finantare a datoriilor, ceea ce nu poate decat sa imbunatateasca perspectivele pietei M&A in 2015. Accesul la resursele globale de lichiditate in scopul finantarii M&A a devenit tot mai facil pentru debitori, tendinta sustinuta de dezvoltarea continua a structurii capitalurilor, multiplicarea optiunilor in zona produselor financiare, reluarea activitatii de creditare bancara in paralel cu aparitia de noi creditori institutionali si convergenta dintre termenii produselor financiare si standardele de piata. Este de asteptat ca piata sa fie in continuare dominata de solutii optimizate si optiuni financiare inovatoare pentru tranzactiile mari.
“2014 a fost un an foarte bun pentru piata globala de M&A. Pe masura ce companiile cauta sa isi extinda prezenta globala si sa isi consolideze pozitia in cadrul propriei industrii, iar investitorii financiari urmaresc incasari sporite pe piete si sectoare noi, asistam la o activitate M&A solida la nivel trans-regional. In mod obisnuit, aceasta crestere este datorata unui excedent de lichiditate sau unei accesari accelerate a resurselor globale de lichiditati, provenind din mai multe surse, la costuri foarte atractive”, spune Guy Norman, liderul global al practicii Corporate din cadrul Clifford Chance. “Este dificil sa anticipam evolutia pietei M&A in 2015, pe fondul actualului context economic si politic, insa – in pofida incertitudinilor si provocarilor globale – exista in continuare oportunitati atractive pentru investitorii informati, agili si pregatiti sa isi asume anumite riscuri ce pot fi administrate”, adauga Norman.
Foto: Dreamstime
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz