20 la puterea 20: Eugen Dediu
Reading Time: 2 minutePasionat deopotrivă de muzica clasică și de film, Eugen Dediu este unul dintre cei cinci tineri din Europa acceptați, la începutul acestui an, într un program de mentorat dezvoltat de Comisia Europeană, și beneficiari ai câte unui grant în valoare de 7.500 de euro pentru a-și pune în practică ideea de film cu care s-au înscris în competiție.
Scurtmetrajul lui, acum finalizat și deja lansat, se numește “New World Simphony” și pornește de la pasiunea sa din copilărie, muzica clasică. Partea a patra a Simfoniei din Lumea Nouă de Antonin Dvorák, cea care dă titlul filmului, o muzică foarte puternică și impozantă, ce rămâne impregnată în mintea ascultătorului și după încheierea reprezentației, este punctul de pornire în explorarea ideii de comunicare între oameni. Filmul este o simfonie interpretată online, concomitent, în mai multe părți ale Europei, cu mesajul că putem comunica unii cu alții dacă ne găsim un limbaj comun, care, în cazul lui, este muzica. De aceea, în film nu apare nicio replică vorbită, doar muzică, limbajul universal acceptat.
Absolvent de regie și student în anul II la master tot la UNATC, Eugen Dediu a studiat în copilărie pianul timp de mai mulți ani, dar a decis să nu facă o carieră din asta deoarece s-a îndrăgostit iremediabil de arta cinematografică.
A dat la Regie, unde a intrat al doilea din an, și a absolvit cu un film care are legătură tot cu muzica – “Mezzo-Piano”, iar pentru diploma de master pregătește “Mezzo Forte”, film care, la fel ca și primul din serie, tratează tema destinelor neîmplinite, un subiect pe cât de sensibil, pe atât de greu de abordat la doar 20 și ceva de ani.
Mentorul pe care l-a avut în dezvoltarea filmului din cadrul Young Filmmakers Competition, #EUandME, a fost Tomasz Konecki, un regizor polonez de comedii, iar cea care l-a încurajat să aplice este producătoarea sa, Dumitrana Lupu. Ea i-a trimis link-ul competiției și a avut grijă să se asigure că are pregătite toate materialele solicitate.
Văzând tematica concursului – digital, mobilitate, drepturi, sustenabilitate, skills & business –, a ales-o pe prima dintre acestea, considerând că i se potrivește cel mai bine. Din peste 650 de aplicanți, juriul a ales 10 finaliști care au fost supuși votului public online și dintre aceștia au câștigat doar cinci, printre care și tânărul regizor român, pentru care urmează un an de master și apoi “sky is the limit”. Se vede profesând în România, dar este conștient și de faptul că piața nu e una tocmai simplă, cu multe greutăți în obținerea finanțărilor. I-ar plăcea să lucreze și pe proiecte internaționale și co-producții, dar visul său totuși este să rămână în țară, pentru că sunt atât de multe subiecte posibile de atins la noi.
Foto: Vali Mirea
20 la puterea 20 este un proiect inițiat de Biz și Metropolitan Life la aniversarea a 20 de ani în România. Află ce îi pasionează, cum reușesc să lupte pentru lucrurile în care cred și cum văd lumea de mâine.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 334 (iulie 2019). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz