20 la puterea 20: Claudiu Trușcă
Reading Time: 3 minuteConduce departamentul de social media al singurei agenții de advertising din România specializate în community marketing, Heist Industries, lucrând într-un domeniu unde doar combinația perfectă între creativitate și tehnologie aduce performanța. Deși online-ul îi domină viața, reușește să se detașeze de acesta pentru a se bucura de lucrurile importante din viața lui.
Cum arată o zi din viața ta?
O zi nu are un pattern clar, fiecare e diferită. Uneori mă trezesc la 5 dimineața, alteori la 9. Ziua poate să înceapă devreme, direct cu mersul la birou, cu un meeting, eveniment, cu o mică dramă sau cu o criză de râs. De cele mai multe ori se termină tot „devreme”. Devreme pentru că se întâmplă să se termine și după 1:00 dimineața.
Ce-ți place cel mai mult să faci?
Pe lângă lucrurile care-mi ocupă o mare parte din zi, poate sună superficial, dar cel mai mult îmi place să mă relaxez. De aproximativ 6 ani, timpul meu liber e din ce în ce mai limitat, așa că am învățat să-l apreciez din ce în ce mai mult.
Care sunt performanțele tale de până acum?
Dacă mi s-ar fi pus întrebarea asta acum trei ani, probabil că abordarea ar fi fost foarte diferită. Cred că adevăratele mele performanțe sunt relațiile pe care am reușit să le construiesc în cei peste 10 ani de freelance, oportunitățile de care am știut, mai bine sau mai rău, să profit, momentele în care, deși greu, am știut să spun „stop”, dar și momentele în care am știut că trebuie să „las de la mine”, ofertele pe care le-am refuzat pe parcurs, dar și deciziile care ar fi putut să schimbe totul. Performanțele mele sunt o combinație de noroc, decizii luate la timpul potrivit și persoane care au avut încredere în mine.
Cât timp liber ai și cum preferi să ți-l petreci?
Timpul liber e de multe ori destul de limitat. Pe lângă familie, am un grup foarte restrâns de prieteni cu care aleg să-mi petrec timpul liber. Am înțeles cât de valoros e timpul și am învățat să fiu selectiv atunci când vine vorba de a alege cu cine îl petrec.
De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate și în domeniile tale de interes?
Petrec prea mult timp în online, deci e inevitabil să nu-mi preiau toate informațiile de acolo.
Cât timp petreci zilnic online?
Mult. Foarte mult, dar asta și pentru că-mi cere meseria. Nu m-am întrebat niciodată câte ore pe zi petrec online, dar realist vorbind, peste 12 ore/zi. Încerc pe cât posibil să fiu offline atunci când am timp liber. Sincer, nu prea îmi iese. În schimb, sunt foarte detașat de multe lucruri care se întâmplă în online, ceea ce mă bucură.
Spune-ne ceva ce ai învățat de la mama ta.
Să nu mă compar niciodată cu altcineva și să înțeleg că trebuie să demonstrez niște lucruri înainte să am așteptări înalte, cred că astea sunt printre cele mai puternice mesaje pe care le-am primit.
Când ești indecis cu cine te sfătuiești?
Depinde de subiect. Dacă este ceva personal, cu mine. Dacă este ceva profesional, cu câțiva prieteni din domenii asemănătoare în care am încredere. În final, toate deciziile sunt luate pe propria răspundere, deci sunt „vinovat” de tot și de toate.
O recomandare sau un sfat pentru tineri (de vârsta ta sau mai mici).
Recompensa instantă în cazul job-urilor nu există, setați un obiectiv și căutați oportunități în orice vi se oferă. Aveți răbdare înainte să luați decizii importante pentru că lucrurile bune nu se întâmplă peste noapte. Pentru toată lumea există o serie de pași care trebuie parcurși, indiferent de cât de repede sau lent, înainte ca satisfacția profesională să fie simțită intens. Pe parcurs, concentrați-vă atenția pe evoluția personală și nu pe rewards.
Cine este artistul tău preferat?
Jean Michael Basquiat. Pentru că lucrările lui sunt foarte sugestive și complexe. Bogăție, sărăcie, integrare, segregare, a acoperit toate subiectele cărora le-a dat sens, alături de texte, în lucrări care devin din ce în ce mai populare.
Ce îți place în România zilelor noastre?
România este o țară cu multe industrii în curs de dezvoltare, de aici și nevoia foarte mare de resurse în diferite domenii, mai ales în cele creative. Cererea e din ce în ce mai mare și asta nu poate decât să mă bucure.
Imaginează-ți Bucureștiu sau România peste 20 de ani. Cum ar arăta sau cum ți-ai dori să arate?
Și peste 20 de ani, București va fi tot acasă, indiferent de schimbările care vor avea loc.
Unde te vezi locuind și muncind peste 20 de ani?
Cel mai probabil tot în România și cel mai probabil, tot într-o industrie creativă.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz