20 la puterea 20: Andrei Stupu
Reading Time: 4 minuteDin 2018 este Brand Manager la Școala de Valori și facilitator în cadrul programelor de training ale Khastalia Consulting. Proiectul personal Generația Z, inițial o emisiune TV, s-a transformat într-o serie de conferințe. Este speaker și trainer pe teme precum orientarea vocațională, educația media și comunicarea. Pe blogul stupu.ro povestește despre experiențe sau recomandă cărți. Este student al Facultății de Istorie, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, a Universității din București.
Ce-ți place cel mai mult să faci?
Ador să citesc! Din orice domeniu, dar nu orice. Sunt exigent când vine vorba de cărți. Sunt fascinat de opera lui José Saramago, pe care am citit-o integral în 2017-2018.
Care sunt performanțele tale?
O performanță este să nu fiu delăsător și performez la capitolul perseverență. Am știut de mic că locul în care m-am născut nu e cel în care voi rămâne și am muncit pentru ajunge la independența completă până la 20 de ani. Autonomia vine la pachet cu responsabilități, dar și cu libertatea de a alege cum îmi petrec timpul.
De unde te informezi despre ce se întâmplă în societate?
Sunt exigent când vine vorba de sursele de informare și pasionat de lupta împotriva manipulării media și a fenomenului fake news. Când eram mai tânăr am dezvoltat, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, programul “Do you speak hate?” și am ținut în 13 licee sesiuni pe tema informării. Citesc mult jurnalism independent și sunt aproape de această comunitate de când am luat contact cu Fundația Friends for Friends. Urmăresc și o serie de formatori de opinie, care au demonstrat un grad sporit de credibilitate.
Ceva ce ai învățat din familie și vrei să transmiți mai departe.
De la mama am învățat că nu există nicio scuză și că trebuie să ne asumăm responsabilitatea.
Un sfat pentru tineri.
Încercați să vă testați cât mai des limitele, nu e vârsta la care să vă simțiți confortabil, provocați-vă, învățați, cereți ajutorul, dar mobilizați-vă! Este cel mai bun moment în care poți descoperi preferințele care în scurt timp se vor transforma în oportunități de carieră.
Ce vrei să devii când te faci mai mare?
Tot mai mult eu. Un job nu poate defini ceea ce însumez. Piața muncii și joburile sunt într-un continuu proces de transformare. Fundamentale rămân metacompetențele: autonomia, autodisciplina, gândirea adaptativă și gândirea antreprenorială. Pe lângă acestea, flexibilitatea și inteligența emoțională îmi pot asigura o viață fericită. Ca direcții ar fi diplomația (mi-ar plăcea experiența unei misiuni în Portugalia sau Brazilia), televiziunea (în condițiile în care spațiul acesta va fi mai permisiv pentru educație și cultură), formarea continuă ca trainer în domeniul comunicării și brandingul, dar ca specialist independent, antreprenor.
Ce îți place în România zilelor noastre?
Viteza internetului, de fapt, povestea din spate, care spune multe despre potențial. Un avantaj al țărilor emergente este că pot adapta direct o tehnologie avansată fără să înlocuiască o infrastructură veche. Am putea aplica în toate domeniile un grad înalt de funcționalitate, fără etape intermediare. Acest potențial îmi dă încredere.
Imaginează-ți orașul în care locuiești sau România peste 20 de ani.
Nu aș vrea să o compar cu altă țară, aș vrea să fie ea, așa pitorească și mioritică, dar educată, dezvoltată și fericită. Nu știu de ce mi-a venit în minte un om care e la dezintoxicare. Un om care nu e fundamental rău, dar care a făcut niște alegeri nepotrivite la un moment dat și acum suferă consecințele. Vom dezintoxica România împreună!
Unde te vezi locuind și muncind peste 20 de ani?
Hei, sunt Andrei și am 40 de ani! Locuiesc într-un oraș curat, plin de turiști, cu un sistem de transport și cu o infrastructură funcționale. Pot să ajung la locul de muncă cu mașina în maximum 20 de minute, dar prefer să merg cu bicicleta. Oricum, și mașina mea este electrică. Casa în care locuiesc este sustenabilă, consumă mai puțină energie decât produce și toate dispozitivele din interiorul ei sunt perfect integrate prin Internet of Things. Am mai multe joburi, printre care acela de creator de religii corporative, profesor de dezvățare și reînvățare.
Care este artistul tău preferat?
E foarte greu să devină cineva idolul meu, pentru că nu am atitudinea specifică. Sunt sceptic cu privire la ce înseamnă să spun că ador un artist în condițiile în care apreciez opera lui. Imaginea publică e un construct agabaritic care are în spate munca a zeci de oameni. Apreciez doar artiști ale căror biografii le-am citit, încât să am un contact intim cu ceea ce reprezintă ei ca dimensiune umană, nu ca și capital de imagine. Îl iubesc pe Saramago pentru emoția pe care mi-o transmite, dar sunt multe lucruri pe care nu le-aș fi făcut dacă aș fi fost el.
Care era materia ta preferată în liceu/facultate?
Biologia cred că este regina științelor prin faptul că s-a dezvoltat prin procese de “încercare-eroare”, nu prin scheme predeterminate, și cred că dacă înțelegi procesele îți creezi un mod de gândire foarte flexibil. Citesc o carte pe lună, de neurobiologie, neuroștiință, genetică sau zoologie.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz