Companii Analize Tech

20 la puterea 20: Luca Constantin Știrbăț

16 apr. 2019 3 min

20 la puterea 20: Luca Constantin Știrbăț

Reading Time: 3 minute

A pornit un startup de tehnologie cu patru ani în urmă, când era în liceu, și a reușit să obțină finanțare printr-o campanie de crowdfunding pentru a lansa primul produs al companiei sale, Creative Motion: BLINKR, o vestă smart pentru bicicliști. Printre reușitele sale până la vârsta de 19 ani se adaugă și numeroase competiții de robotică, naționale și internaționale, precum și faptul că a fost finalist la Innovation Labs.

Luca Constantin Stirbat
Luca-Constantin Știrbăț, antreprenor, 19 ani

Cu ce te ocupi în prezent? 

Cel mai mult mă ocup de Creative Motion, startup-ul de tehnologie pe care l-am pornit acum patru ani cu un fost coleg de liceu, Călin Ungurean. Pe locul doi este facultatea, The Entrepreneurship Academy, iar pe locul trei vine afacerea familiei, la care lucrează bunicul și tatăl meu. Uneori predau la Ken Academy, o școală gimnazială de antreprenoriat, alteori ajut în cadrul Learnity, o comunitate alternativă de învățare pentru liceeni, sau, dacă am noroc, nimeresc la vreun eveniment unde vorbesc despre tehnologie, educație și dragoste.

Ce îți place cel mai mult să faci?

Să fac oamenii să zâmbească, în general să îi fac să se simtă bine. Îmi place să știu că cineva e mai fericit pentru că am reușit într-un mod sau altul să-l ajut. Și ador jocurile video.

Spune-ne ceva ce ai învățat de la cineva apropiat din familie și vrei să transmiți mai departe. 

“Nu poți să mulțumești pe toată lumea. Întotdeauna va exista cineva care nu e de acord cu tine. Tu ține capul sus și mergi înainte.” Asta mi-a spus bunicul încă de când începusem liceul și nu luam cele mai bune note. Acum are mult mai mult sens și încep să apreciez cu adevărat vorbele lui.

Ce îți place în România zilelor noastre?

Ambiția. Să facem mai mult, să fim mai mult. Avem foarte mult potențial. Este motivul pentru care am ales să rămân în România. Cât de multe am putea crea dacă am fi mai uniți, mai deschiși și mai încrezători unii în alții! Aleg să nu renunț și visez în continuare. Poate dacă mai conving câțiva oameni să lucreze cu mine la acest vis putem schimba fața României. Ulterior și fondul ei.

Imaginează-ți Bucureștiul și România peste 20 de ani.

Pentru București cred că singura șansă este să interzicem mașinile pe toată raza orașului, să poată circula doar la periferie. România cred că va avea o evoluție accelerată, forțată de circumstanțe. Vom atrage mai mult capital străin decât vom putea duce și va trebui să construim fabrici și autostrăzi (#șîeu) în ritm alert pentru a susține cererea.

Unde te vezi peste 20 de ani?

Muncind aici și lucrând peste graniță pentru a aduce mai multă muncă aici.

Locuind aici. Și călătorind prin lumea largă să le spun oamenilor ce faină e România și de ce ar trebui să o viziteze.

Când ești indecis cu cine te sfătuiești?

În probleme personale, întotdeauna apelez la bunicul meu, care pare să știe întotdeauna ce e de făcut. Când vine vorba de business îl apuc de braț pe primul profesor pe care îl găsesc în facultate și nu-l las să plece până nu obțin ceva valoros. 

Care este artistul sau personalitatea ta preferată?

Nu am vreun artist sau personalitate preferată, dar sunt câteva pe care le admir. Traian Brumă, fondatorul Universității Alternative, este cel mai bun exemplu care îmi vine în minte. Apreciez pe oricine își creează propriul stil și se ține de el, artiști precum Joyryde, Whereisalex, Tchami pe partea de muzică, Hypno și David Fincher pe partea de video.

De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate și în domeniile tale de interes?

În materie de tehnologie, folosesc mai multe surse, printre care YouTube, dar și orice story recomandat de Google pe pagina lor de newsfeed. Urmăresc pe Facebook oamenii influenți din domeniu sau pe cei care m-au influențat direct pe mine. Politic, din păcate, prefer să rămân într-o bulă și să nu aflu ce se întâmplă pe partea cealaltă pentru că simt o durere fizică când văd cât de ușor e să manipulezi și să minți oamenii, în mod intenționat.

Care sunt canalele de comunicare preferate?

Discord, Clickup și Slack. Discord pentru că e autentic, ușor de folosit și te poți conecta de oriunde. Clickup pentru că îmi face viața, mie și colegilor mei, mai ușoară și Slack pentru că pot enerva oamenii cu notificări inutile :).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: