Tech Interviuri Oamenii Biz

20 la puterea 20: Laurențiu Olteanu și Andrei Serițan

24 mai 2019 4 min

20 la puterea 20: Laurențiu Olteanu și Andrei Serițan

Reading Time: 4 minute

Sunt 20 de tineri care privesc altfel România de mâine și fac deja pași spre următorii 20 de ani. Un proiect inițiat de Biz și Metropolitan Life la aniversarea a 20 de ani în România. Află ce îi pasionează, cum reușesc să lupte pentru lucrurile în care cred și cum văd lumea de mâine. 

Laurențiu Olteanu și Andrei Serițan

Sunt studenți la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica București și parte a echipei ctrlVR, cu care au participat la Innovation Labs. Au creat o soluție bazată pe o mănușă și ochelari de realitate virtuală care creează o experiență multisenzorială complexă.

Laurențiu Olteanu și Andrei Serițan e1555424531466
Inventatori, 20 de ani

LAURENȚIU OLTEANU

Cu ce te ocupi acum?

În cadrul facultății sunt implicat în diverse proiecte, precum și în Innovation Labs, accelerator în care dezvoltăm o mănușă cu care putem interacționa mai natural cu realitatea virtuală.

Ce-ți place cel mai mult să faci?

Activitățile mele preferate includ programarea, documentarea și aflarea ultimelor informații din tehnologie. Niciuna dintre acestea nu ar putea fi posibilă fără un aliat motivațional – muzica.

Care sunt performanțele tale de până acum?

Cea mai mare realizare a mea de până acum a fost câștigarea concursului Gamecelerator, în 2015.

Ceva ce ai învățat din familie și vrei să transmiți mai departe?

Am învățat că prin muncă îți rezolvi toate problemele.

Un sfat pentru tineri (de vârsta ta sau mai mici)?

Evitați problemele triviale și lucrurile materiale deoarece vă distrag de la adevăratul scop al vieții. Existența noastră este constrânsă de timp, iar energia voastră este cel mai bine investită în educație și în căutarea unei pasiuni. Fiți mereu încrezători în forțele proprii și găsiți-vă prieteni care apreciază aceleași valori ca voi.

Când te faci (mai) mare, ce vrei să devii?

Nu îmi doresc să devin ceva anume. Vreau să devin suficient de semnificativ încât să schimb lumea în bine.

”Energia tinerilor este cel mai bine investită în educație și în căutarea unei pasiuni”  – Laurențiu Olteanu

Ce îți place în România?

România are o mulțime de oameni inteligenți care vin cu o sumedenie de idei inovatoare, având un real potențial de a influența pozitiv planeta. Peisajele rurale sunt deosebite, iar învățământul universitar (cel puțin la Automatică) este construit pe principii moderne, favorizând interacțiunea cu metode moderne de lucru și colaborând cu piața semnificativă de muncă.

Unde te vezi peste 20 de ani?

Cel mai realist, voi lucra într-o multinațională, deși ar fi și mai atractiv să îmi fac un startup care să reușească.

Personalitatea preferată?

Personalitatea mea preferată este Elon Musk, pentru că reprezintă modelul perfect al unui om inteligent și conștient de probleme reale ale planetei, folosindu-și veniturile pentru a schimba lumea.

De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate?

Sursa numărul 1 a inspirației trebuie să fie YouTube-ul. Urmăresc diverse canale de tech și știință (LinusTechTips, bigclivedotcom, Code Bullet, NileRed) și citesc din când în când lucrări/studii legate de proiectele pe care le am.

 

ANDREI SERIȚAN

Cu ce te ocupi acum?

Pe lângă activitatea desfășurată ca student mă implic în activități ale asociațiilor prezente în facultatea noastră.

Care sunt performanțele tale de până acum?

Până acum, sunt mulțumit de parcursul meu. Notele la facultate nu sunt o problemă, iar implicarea mea în activități extracurriculare mi-a adus multe cunoștințe (prieteni noi, dar și informații). Cea mai mare realizare a mea în ultimul an a fost trecerea prin interviurile de la Google, interviuri în urma cărora am primit o ofertă de internship pentru vara anului 2019.

O recomandare/un sfat pentru tineri (de vârsta ta sau mai mici)?

Fă ceea ce îți place, nu merită să faci ceva ce nu îți oferă satisfacție doar pentru bani. La un moment dat o să ajungi să urăști ceea ce faci și nu va fi plăcut.

Ce îți place în România zilelor noastre?

Că există comunități de oameni extraordinar de prietenoși, de la care ai ce învăța. Oricât de mult s-ar plânge lumea, experiența mea în sistemul de învățământ din România (Colegiul Național ”Mihai Viteazul” București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, UPB) a fost una cât se poate de plăcută. Da, a fost și încă este greu, dar își atinge scopul de a mă învăța și a mă introduce în domeniile mele de interes.

Imaginează-ți orașul în care locuiești sau România peste 20 de ani. Cum ar arăta sau cum ți-ai dori să arate?

Orașul ar avea infrastructura necesară deplasării fără a avea nevoie de mașină. Oamenii ar prefera transportul în comun față de mijloace proprii, protejând astfel mediul pe cât posibil. Nu am neapărat o viziune detaliată a acestui oraș ideal, dar sigur oamenii care locuiesc în el nu s-ar plânge de toate problemele de care ne plângem noi astăzi.

”Nu te da bătut niciodată. Încearcă până reușești ce ți-ai propus” – Andrei Serițan

Ceva ce ai învățat din familie și vrei să transmiți mai departe?

Nu te da bătut niciodată. Încearcă până reușești ce ți-ai propus.

Unde te vezi locuind și muncind peste 20 de ani?

Dacă România o va lua pe drumul cel bun, aș fi foarte fericit să locuiesc în țara în care m-am născut. Dacă nu, cel mai probabil voi locui într-o altă mare capitală a lumii lucrând pentru cine știe ce companie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: